20. januar 2018
Arkæologer har fundet et skelet ved Sejlbjerg i Nærheden. Her er museumstekniker Kenneth Paulmann  fra Kroppedal Museum i gang med at fjerne sand fra kvindeskelettets fødder. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Arkæologer har fundet et skelet ved Sejlbjerg i Nærheden. Her er museumstekniker Kenneth Paulmann fra Kroppedal Museum i gang med at fjerne sand fra kvindeskelettets fødder. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: Gammelt kvinde-skelet fundet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: Gammelt kvinde-skelet fundet
Taastrup - 07. oktober 2017 kl. 07:02
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Arkæologer fra Kroppedal Museum har under udgravningen af en gravplads ved Sejlbjerg i det nye område Nærheden i Hedehusene fundet et skelet fra det, de mener, er en kvinde, der sandsynligvis har levet omkring år 200-400 e. Kr.

At det er skelettet fra en kvinde, baserer arkæologerne på selve knoglernes udseende samt den måde, hun oprindeligt har ligget på - nemlig på siden.

En del af datidens gravskik var nemlig, at kvinder blev begravet liggende på siden, mens mænd blev begravet liggende på ryggen.

Dog blev skelettet fundet liggende med ansigtet ned mod jorden og med armene foran sig, hvilket tyder på, at der er sket en nedbrydning af graven, hvor et ovenfrakommende sandtryk har skubbet kvinden rundt.

Skelettet lå begravet i retningen nord-syd, og cirka halvanden meter øst for kvindeskelettet har arkæologerne også fundet et skelet fra et lille barn på højst to år, der lå begravet i retningen øst-vest.

- Beliggenheden af barneskelettet og kvindeskelettet gør, at vi er overbeviste om, at det er mor og barn, siger Kenneth Paulmann, der er museumstekniker på Kroppedal Museum.

Han er en af de medarbejdere fra museet, der har gravet det nyfundne skelet fri.

Både han og arkæolog Maria Lisette Jacobsen, er særligt begejstrede, fordi kvindeskelettet er relativt velbevaret.

- Hun er rigtig velbevaret. De andre skeletter, vi har fundet i området tidligere, var så porøse, at der i det ene tilfælde kun var tænderne tilbage. Men den nyeste grav lå dybt, og sandet kvinden har ligget i, har en god bevaringseffekt, fortæller Maria Lisette Jacobsen.

Hun og Kenneth Paulmann skønner, at kvinden var mere end 30 år gammel, måske omkring de 40, da hun døde. Det baserer de blandt andet på kvindens tænder, der er godt brugt.

Både det voksne skelet og barneskelettet er nu taget op, lagt i silkepapir og flyttet fra findestedet og sendt til Panum Instituttet, der er en del af Københavns Universitet.

Her vil der ske yderligere undersøgelser, heriblandt nærmere datering og hvorvidt kvinden eventuelt har lidt af sygdomme.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk