23. oktober 2018
Indeklimaet i Taastrup Svømmehal er direkte sundhedsskadeligt, mener FOA. Høje-Taastrup Kommune erkender, at der er problemer med anlægget, men understreger, at alle lovfastsatte grænseværdier er overholdt. Foto: Anders Ole Olsen
Indeklimaet i Taastrup Svømmehal er direkte sundhedsskadeligt, mener FOA. Høje-Taastrup Kommune erkender, at der er problemer med anlægget, men understreger, at alle lovfastsatte grænseværdier er overholdt. Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Svømmehal må lukke: Farligt indeklima gør ansatte syge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svømmehal må lukke: Farligt indeklima gør ansatte syge
Taastrup - 13. januar 2018 kl. 10:12
Af Josefine Klitgaard og Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Personale og brugere i den ny Taastrup Svømmehal har gennem længere tid klaget over dårligt indeklima, som fører til irritation af luftvejene, kvalme og hovedpine. Og nu viser en ny rapport fra Teknologisk Institut, at indeklimaet i svømmehallen kan være sundhedsskadeligt, skriver DAGBLADET Roskilde.

arrow Læs også: Efter problemer med indeklima: Nu lukker svømmehallen helt

- Det er de værste indeklimaproblemer, vi nogensinde har set, siger Ken Patrick Petersson, der er Afdelingsformand i FOA 1, som organiserer området.

- Vi organiserer alle svømmehaller i Storkøbenhavn, og ingen steder har vi oplevet indeklimaproblemer, som har ført til så store gener for personalet. Det kan ikke være meningen, at man skal blive syg af at passe sit arbejde, siger han og fortæller, at det har været nødvendigt at flytte medarbejdere til andet arbejde, og at det har medført mange sygemeldinger.

Tre medarbejdere er så medtagede, at de er henvist til udredning og behandling på Bispebjerg Hospital. Flere svømmetrænere og aktive svømmere har også klaget over tilsvarende symptomer som personalet, oplyser FOA.

Rapporten, som Teknologisk institut lavede i december 2017, konkluderer, at væsentlige fejl og mangler ved vandbehandlingsanlægget kan udgøre en øget sundhedsmæssig risiko for de badende.

Kommunen: Der er problemer
Høje-Taastrup Kommune erkender, at der er problemer med ventilationssystemet i Taastrup Svømmehal, og derfor holder svømmehallen delvist lukket fra på mandag den 16. januar.

Udfordringerne med det nuværende ventilationsanlæg har været størst om morgenen og formiddagen, og derfor vælger kommunen at holde svømmehallen lukket indtil klokken 12 på hverdage og til klokken 10 lørdag og søndag, indtil reparationen af anlægget sker.

Herefter vil være en kortere periode på omkring tre uger, hvor der er helt lukket, indtil reparationen er gennemført.

Formand for fritids- og kulturudvalget Merete Scheelsbeck (K) understreger dog, at rapporten, som er udarbejdet af Teknologisk Institut på kommunens foranledning, siger, at der ikke er overskredet nogle lovfastsatte grænseværdier. Der er imidlertid på enkelte områder en højere værdi af nogle stoffer end anbefalet af Dansk Standard.

- Arbejdet med at forbedre indeklimaet i den nye svømmehal har stået på gennem nogen tid, inden rapporten blev udarbejdet, og der har været forsøgt med forskellige tekniske løsninger. Efter rapporten blev færdig, er det besluttet at udskifte ventilationssystemet helt. Indtil det kan lade sig gøre, vil vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre et fornuftigt indeklima i svømmehallen, forklarer Merete Scheelsbeck.

Ken Patrick Petersson kan dog ikke forstå, at politikerne ikke lukker hallen:

- Alle medarbejdere er påvirkede med kvalme, hovedpine og træthed efter en dags arbejde. Vi har ingen viden om, hvilke langtidsvirkninger det kan have at gå rundt i et miljø, som overskrider de grænseværdier, som er opsat på området. Det er helt uforståeligt at politikerne ikke lukker hallen, indtil problemerne er løst. Der er jo også borgere, der opholder sig i et sundhedsskadeligt miljø, siger han.

Merete Scheelsbeck erkender, at personalet oplever gener.

- Generne har været værst om morgenen, og ved at åbne senere håber vi, at indeklimaet er fornuftigt hele åbningstiden. Endvidere øges bemandingen, så der i højere grad bliver mulighed for personalet til at få flere pauser uden for hallen. Vi kan ikke udelukke, at vi kan blive nødt til at lukke i kortere eller længere perioder, hvis det viser sig, at indeklimaet ikke er tilfredsstillende, siger Merete Scheelsbeck.

Lukningen betyder, at svømmehallens gæster i denne periode må benytte Fløng Svømmehal. Foreninger og skolesvømning bliver også berørt.

- Alle gæster med årskort eller månedskort vil naturligvis kunne få forlænget disse kort, så de ikke får udgifter på grund af lukningen. Vi tilbyder også foreningerne at forlænge deres sæson, så de kan forsætte deres hold helt frem til og med uge 24, siger Merete Scheelsbeck.

Det er endnu ikke planlagt, hvornår svømmehallen holder helt lukket, men Taastrup Svømmehals hjemmeside og Facebookside vil løbende holde gæsterne orienteret om lukningen og konsekvenserne heraf.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk