24. marts 2019
Jens Wollesen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se billederne: De mindste slår sig løs til Trille Trolle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se billederne: De mindste slår sig løs til Trille Trolle

Hos håndboldklubben FHH90 er der næsten fri leg, når børn mellem to og fem år løber, kravler, leger og kaster løs på klubbens Trille Trolle-hold, der er påbegyndt sin anden sæson.

Taastrup - 18. november 2018 kl. 12:06
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Foran Fløng Hallen småløber Vilas og Oliver på fire år i retning mod indgangsdøren til bygningen. De er få minutter fra at kunne boltre sig løs på den forhindringsbane og de stationer, som træner Bette Aastradsen og de to hjælpetrænere har sat frem til Trille Trolle-holdet i håndboldklubben FHH90.

Drengene er blot et par af holdets 16 ivrige deltagere.

Det er anden sæson, at håndboldklubben tilbyder Trille Trolle, som bygger på et koncept til de mindste børn udviklet af DHF.

Det er en blanding af lege, forhindringsbane med stationer og introduktion til håndbolde, der er grundlaget for de 45 minutter, de små indtager banen sammen med hver deres voksen.

Vennerne Vilas og Oliver har været med siden starten af denne sæson, og de ser allerede ud til at være på hjemmebane, som de spurter rundt på banen.

- De synes, det er sjovt, lyder det fra Olivers mor, Annika Steiness.

Hun og sønnen startede til Trille Trolle, fordi hun så et opslag på facebook om holdet.

- Det er ægte glæde, når de får lov at løbe rundt og gøre, præcis, som de vil, tilføjer Vilas' mor Katja Rundqvist, der selv har spillet håndbold tidligere.

- Men nu er det drengene, der får lov at lege med bolde, siger hun.

De to mødre er godt tilfredse med den måde Trille Trolle er bygget op på, også at der indimellem indgår øvelser, styret af træneren og at de ældste børn af og til bliver introduceret til boldlege.

- De falder fint i søvn om aftenen, siger Katja Rundqvist.

Snuser til hallen

Til Trille Trolle er det leg, der er i centrum. Bolde indgår, især for de ældste, og børnene får en fornemmelse for hallen. Men egentlig håndboldtræning er først noget, der kommer på næste alderstrin.

- Jeg lægger vægt på, at børnene får rørt kroppen. Motorik er i højsædet, og der skal være genkendelighed. Men fra gang til gang er der små forskelle i banen, siger Bette Aastradsen.

- Hele konceptet Trille Trolle er, at man som forælder eller bedsteforælder skal lege med sit barn. Der følger faktisk nogle kort med til banen, som man kan lægge ved hver station. På kortene står en lille historie, som kan læses højt. Vi prøvede det især af sidste sæson, men børnene er mere interesserede i at bruge banen. På et tidspunkt vil jeg prøve at genintroducere kortene for de ældste, fortæller Bette Aastradsen.

Mens hun fortæller, kommer de lidt ældre børn ind i hallen, sætter deres tasker og gør sig klar til deres træning, som går i gang efter Trille Trolle.

- Til Trille Trolle leger man. Næste step er Minimix, hvor der i højere grad er en træner, som styrer og siger »Nu skal vi det her«. Minimix træner lige bagefter her i hallen. Så Trille Trolle-børnene og deres forældre ser lidt af, hvad det går ud på. Lige nu snuser de små til hallen, og jeg laver lidt håndboldlege med de ældste af dem. Hvis man bare kan få et par af dem til at synes om håndbold, er det godt, siger hun.

Faldskærm og karrusel

Ved en mur af farvede plastikkrus har Marcus på fem år svært ved at løsrive sig. Her går han all in på at vælte flest mulige krus ved hjælp af ærteposer.

Blå og grønne bolde lokker nogle af børnene til, og de forsøger sig med at skyde mod et net eller mod et af målene, hvor der er sat et forhæng op med fire huller matchende boldenes størrelse.

På tværs af banen løber en mor med sit barn siddende på et tæppe, som hun trækker efter sig.

De røde bænk-lignende stålplinte er stablet forskudt og halvt oven på hinanden, så børnene kan kravle oven på dem i skiftende niveauer. Det udnytter lille Rigmor blandt andet.

I slutningen af træningen kalder Bette Aastradsen børn og voksne til sig og får dem med til en stribe øvelser, hvor en kæmpe farvestrålende faldskærm indgår. Først får faldskærmen en masse lette bolde til at flyve. Bagefter er det tid til en karusseltur for de børn, som har lyst.

De sætter sig i midten af faldskærmen, og de voksne går i cirkler rundt om børnene, så faldskærmen snor sig ind omkring børnene.

- Nu tæller jeg til tre, og så hiver vi, fortæller Bette Aastradsen.

I det samme kvitterer børnene på faldskærmen med et højlydt hvin.

- Uuuuuuuuuuuuuh, lyder det kollektivt og begejstret fra de små.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk