18. juni 2021
Ida Diemar, rektor på Høje-Taastrup Gymnasium hilser velkommen, at man kigger på elevfordelingen på landets gymnasier. Foto: Kim Rasmussen
Ida Diemar, rektor på Høje-Taastrup Gymnasium hilser velkommen, at man kigger på elevfordelingen på landets gymnasier. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rektor hilser ny aftale velkommen: Vi lærer af at være forskellige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Rektor hilser ny aftale velkommen: Vi lærer af at være forskellige
Taastrup - 11. juni 2021 kl. 15:29
Af Kasper Ellesøe

En ny aftale om, hvordan eleverne på landets gymnasier skal fordeles, blev indgået i går.

arrow Læs også: Et stort spørgsmålstegn: Man tvinger elever til noget de ikke vil

Aftalen får konsekvenser for Høje-Taastrup Gymnasium, fordi den lægger op til, at der skal være en bedre fordeling af elever med etnisk dansk baggrund og anden etnisk baggrund end dansk.

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet havde 45 procent af eleverne på stx på Høje-Taastrup Gymnasium i 2020 ikke-vestlig herkomst. Det tal er kun steget fra 2010, hvor tallet var 27 procent og fra 2015, hvor tallet var 38 procent.

Den udvikling skal aftalen gøre op med, fordi »elevsammensætningen på nogle afdelinger langt fra afspejler befolkningen i området, hverken i forhold til elevernes sociale, kulturelle eller etniske baggrund.«

Det betyder også, at de etnisk danske elever undlader at søge ind på de gymnasier. Det gælder blandt andet Høje-Taastrup Gymnasium, hvor Ida Diemar er rektor.

- Vi har her en skole med elever, der er målrettede, de har lavt fravær, de gennemfører og går hurtigt i gang med videregående uddannelser uden at tage et sabbat år. Vores trivselsmålinger er virkelig høje, ligesom vores evne til at løfte eleverne er god, blandt andet takket være de uhyre dedikerede lærere, som brænder for den enkelte elev. Så vi har en fantastisk skole. For mig er en elev en elev, og jeg er utrolig stolt af mine elever, understreget Ida Diemar.

Lærer af forskellighed

Hun er dog tilfreds med, at der bliver kigget på, hvordan eleverne fordeles på gymnasierne.

- Jeg hilser velkommen, at man kigger på elevfordelingen, for elever med anden etnisk baggrund vil blive også blive beriget af at gå i skole med elever med dansk baggrund. Mit håb er, at der kommer flere elever med dansk baggrund, for efter min mening lærer vi af at være forskellige, siger Ida Diemar.

Når de kommende gymnasieelever til skoleåret 2023/24 skal vælge gymnasie, kommer forældrenes indkomst til at spille en rolle i, hvordan eleverne fordeles.

Det betyder, at hvert gymnasium bliver sat ind i en model, der afgør hvor mange elever fra husstande med høj, lav eller middel indkomst, der skal være på skolen. De skal modvirke den skæve balance og fordeling af elever.

Det har Ida Diemar dog svært ved at se giver mening, fordi man ikke kan tage alle elever med anden etnisk baggrund end dansk og putte dem i samme bunke.

- Jeg kan ikke vide, hvad hver enkelt elevs forældre tjener, men jeg ved, at vi har elever med forældre, der har meget forskellige job- og uddannelsesmæssige baggrunde. Det er ikke en homogen gruppe, så derfor virker det lidt fjollet, siger Ida Diemar og understreger, at alle elever er velkommen på gymnasiet.

Med den foreslåede model, vil det betyde, at Høje-Taastrup Gymnasium fremover vil få 35 procent nyoptagne elever med anden etnisk baggrund end dansk.

Det tal var i 2020 på 43 procent. Beregningen er dog hæftet med stor usikkerhed, understreger Børne- og Undervisningsministeriet.

I 2020 var der ifølge Børne- og undervisningsministeriet 53 procent af elever med anden etnisk baggrund end dansk på Høje-Taastrup Gymnasium ud af skolens 451 elever. Her indgår både stx-elever, hf-elever og ASF-elever, der stort set kun har dansk baggrund.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?