13. juli 2020
Den nye affaldsordning bliver ivrigt debatteret. Blandt er antallet af spande et vigtigt spørgsmål. Arkivfoto: Thomas Olsen
Den nye affaldsordning bliver ivrigt debatteret. Blandt er antallet af spande et vigtigt spørgsmål. Arkivfoto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sortering af affald: Debatten raser inden borgermøde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sortering af affald: Debatten raser inden borgermøde
Taastrup - 20. marts 2019 kl. 12:54
Af Søren Schaadt LArsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgerne i Høje-Taastrup Kommune har delte meninger om den nye affaldsordning, som fra årsskiftet betyder, at affaldet skal sorteres i syv forskellige fraktioner: Madaffald, plastik, glas, metal, papir, pap og restaffald. På blandt andet Lokalavisen Taastrups Facebook-side har en række borgere allerede taget forskud på den diskussion, som skal finde sted på borgermødet på Rådhuset 28. marts:

arrow Læs også: Borgmester forstår borger-skepsis for affaldsordning

Den største del af Facebook-kommentatorerne glæder sig over, at affaldet nu skal sorteres.

- Det er på tide, at HTK (Høje-Taastrup Kommune) kommer med på vognen og tænker på miljøet, skriver en debattør i en kommentar, mens en anden skriver:

- Det kan kun gå for langsomt med at få det effektueret og sat i gang! Jeg blev noget overrasket da jeg flyttede fra Nørrebro til Taastrup og fandt ud af, at det eneste der blev affaldssorteret var glas og papir.

Men ikke alle deler holdningen om, at affaldssorteringen er et ubetinget gode: Mange kommentarer handler nemlig om, hvordan borgerne får plads til tre store 240 liters affaldsbeholdere:

- Hvor i alverden skal alle de beholdere stå henne?, spørger en.

- Det kunne da være rart, der også er plads til min cykel i min forhave, siger en anden, mens en anden overvejer at tage fortovet i brug, hvilket en tredje fraråder.

Pladsen er i det hele taget et problem, som en debattør ikke mener, kommunen har taget højde for:

- Hvorfor nævner kommunen ikke de ekstra udgifter boligforeninger vil have, ved at skulle få plads til alle de nye containere? Der skal jo etableres nye skralderum, med fliser osv osv. mon ikke det hurtigt løber op i 2-300.000 pr boligforening, hvis ikke mere. Endnu et tiltag til at forgælde kommunens borgere endnu mere, og forgylde erhvervslivet, lyder det.

Kommunen kommer formentligt både til at svare på plads- og økonomispørgsmål. samt aflive debattørernes mindre heldige historier. Blandt andet peger flere på, at affaldet jo alligevel bliver blandet sammen igen - selvom borgerne har brugt masser af tid på at sortere det:

- Bare lidt fjollet når renovationsvognen så kommer og smider det hele i samme skraldebil, skriver ind med efterfølgende smileyer.

Enkelte brokker sig også over, at affaldssortering er for tidskrævende, mens en nogle mener, det er spild af tid og ressourcer:

- Tåbeligt forslag. Plast og metal giver mening, men madaffald giver større miljøgevinst at brænde sammen med restaffald end at samle ind alene. Kommunen har ikke anlæg til biogas, så det giver heller ingen mening at transportere det til Solrød. Miljøgevinsten er også væk med indkøb af nye skraldespande og oftere indsamling. Det er lige før det er krænkelse af den private ejendomsret. For hvorfor skal staten blande sig i det, skriver en facebookdebattør.

Enkelte peger på, at det affaldssystemet fungerer fint, som det er:

- Vi har en genbrugsplads hvor vi afleverer det affald der ikke kan komme i den almindelige sæk. Det fungerer udmærket, så vidt jeg ved.

Forslag til vedtagelse af nyt regulativ for husholdningsaffald er nu i høring i otte uger, så eventuelle høringssvar skal være kommunen i hænde senest tirsdag den 30. april 2019.

Høje-Taastrup Kommune inviterer også til borgermøde torsdag den 28. marts 2019 klokken 17.00-19.00 på Rådhuset, Bygaden 2 i Taastrup.

På mødet vil nye beholdere til haveboliger blive fremvist. Der bliver informeret om den nye affaldsordning, og det vil være muligt at få svar på spørgsmål.

Man kan læse om høringen og se en kort beskrivelse af den nye affaldsordning på www.htk.dk/hoering under aktuelle høringer.

arrow Se billederne: Propfyldt affaldsmøde med spandevis af spørgsmål
29. marts 2019 kl. 12:33 Opdateret: kl. 10:20
arrow Se billederne: Kæmpe interesse for borgermøde om affald
28. marts 2019 kl. 17:30 Opdateret: kl. 17:31
arrow Debat: Kommunens affaldsplan er en ommer
28. marts 2019 kl. 11:26 Opdateret: kl. 13:15
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk