26. august 2019
Kirsten Thuesen er koordinator for Ældre Sagens vågetjeneste i Høje-Taastrup. Foto: Pernille Rohde
Kirsten Thuesen er koordinator for Ældre Sagens vågetjeneste i Høje-Taastrup. Foto: Pernille Rohde
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor mangel på vågere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor mangel på vågere
Taastrup - 10. september 2018 kl. 06:08
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vågetjenesten i Høje-Taastrup mangler vågere. Kirsten Thuesen, som er koordinator for vågetjenesten, der er en aktivitet under Ældre Sagen, håber, at få nye kræfter til tjenesten, fordi der er et stort behov.

arrow Læs også: Ny våger: - En god oplevelse

- Vi har virkelig brug for vågere. I den seneste tid har vi været nødt til at sige nej flere gange, hvor nogen har haft behov for en våger, og derfor håber vi, at flere vil melde sig, siger Kirsten Thuesen. Vågetjenestens udgangspunkt er, at ingen skal dø alene.

- Vi giver ro, nærvær og tryghed ved livets afslutning. Og for vågerne er det en meget givende oplevelse, fortæller Kirsten Thuesen.

Hun oplever dog, at mange bliver skræmte, når de hører om vågning.

- Nogen forestiller sig nogle uhyggelige ting, men når vi våger, er det helt stille og roligt og nærværende. Nogle gange læser vi højt eller synger for den døende, andre gange holder vi i hånd. Man kan som regel mærke, hvad den døende har behov for, siger Kirsten Thuesen.

- Vi kalder os ofte for 'den døendes advokat', for vi er opmærksomme på de behov, den døende har, og tilkalder plejepersonale, hvis der er brug for det. Vågere må ikke udføre plejeopgaver, fortæller Kirsten Thuesen.

Det er ofte på et plejecenter, at vågningen foregår, og her bliver vågerne som regel taget godt imod. Det sker også, at der er pårørende til stede, når vågeren kommer.

- De pårørende vil som regel gerne se, hvem der våger over deres kære, og når man som våger møder dem, giver det en god mulighed for at høre lidt om den døende, siger Kirsten Thuesen.

Vågningen kan også foregå i private hjem, og her kan vågeren ringe til hjemmeplejen, hvis der bliver behov for hjælp til pleje.

Kirsten Thuesen holder flere samtaler med frivillige, der gerne vil være vågere, inden det bliver endeligt besluttet, om de skal være en del af vågetjenesten. Alle kommer desuden på et heldagskursus inden den første vågning.

Vagterne er på fire timer ad gangen, aften eller nat, og man har tavshedspligt.

Kirsten Thuesen kan kontaktes på tlf: 2031 3993 kl. 9-17 eller på mail: kthuesen.taastrup@gmail.com

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk