12. december 2017
TV2 Lorry sendte live fra aftenens borgermøde, som blev holdt på Kroppedal Museum, men eftersom de ikke kunne få signal inde i selve museet, blev deltagerne bedt om at gå med ud på gårdspladsen, så tv-seerne derhjemme kunne se de mange fremmødte. Foto: Stina Felby Egerup
gallery icon

Se billedserie

TV2 Lorry sendte live fra aftenens borgermøde, som blev holdt på Kroppedal Museum, men eftersom de ikke kunne få signal inde i selve museet, blev deltagerne bedt om at gå med ud på gårdspladsen, så tv-seerne derhjemme kunne se de mange fremmødte. Foto: Stina Felby Egerup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region om grusgrav: De andre steder i planen er endnu værre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region om grusgrav: De andre steder i planen er endnu værre
Taastrup - 21. april 2017 kl. 13:01
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jeres område er simpelthen for attraktivt til at tage særlige hensyn.

arrow Læs også: Ziegler: Der skal politisk benarbejde til

Sådan kunne budskabet fra Region Hovedstaden lidt firkantet koges ned, da der torsdag aften var borgermøde om Råstofplan 2016, der udlægger et 34 hektar stort område ved Vridsløsemagle til mulig grusgrav.

Det skriver DAGBLADET Roskilde.

- Sandheden er, at de andre steder i planen er endnu værre. Jeg forstår godt, at man ikke har lyst til at have en grusgrav som nabo, men det er bare ikke et hensyn, vi kan tage her, fordi det gør sig gældende alle steder. Det, vi kan gøre, er at forsøge at minimere generne mest muligt, sagde vicedirektør i Region Hovedstaden, Christian Rieper, som deltog på aftenens velbesøgte borgermøde.

Initiativtagerne til mødet er en borgergruppe fra Vridsløsemagle, som længe har kæmpet imod udsigten til en grusgrav i baghaven. Oldermand Christian Thomsen præsenterede på mødet gruppens indvendinger, som blandt andet går på, at hvis man skal følge regionens egne retningslinjer med hensyn til afstand til omkringliggende huse, så bliver selve graveområdet indskrænket så meget, at det næsten ikke kan betale sig at grave.

Borgerne frygter ligeledes for områdets drikkevand, ligesom de fremførte, at råstofferne i området er af dårlig kvalitet og blandt andet indeholder en del silt (flyvesand), som de frygter kan have sundhedsskadelige konsekvenser for borgerne i området - ikke mindst børn, som kan få lungeproblemer.

Regionen ser dog ikke sagen helt på samme måde. Dels afviste man, at der vil være en fare ved opgravning af silt, da man har erfaringer med at håndtere det fra andre grusgrave, og dels regner man slet ikke afstande for en faktor ved udlægning af graveområder.

- Vi mener, der er krav til støj, som skal overholdes, og det kan man formentlig løse her i Vridsløsemagle ved hjælp af en støjvold. Vores udgangspunkt er derfor måling af, hvor meget støj arbejdet vil medføre indendørs i de omkringliggende bebyggelser, sagde Christian Reiper og fortalte, at regionen arbejder med nogle helt faste vilkår om blandt andet støj og støv, når der gives gravetilladelser.

- Men de vilkår kan vi nok godt præsentere bedre og mere tydeligt, påpegede han efter kritik fra salen af, at man ikke umiddelbart kunne få dem oplyst, skriver DAGBLADET Roskilde.

Repræsentanterne for regionen gav flere gange borgerne medhold i nogle af de pointer, der fremførte. Blandt andet vil de igen kigge på de boreprøver, der er foretaget i området, så man bedre kan kortlægge, hvor den største forekomst af egnet grus er. For hvis det er tæt på Ole Rømers Vej, skal der måske regnes på det igen, da man vil skulle etablere støjvolde på en del af grunden for at skærme husene på den anden side af vejen.

Der blev ligeledes lovet at se på de afstande, regionen har lagt til grund for planen, da flere af de fremmødte borgere var uenige i de tal, der blev fremlagt på mødet.

- Men vores opgave er at fremlægge en råstofplan ud fra nogle lovmæssige krav. Planen skal så gennem en politisk behandling hos regionsrådspolitikerne, hvor man kan tage individuelle hensyn og vurderinger, sagde Christian Reiper og understregede, at intet derfor er besluttet.

Flere fremmødte påpegede, at man så også skulle give politikerne de rigtige oplysninger - blandt andet at der ligger boliger lige på den anden side af Ole Rømers Vej, som ikke bliver regnet med som bebyggelse i lovmæssig forstand, og som der derfor ikke er afstandskrav til.

- Men det bliver I jo nødt til at fortælle politikerne - ellers stikker I dem blår i øjnene. Der bor jo mennesker i de huse, lød det fra salen.

Høringsperioden for Råstofplan 2016 løber frem til den 5. maj, og både embedsmænd og politikere understregede flere gange i aftenens løb, at alle endelig skal sende høringssvar, som vil indgå i den videre behandling. På baggrund af høringssvarene vil embedsmændene vurdere, om der skal ændres i planen, inden den skal forelægges regionsrådet for en endelig politisk behandling, skriver DAGBLADET Roskilde.

- Men selvom vi ender med at udlægge området til grusgravning, er det ikke ensbetydende med, at der bliver gravet. Nogen skal først ansøge om at grave, og hvis lodsejeren ikke ønsker grusgravning, så kommer det ikke, understregede Christian Reiper.

Hvis alt går vel og hurtigt, kommer Råstofplan 2016 til politisk behandling før sommerferien, så borgerne i Vridsløsemagle kan få en afklaring af, hvorvidt de i fremtiden kan risikere at få en grusgrav i baghaven.

arrow Formand til regionsråd: I er nogle tøsedrenge
26. april 2017 kl. 10:17 Opdateret: kl. 10:13
arrow Politiker: Der er måske ikke så meget at komme efter
21. april 2017 kl. 13:03 Opdateret: kl. 11:53
arrow Borgere frygter for grundvandet
21. april 2017 kl. 13:02 Opdateret: kl. 11:53

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk