13. juni 2021
To generationer mødes på fælles skovtur, når unge fra boligområdet Gadehavegård inviterer ældre fra hele kommunen på gratis skovtur med god mad. Foto: Anders Rohweder
gallery icon

Se billedserie

To generationer mødes på fælles skovtur, når unge fra boligområdet Gadehavegård inviterer ældre fra hele kommunen på gratis skovtur med god mad. Foto: Anders Rohweder
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To generationer på skovtur: Vi kan lære af hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To generationer på skovtur: Vi kan lære af hinanden
Taastrup - 15. maj 2021 kl. 06:12
Af Nanna Rohweder, Udviklingsplanen Gadehavegård

Majsolen brød frem over Økobasen i Hakkemosen, netop da teenagerne og pensionisterne mødtes for at hygge sig for at lave mad sammen over bål på en fælles skovtur.

Skovturen var den første af i alt seks »Grønne Generationsmøder«, som de unge fra Det Spirer i Gadehavegård inviterer ældre medborgere fra hele kommunen til at komme og deltage i.

De unge fra lommepengeprojektet bød deres ældre gæster velkommen over en kop nescafé og et stykke mazarinkage. De unge er værter og eksperter i en menu a la Moder Jord. De er oplært af deres tovholder fra det boligsociale team i Gadehavegård, Mike Kyndesen, der har en grøn uddannelsesbaggrund fra skov og landbrug.

Kan lære af hinanden

Snakken flyder naturligt mellem teenagere og pensionister, mens deres grøntsager bliver til suppe, og mel med urter bliver til fladbrød.

Pensionisten Lise er på den 15-årige Dennis' hold. De kærner smør, som vor oldemor gjorde.

- Måske tror vi ikke, vi kan lære noget af hinanden, de unge og os gamle. Så det er derfor, det altid er godt at blive blandet, mener Lise fra Gadehavegård.

Dennis er helt enig.
- Vi unge gør tingene på en anden måde, så her kan jeg lære at gøre, som de gør, siger Dennis og henter en stol til Marianne, der også har taget imod den gratis invitation til hygge på tværs af generationer.

- Han passer på mig, og er så opmærksom, smiler Marianne.

Dennis sætter sine to ældre holdkammerater i gang med knap-osten.

- Og så er han så sød til at forklare, hvad vi skal, fortæller hun i det interimistiske udendørskøkken.

Var lidt nervøs

Det primitive gør-det-selv-måltid er også en af grundene til at Susanne har bevæget sig fra sin boligblok og ud i det blå.

Susanne har været spejder i 32 år. Hun er vant til, at det er lidt primitivt. Med græs og køer i det udendørs fælleskøkken ælter hendes hænder dejen, mens 14-årige Sanna drysser deres sankede urter i skålen. I starten var Sanna lidt nervøs, for hun kendte ikke nogen af dagens gæster, men nu sludrer de to kvinder.

- Jeg er ikke så nervøs mere, Susanne er nem og sød at snakke med, forklarer Sanna.

- Vi er ikke så farlige, griner Bent over til 15-årige Omer, der også var lidt nervøs i starten.

De står op og skærer gulerødder, løg og brændenælder til suppen.

- Den smager meget bedre, end den ser ud, og man bliver mæt, fortæller Bent, der også er glad for friluftslivet.

- Alle er spændte, når de møder nye mennesker, det er helt naturligt, fortæller den erfarne den yngre, som smiler tilbage og snakken falder på tv-serier, de begge kan lide.

Lumsk vejr er lige meget

Selskabet i de naturlige rammer er et trækplaster. Og så skræmmer det heller ikke de ældre deltagere fra Formiddags Caféen i Gadehavegård, at vejret er lidt lumsk. De er klædt på til lejligheden, og de unge har pakket tæpper i picnic-kurvene.

Da de to generationer senere på eftermiddagen bænker sig ved det lange bord til det store fælles måltid, varmer alle sig ved stoltheden over alle holdenes mad. Stemningen er i top ved den grøngule mælkbøttemark.

Flere generationsmøder

Indtil videre er der planlagt fem gratis skovture i Hakkemosen eller ved havekasserne i Gadehavegård.

Det er tirsdage eftermiddage i foråret og sommeren, hvor de unge er værter og eksperter til at skabe et naturligt måltid sammen med deres gæster på deres bedsteforældres alder.

Alle ældre medborgere fra hele kommunen kan tilmelde sig.

Hvis du vil være med, kan du kontakte Mike Kyndesen: 2916 1195

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Hvor langt tror du Danmark når ved EM