23. november 2017
En af de drømme der blev nævnt, da Maja Madsen fra Nordea besøgte Ungdomsskolen,  var at få råd til en bil. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

En af de drømme der blev nævnt, da Maja Madsen fra Nordea besøgte Ungdomsskolen, var at få råd til en bil. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skoleelever lærer at få råd til deres drømme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoleelever lærer at få råd til deres drømme
Taastrup - 18. marts 2017 kl. 12:01
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Er der noget I drømmer om? var det første spørgsmål eleverne på ungdomsskolen blev stillet af Maja Madsen, agent hos Nordea 24/7 i Høje Taastrup. Hun var på besøg i heltidsundervisningsklassen i anledning af pengeugen, hvor bankansatte tager ud på skoler for at fortælle de unge om privatøkonomi.

Som svar på hendes spørgsmål var der straks en pige, der rakte hånden op.

- Jeg kunne godt tænke mig en bil, når jeg bliver 18, sagde hun.

Og så kunne Maja Madsen fortælle, at der er flere måder til at opnå sådan en drøm.

- Hvis man tjener sine egne penge, kan man spare op indtil man har nok til bilen. Man kan også låne pengene, men så skal de jo betales tilbage. Det er en fed følelse at spare op selv, en helt anden følelse end hvis man har lånt pengene, sagde hun og det blev der nikket til rundt omkring ved bordene.

Maja Madsen kunne fortælle, at det er meget udbredt blandt unge at låne penge og desværre ender det ikke sjældent med, at de efterfølgende havner i RKI. Flere af de unge havde hørt om RKI og var klar over, at det er et sted, hvor man bliver registreret, hvis man ikke kan betale sin gæld tilbage.

- Det er en slags sort liste, sagde en af drengene.

50.000 unge i RKI
- I dag er 50.000 unge mellem 18 og 30 år registreret i RKI. Der er desværre en stigende tendens til, at unge tager lån, som de ikke kan betale tilbage, og det er en rigtig dårlig start på at skulle i gang med at forvalte sin egen økonomi, sagde Maja Madsen.

Hun fortalte de unge om, hvordan man lægger et budget, hvor man hver måned skriver op, hvilke indtægter og udgifter man har.

- Når man har trukket udgifterne fra indtægterne, har man et rådighedsbeløb og det kan man så vælge at bruge, men man kan også spare en del af pengene op. Hvis man fx har et rådighedsbeløb på 500 kroner, kan måske spare 100 kroner op hver måned, foreslog hun.

En af pigerne fortalte, at hun allerede er i fuld gang med at spare op.

- Jeg havde et job i Dansk Supermarked, hvor jeg tjente ca. 7000 kroner om måneden. Jeg sparede 2000 kroner op hver måned, og nu har jeg en opsparing på 10.000 kroner, sagde hun stolt og tilføjede, at drømmen i første omgang er et kørekort.

Tjek omkostningerne
Maja Madsen fortalte de unge, at man, hvis man bestemmer sig for at låne penge, bør sikre sig, hvor store de årlige omkostninger er. Hun viste eksempler på tre forskellige lån med helt forskellige betingelser, hvor man med det dyreste lån kom til at betale 50 procent mere i sidste ende end med det billigste lån.

Digital sikkerhed blev de unge også klogere på.

- Der er garanteret mange af jer, der har prøvet at handle på nettet. Ved I, hvad man bør kigge efter på en hjemmeside, hvis man vil være vide, om den er sikker at handle på?, spurgte hun.

Der kom forskellige forslag fra de unge. Blandt andet at man tjekker hjemmesiden på Trustpilot - og det er en god idé, mener Maja Madsen. Hun anbefalede dog også, at man tjekker, om hjemmesiden er e-mærket.

- Det er den, hvis den har det store blå e-mærke et tydeligt sted, fortalte hun.

Hvis man vil handle sikkert, skal man også passe godt på sine pinkoder og pass- words, fortalte Maja Madsen.

- I skal heller aldrig give jeres pinkode til jeres kreditkort til andre. Hvis I har givet pinkoden væk og der bliver hævet penge på kortet, kan I ikke få pengene igen. Det kan i derimod, hvis I har handlet på en hjemmeside, der er blevet hacket. Så vil banken dække tabet, fortalte Maja.

Det råd hun især synes, de unge skulle skrive sig bag øret, lyder således:

- Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, er det det sandsynligvis for godt til at være sandt.

- Det er altid godt at være skeptisk og bruge sin sunde fornuft, sagde Maja Madsen.

E-boks og nem-id
Det er ikke kun handel, der foregår på nettet, men også bankforretninger og kontakt til det offentlige.

- Det er vigtigt, at I husker at tjekke jeres e-boks, for det er her vigtige breve og meddelelser kommer ind, sagde Maja og anbefalede i den forbindelse også de unge at få et nem-id, fordi det skal bruges, når man skal på netbank, borger.dk med mere.

Spørg banken til råds
De fleste af de unge i heltidsundervisningsklassen er over 15 år og det betyder, at de helt selv har råderet over de penge, de tjener.

- Der er mange, der ikke ved det, men når man er over 15 år, må ens forældre ikke længere disponere over det, man tjener, oplyste Maja Madsen.

Hun anbefalede de unge at spørge banken til råds, hvis de har problemer med at lægge budget, finde ud af, hvilken skatteprocent der gælder eller hvordan man læser en forskudsopgørelse.

- Det er vigtigt at have tjek på sin økonomi, fordi det er den, der kan give mulighed for at få sine drømme opfyldt, lød det fra Maja Madsen.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk