10. juli 2020
Det er tre containere som disse, husejere i Høje-Taastrup Kommune skal have stående på sin grund, når affaldet i fremtiden skal sorteres i syv fraktioner. Dertil kan man vælge af få en beholder til pap, ligesom man får en mindre boks til farligt affald. Foto: Kenn Thomsen
Det er tre containere som disse, husejere i Høje-Taastrup Kommune skal have stående på sin grund, når affaldet i fremtiden skal sorteres i syv fraktioner. Dertil kan man vælge af få en beholder til pap, ligesom man får en mindre boks til farligt affald. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Store ændringer på vej: Ny affaldsordning vil ændre bybilledet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Store ændringer på vej: Ny affaldsordning vil ændre bybilledet
Taastrup - 11. marts 2019 kl. 11:34
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En ny affaldsordning vil fra årsskiftet ændre vores måde at håndtere affald på i de små hjem i Høje-Taastrup Kommune. Fremover skal man nemlig sortere sit affald i syv forskellige fraktioner: Madaffald, plastik, glas, metal, papir, pap og restaffald.

arrow Læs også: Borgmester forstår borger-skepsis for affaldsordning

Det betyder, at alle husejere fremover skal have tre 240 liters beholdere stående; Én til restaffald og madaffald, én til glas og metal samt én til papir og plast.

Derudover kan man vælge også at få en beholder til pap, og ellers skal det bundtes eller lægges i klare sække og bliver hentet med storskrald, skriver DAGBLADET Roskilde.

Der lægges op til, at mad- og restaffaldet bliver hentet hver anden uge, dom med mulighed for tømning hver uge i sommerperioden.

Beholderen med papir og plast skal tømmes hver 3. uge, og den med glas og metal hver 8. uge

Derudover vil husstandene få en 21 liter rød boks til batterier, småt elektronik og farligt affald.

For lejligheder betyder den nye ordning, at der bliver opstillet containere til alle de nye affaldsfraktioner, så man altså også her skal affaldssortere.

Derudover vil der fortsat blive indsamlet storskrald og haveaffald, ligesom man kan komme af med sit affald på genbrugspladsen.

Prisen vil stige

Den nye ordning betyder, at det vil blive dyrere at få hentet sit affald. Affaldsindsamlingen betales via et affaldsgebyr, som vil stige, både fordi der skal foretages engangsinvesteringer i nyt materiel, og fordi det er dyrere at indsamle flere fraktioner.

Indkøb af de nye containere forventes at koste cirka 2.500 kroner per bolig, og prisen for at få tømt containerne skønnes at stige med 350 kroner om året.

I dag betaler en husejer 2.854 kroner inkl. moms om året, og den pris stiger altså med den nye ordning. Hvis der dertil kommer ekstra tømninger i sommerperioden, kan prisen nå op på 3.492 kroner inklusiv moms om året for en husejer.

For borgere, der bor i lejlighed, forventes prisen for tømning af stige under 50 kroner årligt per bolig, og dertil kommer cirka en halv million kroner til indkøb af nye containere.

Der kommer senere forslag om, at kommunen betaler engangsomkostningerne til det nye materiel, som borgerne over en periode på eksempelvis 10 år så skal betale tilbage.

- Vi skal bruge høringsperioden aktivt til at komme ud til borgerne og forklare, hvorfor vi skal have en ny affaldsordning. For uanset om man elsker det eller ej, så skal vi den vej, fordi der er nogle udefrakommende krav. Vi har nogle myter, der skal aflives, blandt andet om at alt affald bare bliver blandet sammen, og så skal vi forklare, hvorfor borgerne kommer til at betale mere for renovation. Der er tale om en hvile-i-sig-selv-ordning, og derfor skal alle i kommunen betale i fællesskab, forklarer borgmester Michael Ziegler (K).

Borgermøde om ordning

Forslag til vedtagelse af nyt regulativ for husholdningsaffald er nu i høring i otte uger, så eventuelle høringssvar skal være kommunen i hænde senest tirsdag den 30. april 2019.

Høje-Taastrup Kommune inviterer også til borgermøde torsdag den 28. marts 2019 klokken 17.00-19.00 på Rådhuset, Bygaden 2 i Taastrup.

På mødet vil nye beholdere til haveboliger blive fremvist. Der bliver informeret om den nye affaldsordning, og det vil være muligt at få svar på spørgsmål.

Man kan læse om høringen og se en kort beskrivelse af den nye affaldsordning på www.htk.dk/hoering under aktuelle høringer.

arrow Se billederne: Propfyldt affaldsmøde med spandevis af spørgsmål
29. marts 2019 kl. 12:33 Opdateret: kl. 10:20
arrow Se billederne: Kæmpe interesse for borgermøde om affald
28. marts 2019 kl. 17:30 Opdateret: kl. 17:31
arrow Debat: Kommunens affaldsplan er en ommer
28. marts 2019 kl. 11:26 Opdateret: kl. 13:15
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk