4. juni 2020
Michael Ziegler (K) og Høje-Taastrup Kommune holdt i går et borgermøde om den nye affaldsordning. Foto: Hans-Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Michael Ziegler (K) og Høje-Taastrup Kommune holdt i går et borgermøde om den nye affaldsordning. Foto: Hans-Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Propfyldt affaldsmøde med spandevis af spørgsmål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Propfyldt affaldsmøde med spandevis af spørgsmål
Taastrup - 29. marts 2019 kl. 12:33
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ikke alle var kommet på plads, og rådhuspersonalet hentede flere og flere stole, da borgmester Michael Ziegler (K) omkring 10 minutter forsinket i går bød velkommen til borgermødet om den nye affaldsordning, der skal indføres i Høje-Taastrup Kommune.

arrow Læs også: Borgmester forstår borger-skepsis for affaldsordning

Her informerede borgmesteren om den nye ordning, der er i høring, inden Lars Koch, der er affaldschef i Høje-Taastrup Kommune fortalte om praktikaliteterne ved at indføre ordningen, hvor borgerne i kommunen skal have tre beholdere stående i indkørslen i stedet for en, og sortere affald i seks forskellige fraktioner.

Også Mogens Rasmussen, konsulent fra Vestforbrænding holdt oplæg, hvor han fortalte om genanvendelse af affald og aflivede myterne om, at alt affald bare bliver blandet, når skraldebilen henter det. Bilerne er indrettet med to rum, så affaldet bliver adskilt, fortalte han.

Derudover blev de nye beholdere vist frem, så borgerne kunne se, hvad de kan se frem til at have stående ved deres bolig. Da de indledende oplæg var overstået, sad et panel, bestående af Lars Koch og Mogens Rasmussen samt formand og næstformand for teknisk udvalg Lars Prier (DF) og Henrik Torning (K) klar til at svare på spørgsmål fra borgerne.

Masser af spørgsmål

Og dem var der så mange af, at ikke alle nåede at komme til orde i løbet af de to timer, mødet varede.

Der var spørgsmål til pris, udseende, og om man ikke bare kunne bruge de nuværende beholdere.

Og når nu mødet handlede om affald og genanvendelse gav det allerførste spørgsmål måske meget god mening, da en mand spurgte, »hvorfor får man kaffe i plastikkopper til et affaldsmøde?«

- Point taken. Vi orkede ikke at tage opvasken bagefter, sagde borgmesteren med latter fra salen til følge, inden de mere seriøse spørgsmål kom på banen.

Mange tilkendegav, at de egentlig synes, det er en god idé med affaldssortering for miljøets skyld. Men der opstår en række praktiske udfordringer med blandt andet pladsen ved ens bolig, og så frygtede flere lugten, når der blot tømmes madaffald hver 14. dag.

- Det stinker, lød en kommentar fra en kvinde, der kender ordningen efter at have boet i Albertslund, og derfor mener at madaffald skal tømmes oftere.

Den mulighed er også i spil i forslaget til ordningen, fortalte Lars Prier, og nævnte, at der er indlagt en mulighed for at indføre tømning en gang om ugen om sommeren.

Der blev også stillet spørgsmål til om kommunen udsteder dummebøder, hvis man ikke sorterer korrekt. Her er svaret nej.

Også helt generelle spørgsmål om, hvordan selve sorteringen skal foregå, og hvordan man skal håndtere eksempelvis plast- og metalemballage fra madlavning, inden det smides ud. Til mange af de praktiske ting, kunne kommunens folk ikke på nuværende tidspunkt give et klart svar, men fortalte, at når man når tættere på indførelsen af ordningen, vil man vejlede om det.

Beholderne er grimme

Æstetikken i de nye beholder var også et hot emne under debatten. Alle er enige om, at de nye beholdere er grimme.

- Beholderne grimme, det er vi alle enige om, men som borger kan man købe et skjul til dem, sagde Lars Koch, mens Michael Ziegler sagde, at det er ikke noget kommunen kan komme ind over, og det er op til den enkelte husstand.

Der blev også spurgt til løsning, hvor affaldsstativerne er lidt pænere.

- Der findes en pænere løsning, som man blandt andet har i Albertslund, men den har vi ikke valgt at anbefale, da den rent arbejdsmiljømæssigt er dårlig for skraldemændene, og derfor er ved at blive udfastet i Albetslund. Den er fin på mange måder, men også dyrere, men den bliver ikke produceret længere, sagde Lars Koch.

Høring til 30. april

Spørgsmålene ville nærmest ingen ende tage, og der var alt for mange til at tage dem alle med her.

Da de to timer, der var afsat til mødet, var gået, fortalte Michael Ziegler, at høringen først slutter den 30. april, og han opfordrede alle borgere til at komme med kommentarer via kommunens hjemmeside.

En af de borgere, der var til mødet, var Søren Sixhøj, der bor i Høje Taastrup. Han blev lidt klogere på mødet, efter at have været skeptisk over den ordning, der er.

- Det er positivt, at vi skal sortere. Men vi har været skeptiske over at have tre store spande stående. Nu har vi fået afklaret, at man også i villaområder kan have affaldsøer, hvis man i grundejerforeningen er enig om det, siger Søren Sixhøj.

Også ægteparret Kirsten og Poul Andersen var til borgermødet. De var meget nysgerrige på størrelsen på beholder og om de har plads til dem i villaen hjemme i Taastrup, så de havde taget målebånd med.

- Man skal ikke stole på de opgivne mål, sagde Poul Andersen, men hans hustru også er glad for, at de fik set beholderne.

- Vi ville gerne høre om den nye ordning og nu har vi fået set og målt beholderne. Jeg synes, det er godt, der bliver holdt et borgermøde, og det lyder til, at der bliver lyttet til borgerne, siger Kirsten Andersen og kalder det miljømæssigt nødvendigt, at der skal sorteres.

Den nye affaldsordning i Høje-Taastrup Kommune skal træde i kraft 1. januar 2020. Her er hovedtrækkene i ordningen, der er i høring, og således er det ikke endeligt:
  • At alle husejere fremover skal have tre 240 liters beholdere stående; Én til restaffald og madaffald, én til glas og metal samt én til papir og plast. En beholder til pap, vil være frivillig.
  • Mad- og restaffaldet bliver hentet hver anden uge, dog med mulighed for tømning hver uge i sommerperioden.
  • Papir og plast skal tømmes hver 3. uge.
  • Glas og metal tømmes hver 8. uge.
  • Husstandene vil få en 21 liter rød boks til farligt affald.
  • Også i lejligheder skal der sorters affald.
  • Der vil fortsat blive hentet storskrald og haveaffald.
  • Affaldsordningen liver dyrere o etales via et affaldsgebyr.
  • Priserne afhænger af udbud, men for en husejer kan prisen komme op på omkring 3500 kroner om året.
  • For borgere, der bor i lejlighed, forventes prisen at stige under 50 kroner årligt per bolig.
arrow Se billederne: Kæmpe interesse for borgermøde om affald
28. marts 2019 kl. 17:30 Opdateret: kl. 17:31
arrow Debat: Kommunens affaldsplan er en ommer
28. marts 2019 kl. 11:26 Opdateret: kl. 13:15
arrow Debat: Ja til affaldssortering
28. marts 2019 kl. 10:45 Opdateret: kl. 09:28
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk