26. juni 2019
Dans og musik er kernen i Taastrup Folkedanserforenings aktiviteter, og snart kan foreningen fejre 75 års jubilæum. Her danser de ved Dansens Dag i 2011 foran Taastrup Station (før Taastrup Torv blev bygget). Foto: Stina Felby Egerup
gallery icon

Se billedserie

Dans og musik er kernen i Taastrup Folkedanserforenings aktiviteter, og snart kan foreningen fejre 75 års jubilæum. Her danser de ved Dansens Dag i 2011 foran Taastrup Station (før Taastrup Torv blev bygget). Foto: Stina Felby Egerup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stort jubilæum: Forening har danset i 75 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stort jubilæum: Forening har danset i 75 år
Taastrup - 17. januar 2019 kl. 11:54
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I år er det 75 år siden, at de første skridt blev taget til at oprette en folkedanserforening i Taastrup. Ideen kom fra Fritz Thomsen, som i en lille notits i avisen indbød til undervisning i folkedans på Jernbanehotellet. 16 deltagere mødte frem, og ideen om en egentlig folkedanserforening opstod.

På en stiftende generalforsamling den 19. januar 1944 på Jernbanehotellet blev der valgt en bestyrelse på syv mænd. Sadelmager Adolf Petersen blev valgt til den første formand, en post han bestred i 27 år. Barber Oluf Olsen blev foreningens spillemand, en post han bestred i 40 år.

I begyndelsen, hvor man ikke vidste, om alle deltagere ville fortsætte dansen, var kontingentet 1 krone per danseaften. Senere blev kontingentet betalt månedligt.

Igennem årene har foreningen danset på Jernbanehotellet, Taastrup Realskole og Borgerskolen, inden dansen blev flyttet til Fritidscentret - det nuværende Taastrup Kulturcenter.

I foreningens opstart dansede medlemmerne i Danmarks Radio mandag aften, når der blev spillet op til »Gammel dans«, blandt andet til Teddy Petersens orkester.

Mere end dans

For at ikke alt skulle gå op i dans, havde foreningen også aftener med '20 spørgsmål til professoren' og 'hvem-ved-hvad'.

I 1945 begyndte man at spille diletant, et arrangement der foregik i mindst 49 år.

Derudover har foreningens medlemmer deltaget i film, tv og teater gennem årene. 1987 blev nogle af foreningens medlemmer castet til filmen »Ved Vejen«, hvor der igennem en sommernat blev danset lystigt i skoven. I 1997 deltog nogle medlemmer i TV2's julekalender »Alle tiders julemand«, og i 2015 deltog nogle medlemmer i operaforestillingen »Cosi Fan Tutte« i amfiteatret i Hedeland.

En social forening

Folkedans handler om at danse i fællesskab, og det sociale samvær er da også i højsædet hos Taastrup Folkedanserforening, hvor medlemmerne jævnligt tager på fælles udflugter.

- Vi har blandt andet besøgt Kastrup Lufthavn, Hovedbanegården, Operahuset og mange flere steder - altid med guide så udbyttet bliver stort for deltagere, fortæller Annette Dahl Nielsen, der er næstformand i Taastrup Folkedanserforening.

I årenes løb er der tillige blevet afholdt mange trinkurser og folkedanser-baller - eller legestuer, som foreningen kalder dem.

Taastrup Folkedanserforening har også afholdt kurser i dragtsyning. De fleste medlemmer har i dag deres egen dragt, og ellers har foreningen mulighed for at udlåne dragter.

I dag kan medlemmerne udover dansen deltage i en intern dart-turnering. Her gælder det ikke kun om at være bedst, men også om ikke at blive nr. 4 i henholdsvis dame- og herrerækken - for så skal man nemlig arrangere turneringen i den næste sæson. Til gengæld får man så også sit navn på vandrepokalen.

Optaget i rekordbog

Folkedanserne er dog ikke kun vendt mod de hjemlige egne, for foreningen tager på masser af ture i udlandet. Igennem årene har foreningen haft venskabsforeninger mange steder, så som Sverige, Danmark, Tyskland og England, og medlemmerne har deltaget i festivaler i Frankrig, Tyskland og Tyrkiet.

I 1992 blev foreningen optaget i Guinness Rekord bog, da der blev danset og sunget over Canada i 11.890 meters højde. Foreningen var faktisk på vej Jorden rundt, og der blev også danset i Disneyland i Los Angeles og på Operahusets trappe i Sydney. I 1995 dansede nogle medlemmer også på den Kinesiske Mur.

Åbent for alle

Foreningen har dog også fokus på udadvendte aktiviteter og deltager blandt andet i dansens dag på Frilandsmuseet. I dag ikke med en egen opvisning, men med dans i samarbejde med Den lille Vendelbo og Hvidovre folkedansere.

Foreningen arrangerede også trinkursus den 1. søndag i januar med legenden Arne Bech, og her deltog over 100 dansere fra hele Sjælland og Sydhavsøerne.

- Og under Vestegnens Kulturuge har foreningen de sidste to år holdt en danseaften med Les Lancier med stor succes, fortæller Annette Dahl Nielsen.

Man er også altid velkommen til at prøve at danse med, og der er åbent for deltagelse i dansen den første torsdag i måneden.

Jubilæum fejres

Lørdag den 19. januar klokken 10.00-12.00 afholder Taastrup Folkedanserforening en reception i Taastrup Kulturcenter for at markere jubilæet, og her er alle velkomne til at kigge forbi og være med.

Dagen sluttes af med en intern fest for foreningens medlemmer og tidligere medlemmer, der ønsker at deltage.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk