23. maj 2019
Arkæologer fra Kroppedal Museum fandt kvindegraven ved undersøgelser i Nærheden i 2017. Nu har man rekonstrueret hendes ansigt. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Arkæologer fra Kroppedal Museum fandt kvindegraven ved undersøgelser i Nærheden i 2017. Nu har man rekonstrueret hendes ansigt. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Kvinden fra graven har fået ansigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Kvinden fra graven har fået ansigt
Taastrup - 18. februar 2019 kl. 20:02
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var begejstrede arkæologer, der i 2017 kunne afsløre fundet af en kvindegrav fra jernalderen ved udgravninger i den nye bydel Nærheden i Hedehusene.

Skelettet i graven var nemlig meget velbevaret, og nu er det lykkedes at give kvinden i graven en form for liv igen.

- Kvinden har nu undergået grundige analyser på Retsmedicinsk Institut, og takket være en lille, kommende udstilling på det nye bibliotek i Hedehusene, har det været muligt at give kvinden sit ansigt tilbage. Så nu er vi ikke alene om at kigge tilbage på fortiden - nu kan hun også kigge ud på fremtiden, lyder det fra Kroppedal Museum.

Kvindes ansigt er modelleret over en afstøbning af hendes kranie, og der er taget udgangspunkt i knoglebygning, tandstilling mv. Der skal nu tages en gipsafstøbning af modellen, og det er denne afstøbning, som sidenhen skal udstilles, oplyser museet.

Kvinden var cirka 20-23 år ved dødstidspunktet, og hendes skelet bar ingen synlig tegn på dødsårsagen.

Begravet på siden

Fundet af kvindegraven blev gjort på en forhøjning, hvor toppen ekstraordinært består af en sandlomme, der er dannet i en smeltevandstunnel for flere tusind år siden. Skelettet var derfor meget velbevaret.

Kvinden blev fundet med ansigtet nedad, men arkæologerne mener, at hun oprindeligt blev begravet på siden. En del af datidens gravskik var nemlig, at kvinder blev begravet liggende på siden, mens mænd blev begravet liggende på ryggen.

Skelettet lå begravet i retningen nord-syd, og cirka halvanden meter øst for kvindeskelettet fandt arkæologerne også et skelet fra et lille barn på højst to år, der lå begravet i retningen øst-vest. Baseret på beliggenheden af de to skeletter mener arkæologerne, at det er mor og barn.

Under en tidligere prøveundersøgelse i Nærheden i 2014 fandt museets arkæologer en grav med en perlekæde, som er daterer til omkring år 200 e. Kr. I en anden grav fra en senere udgravning fandt de noget keramik, som er fra yngre romertid ca. år 400 e. Kr.

Arkæologerne fra Kroppedal Museum udså sig allerede området ved Sejlbjerg, da det stod klart, at der skulle laves en ny bydel i området, og museet lavede da prøveudgravninger. De har gjort det helt tydeligt, at Nærheden slet ikke er en ny bydel - de første beboere levede der for flere tusinde år siden.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk