4. december 2020
»The Temple of Tokamak« blev bygget i sommeren 2019 på bakkeryggen over for skibakken i Hedeland Naturpark. Templet blev skabt af den amerikanske arkitekt Anni-Locke Scherer i forbindelse med festivalen Borderland.
gallery icon

Se billedserie

»The Temple of Tokamak« blev bygget i sommeren 2019 på bakkeryggen over for skibakken i Hedeland Naturpark. Templet blev skabt af den amerikanske arkitekt Anni-Locke Scherer i forbindelse med festivalen Borderland.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Templet på bakken fejrer et års fødselsdag: Her er historien bag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Templet på bakken fejrer et års fødselsdag: Her er historien bag
Taastrup - 30. juli 2020 kl. 06:03
Af Kasper Ellesøe og Stina Felby Egerup

Det er nu et år siden, at op mod 3000 mennesker indtog Hedeland Naturpark til festivalen Borderland.
Det skete i uge 30 i 2019, hvor medlemmerne sammen skabte festivalen, som løb af stablen i en sluttet kreds uden pressens nysgerrige øjne.

Borderland, der er den danske pendant til Burning Man fra USA, har et princip om ikke at efterlade nogle spor efter festivalen.

Men som noget nyt sidste år, blev der faktisk nogle spor tilbage efter Borderland.
Det skete efter aftale med I/S Hedeland. For mod at festivalen fik lov at leje området, som normalt er offentligt tilgængeligt, skulle de give noget tilbage til området.

Derfor lavede kunstnere, som var en del af Borderland, en række kunstinstallationer, som bliver permanent stående i Hedeland til gavn og glæde for brugerne.

Et af dem er et »The Temple of Tokamak«, som er blevet bygget på bakkeryggen overfor skibakken.

Det er den amerikanske arkitekt Anni-Locke Scherer, som bor i Sverige, der har skabt det. På Burning Man i USA har det siden 2000 været en tradition, at der har været et tempel, som et mindesmærke for en afdød tempelbygger, der døde i en trafikulykke på vej til Burning Man-festivalen i USA. Den tradition er nu også ført videre til Borderland.

- Vi har endelig fået kapaciteten til at kunne bygge et tempel på Borderland, og jeg synes, det er fantastisk, at vi kan bygge mere ambitiøs kunst på Borderland. Tina Vesth (Direktør i I/S Hedeland, red.) var med på idéen om permanent kunst i Hedeland, og derfor Tokamak Templet der nu, fortalte Annie-Locke Scherer i 2019 om templet.

På Artwalk

Under Borderland i 2019 inviterede folkene bag, som egentlig ikke vil kalde Borderland for en festival, men et event, til en artwalk for nysgerrige og interesserede, som ville have et lille indblik i, hvad Borderland egentlig er. Det er ellers et lukket og privat arrangement.

Og artwalken var den eneste mulighed for få et indblik. Her kom deltagerne en tur gennem området, besøgte en række forskellige lejre og så noget af kunsten, ligesom de fik et indblik i, hvad det er for et fællesskab, Borderland er. Der var både lejre for børnefamilier, et telt for kvinder, der har menstruation, yogalejre, massagetelt, og så er der en gimmick om, at Hedelands Veteranbanen kører et såkaldt »Nøgen-Tog«, hvor alle ombord - inklusive togførerne - ikke har en trevl på kroppen. Desuden havde deltagerne fået lov til at bade i søen ved skibakken - uden tøj på.

Det er vist ikke forkert at kalde det for en løssluppen stemning, der herskede på festivalen. Nøgne mennesker, erotiske workshops, artister, der kunne være at finde i et cirkus, farverig beklædning og lejre med alverdens forskellige temaer var at finde der, hvor ingen var forbrugere, men alle medskabende deltagere.

Hvis ingen skaber noget, sker der ingenting. Det er et sted, hvor deltagerne skal have lov til at være dem, de vil være, og gøre, hvad de vil, uden nogen stiller spørgsmål til det. Det er en lukket fest - på nær på artwalken.

- Det var en fantastisk måde at vise de nysgerrige, at det ikke bare er en flok hippier, der fester i en ørken og gøre op med nogle af de fordomme, mange måske har. Deltagerne på artwalken var oprigtig nysgerrige og deltog i det, der skete. De var ikke bare høfligt nysgerrige. Og for os, der kommer på Borderland, er det en måde at sprede principperne bag til resten af verden, fortæller Annie-Locke Scherer.

Et pejlemærke

Et af principperne er som sagt, at man ikke efterlader spor, men i det ligger der også det, at hvis man gør, så efterlader man et bedre spor. Og sådan skal Tokamak Templet ses.

- Jeg synes det er fantastisk, at det får lov at blive stående, og med partnerskabet med Hedeland kan vi få lov til at efterlade det bedre, end det var. Jeg elsker at bygge og skabe, og hvis ikke det skal brændes af (som det normalt er kutyme ved Burning Man-festivaler, hvor alle kunstinstallationer bliver brændt ved slutningen, red.), så vil jeg helst have, at min kunst bliver stående. Det skal ikke bare tages ned og flyttes, siger Annie-Locke Scherer.

Hun råber at Tokamak Templet kan få betydning for brugerne af Hedeland.

- Jeg håber, det kan blive et som et pejlemærke på bakryggen for alle, og ikke kun for os på Borderland. Det vil være fantastisk, og jeg håber, at det kan glæde en masse mennesker, som kan gå ind i templet og få lov at komme af med deres bekymringer, som det gjorde for os på Borderland, siger Annie-Locke Scherer.

På Burning Man-events bliver templet brændt af sammen med de bekymringer, folk har efterladt i templet. I Tokamak Templet har man kunne skrive sine bekymringer på rispapir, opløst det i vand i templet, og til afslutningsritualet er resterne blandet med plantefrø, som deltagerne har fået med hjem og kan plante.

Templet er finansieret af medlemmerne af Foreningen Gränslandet, der står bag Borderland, der betaler et årligt beløb. Når pengene til infrastruktur, el og toiletvogne og andet til Borderland er trukket fra, stemmer alle medlemmer om, hvilke kunstværker at resten af pengene skal bruges til. Og i år var der altså penge til Tokamak Templet.

Se forskellige billeder af templet i galleriet øverst i artiklen.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?