21. august 2019
Gadehavegård set fra oven. Foto: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, maj 2017
gallery icon

Se billedserie

Gadehavegård set fra oven. Foto: Indeholder data fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, maj 2017
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stemplet som ghetto: Sådan sparer boligafdeling millioner af kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stemplet som ghetto: Sådan sparer boligafdeling millioner af kroner
Taastrup - 12. december 2018 kl. 17:51
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Gadehavegård står udviklingen aldrig stille. Ghettostempel eller ej, beboerne kæmper ufortrødent for at fremtidssikre deres boligafdeling. Ved at have fokus på nye og effektive løsninger i dagligdagens drift kan beboernes husleje holdes i ro, og boligafdelingen kan spare op og sætte sit klimavenlige aftryk på verden.

arrow Læs også: Ghetto-pakke ændrer på planer for boligområde

4,8 millioner kroner. Det er, hvad beboerne i Gadehavegård årligt sparer på driftsbudgettet.

Mens boligafdelingen ofte er i søgelyset for at stå på en liste, som stempler den som ghetto, kæmper beboerne nemlig for det gode boligliv i hverdagen - langt væk fra de 179 stemmeknapper i folketingssalen.

I Gadehavegård har en dedikeret afdelingsbestyrelse arbejdshandskerne på og hele tiden fokus på at effektivisere og fremtidssikre boligområdet.

Fx har den netop indgået en ny serviceaftale på området for videoovervågning og dørtelefoner, som resulterer i en besparelse på 380.000 kroner om året. I samme ombæring slipper beboerne en 10'er billigere for internet hver måned.

Men ikke nok med det. Da videoovervågning første gang blev indført for cirka fire år siden, fordi området var præget af hærværk, indbrud, brande og generel utryghed, var forsikringspræmien tårnhøj, men i takt med at kriminaliteten er dalet, er præmien gået sammen vej. I dag slipper Gadehavegård 1,5 millioner kroner billigere på ejendomsforsikingen.

Sparer på varmeudgifterne

En omlægning af fjernvarmen er også tæt på færdig - den vil spare beboerne for 1,7 millioner kroner. Hvert år.

Det sker blandt andet, fordi beboerne nu undgår et kæmpe varmetab, og fordi der indsættes topmoderne varmecentraler, der bedre kan styre varmen - og så skal der bruges langt færre mandetimer på driften.

- Vi tænker på klimaet, og vi tænker på økonomien. Vi kommer for eksempel til at spare beboerne for rigtig mange penge på deres varmeregning, siger formanden for afdelingsbestyrelsen i Gadehavegård, Ibrahim El-Khatib, der fortæller, at han også har fokus på at gøre brug af den nyeste teknologi og udnytte de muligheder, den giver.

En driftig bestyrelse

Ud over den direkte gevinst på beboernes varme- og internetregning betyder de nye tiltag også, at beboernes husleje kan holdes i ro. Den ville være steget lidt, hvis ikke der tænkes i mere effektive løsninger hele tiden.

For to år siden blev arbejdet med at drive vaskerierne i Gadehavegård udliciteret. Beboerne mærkede en direkte besparelse pr. vask på 7 kroner, og på driftsbudgettet lød besparelsen på 833.000 kroner. Også i år. Og næste år. Og så videre.

Derudover er der sparet cirka 1000 mandetimer på driften af vaskerierne. Timer, der kan bruges på andre opgaver.

- Afdelingsbestyrelsen går virkelig forrest på flere områder i forhold til at drive almene boliger. Til stor glæde for resten af beboerne. Dels mærker beboerne de direkte besparelser på budgetkontoen, men de fremtidssikrer også sig selv. De store besparelser går ind på driftsbudgettet og har sikret afdelingen en solid opsparing, fortæller Ole U. Nielsen, der er driftsleder i Gadehavegård og samarbejder tæt med afdelingsbestyrelsen i det daglige.

Han og resten af personalet arbejder ud fra driftscentret, som understøttes af den almene bygge- og boligadministration Domea.dk, der har ansvaret for at administrere, drive og udleje boligerne.

Næste projekt afventer

Gadehavegård står over for en stor renovering - og det er kun en fordel med en god opsparing, da en del af renoveringen efter reglerne er selvfinansieret. Jo mere, der kan trækkes fra drifts- og vedligeholdelsesbudgettet, jo billigere slipper beboerne.

- Vores næste store projekt er at renovere hele området. Vi vil gøre det til et endnu bedre sted at bo. Men vi er lidt på standby i øjeblikket på grund af ghettopakken, som udstikker nogle nye retningslinjer, hvor regeringen har besluttet, at vi skal nedbringe antallet af boliger, siger Ibrahim El-Khatib, der har boet i Gadehavegård siden 1994.

Som et andet sparetiltag begyndte Gadehavegård desuden for cirka fem år siden at udskifte belysningen i området. I dag bruges der LED-pærer stort set overalt, og det giver en årlig besparelse på cirka 400.000 kroner.

Om Gadehavegård
 • Gadehavegård er en boligafdeling under det almene boligselskab Danske Funktionærers Boligselskab (DFB).
 • Boligafdelingen har 986 boliger, der huser 2131 beboere.
 • Gadehavegård står på ghettolisten og er karakteriseret som en »hård ghetto«.
 • Det er den almene bygge- og boligadministration Domea.dk, der administrerer, driver og udlejer boligerne i Gadehavegård.

Kilde: Domea
Effektiviseringer i Gadehavegård
Årlig besparelse på driftsbudgettet:
 • Overvågning og dørtelefoner: -380.000 kr.
 • Præmie på ejendomsforsikring: -1.500.000 kr.
 • Fjernvarmeomlægning: -1.700.000 kr.
 • Vaskerier: -833.000 kr.
 • LED-belysning: -400.000 kr.
 • I alt: Besparelse på 4.813.000 kr. om året

Direkte besparelser for beboerne:
 • Huslejen holdes i ro
 • Lavere varmeregning
 • Lavere internetregning (-10 kroner)
 • Billigere vaskeordning (- 7 kroner pr. vask)

Kilde: Domea.dk

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk