20. september 2019
Sonni Henriksen mistede sin morfar 30. december sidste år. Han er ikke helt tilfreds med kommunens behandling af morfaren. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Sonni Henriksen mistede sin morfar 30. december sidste år. Han er ikke helt tilfreds med kommunens behandling af morfaren. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sonni mistede sin morfar: Nu er han selv bange for at blive gammel i Høje-Taastrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sonni mistede sin morfar: Nu er han selv bange for at blive gammel i Høje-Taastrup
Taastrup - 18. marts 2019 kl. 19:50
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søndag den 30. december mistede Sonni Henriksen sin morfar Hans Carl Christensen - mange i byen kender ham som Dæk Carl, fordi han i en menneskealder drev Hedehusene Dækcenter.

arrow Læs også: Debat: Det bør være plejehjems-garanti for danskere over 80 år

Sonni Henriksen driver i dag dækcentret efter at hans morfar som 84-årig gik på pension.

Hans Carl Christensen nåede at få syv gode år, men hans sidste tid var præget af sygdom og mangel på hjælp. Sonni Henriksen kalder den behandling, Hans Carl Christensen fik, for skammelig.

De første syv år af sit otium nød Hans Carl Christensen sammen med sin samlever. Men da hun blev syg og døde, begyndte det at være svært for Hans Carl at klare sig selv.

- Hans Carl Christensen søger om at komme på plejehjem, da han ikke kan overkomme alle hverdagens udfordringer alene. Han har problemer med ikke at få væske nok, at lave og spise mad, tage sin medicin, vaske tøj, gøre rent samt personlig hygiejne, fortæller Sonni Henriksen.

Han får dog afslag på at komme på plejehjem i august 2018, da kommunen vurderer, at de godt kan hjælpe ham, i en ældrebolig, via hjemmeplejen.

September 2018 falder Hans Carl Christensen bevidstløs om, udenfor sin hoveddør.

- Han bliver heldigvis fundet af sin nabo, som får tilkaldt hjælp. Han bliver kørt på hospitalet og de konstaterer, at Carl er dehydreret og underernæret. Efterfølgende retter vi kontakt til Høje-Taastrup Kommune og hjemmeplejen, som beklager hændelsen. Vi ansøger igen om en plads på plejehjem, da han tydeligt ikke kan klare sig selv, ej heller med hjemmeplejens hjælp. Dette får vi afslag på igen den 14. november 2018, fortæller Sonni Henriksen.

Den 19. november 2018 falder Carl bevidstløs om igen. Han bliver kørt på hospitalet og her konstaterer man, at er dehydreret igen.

På dette tidspunkt er Sonni Henriksen meget utryg ved at lade sin morfar være alene. Han beder om et møde med borgmester Michael Ziegler og myndighedschef Marianne Overgaard og der bliver arrangeret et møde den 5. december.

- På dette møde blev vi enige om, at de ville kigge på sagen igen, men igen fik vi et afslag, siger Sonni og fortsætter:

- Carl har det fortsat meget dårligt og søndag den 30. december finder hjemmehjælpen ham bevidstløs på gulvet i sin ældrebolig. Han bliver kørt på hospitalet kl. 10.30, hvor det bliver konstateret, at han er dehydreret. Samme dag kl. 16.20 sover Hans Carl Christensen stille ind.

Sonni Henriksen sidder tilbage med en følelse af, at hans morfar ikke fik den behandling, han burde have haft i sin sidste tid og er rystet over forløbet.

- Er dette hvad vores ældre fortjener? Jeg kunne godt tænke mig, at man i kommunen overvejer, om man selv ville være tilfreds med den behandling? Om det ikke kunne have været gjort bedre?, spørger Sonni og tilføjer:

- Det er skammeligt at behandle vores ældre, som har betalt til vores velfærdssamfund i mange år, på denne måde. Det er skammeligt, at min morfar har været igennem så unødvendigt et forløb, hvor han endte med at sidde alene tilbage med frustrationer over, hvordan han skulle forholde sig til en hverdag, som han faktisk ikke var i stand til at klare selv. At sætte en mand i en sådan situation er rystende og på ingen måde i orden fra Høje-Taastrup Kommunes side.

Han føler sig ikke sikker på, at kommunen har kompetencerne til at vurdere sagerne tilstrækkelig grundigt:

- Efter flere mails og samtaler med ældre og sundhedsudvalget, borgmesteren og myndighedschefen synes jeg, at man skal revurdere de kompetencer indenfor de områder man lader sig 'sidde' i, så man netop kan yde den hjælp, som borgerne har krav på at få. Jeg frygter at blive gammel her i Høje Taastrup kommune, hvis dette er den behandling, man kan forvente at få, efter flere års 'tro tjeneste' til det såkaldte velfærdssamfund, siger han.

Undervejs i forløbet har Sonni Henriksen også søgt om hjælpemidler og tilskud til hjælpemidler til sin morfar, blandt andet en elscooter, til sin morfar. Kommunen gav omgående hjælp til rollator og toilet-hjælpemidler. Men det lykkedes ikke at få tilskud til elscooteren i de fem måneder, man søgte til, morfaren døde.

- Her beklagede ældre- og sundhedsudvalget den lange ventetid med for få midler. Men det kan vores ældre ikke bruge til noget. Efter denne kamp for Carl, som så mange andre ældre, ikke selv har kræfter, energi og overskud til, mener jeg bestemt, at der er nogle 'levebrødspolitikere' der skulle prøve at kigge sig selv i spejlet, slutter Sonni Henriksen.

Borgmester: - Det berører mig dybt

I en mail til avisen svarer borgmester Michael Ziegler (K) på, hvordan han ser på sagen med Sonni Henriksens morfar.

- Jeg har ofte sagt at det skal være godt og trygt at blive gammel i Høje-Taastrup kommune. Derfor berører det mig også dybt, når der er borgere der ikke oplever, at de eller deres pårørende får den hjælp de har behov for og som frygter alderdommen her i kommunen. Jeg kan ikke kommentere på den konkrete sag og mit svar bliver derfor mere generelt. Først vil jeg dog gerne udtrykke min medfølelse til Hans Carl Christensens familie, skriver han.

Borgmesteren mener, at det er kommunens opgave at give ældre borgere støtte for, at alderdommen bliver værdig.

- Det er vores opgave som kommune at give vores ældre borgere, den støtte de har brug for, for at få en værdig alderdom. Uanset om det er i deres eget hjem eller i en plejebolig. Når vi bevilger en plejebolig, gør vi det altid ud fra en konkret vurdering i det enkelte tilfælde og i samarbejde med borgeren. Det kan måske lyde underligt, at man som 91-årig ikke kan få en plejebolig. Men om vi kan tilbyde en plejebolig, afhænger ikke af ens alder, men af om man er i stand til at klare sig i sit eget hjem og hvor meget støtte og pleje man har behov for. For de fleste vil det være en stor omvæltning at flytte i plejebolig, og derfor skal vi altid være sikre på, at det er den rigtige beslutning ud fra borgerens helbred og livssituation, når vi tilbyder en plejebolig, lyder det fra Michael Ziegler, som fortsætter.

- Sonni Henriksen beskriver, at hans bedstefar flere gange blev indlagt, fordi han besvimede og var dehydreret. Det skaber naturligt stor utryghed og ofte er en indlæggelse også være en voldsom oplevelse. Derfor har vi også en række indsatser, der skal forebygge indlæggelser når det er muligt. Det er en vigtig opgave for vores hjemmepleje at hjælpe de borgere, der glemmer at spise og drikke, med at få nok mad og væske, så de ikke bliver syge. Hvis en borger ikke ønsker at spise eller drikke, gør medarbejderne, hvad de kan for at lokke og nøde. Men vi kan ikke tvinge nogen til at gøre noget de ikke har lyst til, og det skal vi heller ikke.

Visitationskriterier til plejebolig
  • Det er byrådet der fastsætter kriterierne for, hvornår man kan få en plejebolig. Når en borger søger om støtte til pleje, både hjemmepleje og plejebolig foretager kommunen altid en individuel helhedsvurdering af borgerens behov, sammen med borgeren. Ofte inviteres også pårørende med.
  • Her vurderer kommunen sammen med borger og evnetuelt pårørende, hvad borgeren selv er i stand til og ikke er i stand til. Det gælder både dagligdags gøremål som for eksempel at tage tøj på eller gøre rent, men også for eksempel hukommelse og lignende er en del af vurderingen.
  • For at blive tilbudt en plejebolig skal man have et varigt behov for pleje hele døgnet. Hvis behovet kan imødekommes med hjemmepleje og eventuelt hjælpemidler i borgerens eget hjem eller i en ældrebolig, tilbydes man i udgangspunktet dette og kan ikke få bevilget en plejebolig.

Kilde: Høje-Taastrup Kommune
arrow Trods kritik: - Vi ændrer ikke på kriterierne for plejeboliger
29. juni 2019 kl. 09:03 Opdateret: kl. 15:09

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk