27. juli 2021
Det gamle vandtårn i Taastrup på Gasværksvej er et af byens ældre vartegn. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Det gamle vandtårn i Taastrup på Gasværksvej er et af byens ældre vartegn. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tårnhøjt udsigtspunkt og minde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tårnhøjt udsigtspunkt og minde
Taastrup - 24. marts 2021 kl. 15:23
Af Lisbeth Jansen

Et af de markante vartegn af ældre dato i Taastrup er det gamle vandtårn på Gasværksvej - en af stikvejene til Taastrup Hovedgade.

Det er snart 113 år siden, at vandtårnet blev bygget - tårnets fødselsdag plejer at blive markeret i september. Det er en del år siden, at tårnet har været i brug som vandtårn, men i efterhånden mange år har det i stedet været et skattet udsigtspunkt og udflugtsmål for byens mennesker. Når corona ellers tillader, er tårnet i sommerhalvåret åbent for publikum på udvalgte dage og ved bestilte rundvisninger. Der er en usædvanlig god udsigt øverst oppe, særligt på skyfri dage.

Der findes et vandtårnsudvalg med frivillige, som varetager rundvisninger og åbningsdage. Udvalget hører under Høje-Taastrup Lokalhistoriske Forening. Selve vandtårnsbygningen ejes af kommunen, mens brugsretten og administrationen af tårnet hører under Byhistorisk Samling og Arkiv på Blaakildegaard, der igen hører under Kroppedal Museum.

Blev bygget i 1908

Tårnet er opført i 1908 sammen med et kombineret gas- og vandværk, der lå ved siden af, men som siden er revet ned. Tilbage står vandtårnet, som i sin tid kunne rumme 60.000 liter vand, hvor der så kom tryk i hanerne ved den simple højdeforskel.

Tårnet er 32 meter højt og ved foden har det en diameter på seks meter. Det er bygget i middelalderstil med røde mursten. Øverst under taget er der suppleret med bindingsværk, som er med til at give tårnet sit særpræg.

Det var arkitekt Andreas Kerrn Fussing, der tegnede tårnet, og selve udførelsen stod murermester Lars Laugesen for.

Tårnet var i brug indtil 1970'erne, hvor ny teknik og pumper betød, at vandtårnet ikke længere kunne bruges.

Den indvendige trappe blev installeret i forbindelse med tårnets renovering. Foto: Kim Rasmussen

I 2003 blev »Foreningen Taastrup Vandtårn« dannet for at indsamle penge til renovering af det gamle vandtårn, da det blev debatteret, om tårnet skulle rives ned eller bruges til andet formål. Blandt mulighederne var der tale om at det kunne være udsigtstårn, udstillingslokale eller andet.

Der var brug for 2,2 millioner kroner for at renovere tårnet, og det lykkedes.

Den gamle vandbeholder og trætrappe blev fjernet og en ny sikkerhedsmæssig forsvarlig trappe blev sat ind. Den har i alt 113 trin op til afsatsen, hvor før vandbeholderen var placeret.

Den 22. august 2009 blev vandtårnet genindviet.

Foreningen, der stod bag indsamlingen af de 2,2, millioner kroner, blev nu i stedet omdannet til det, der i dag er vandtårnsgruppen.

I øjeblikket er det udelukkende muligt at nyde tårnet udefra. Måske i kombination med en tur i den omkringliggende vandtårnspark eller en tur på den få år gamle småbørnslegeplads lige overfor, hvor der også er bænke, så man kan nyde medbragt mad.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?