22. oktober 2019
Jonas Pehrson slår på plethandskerne, som Benjamin Franklin Nielsen har på. Foto: Kasper Ellesøe
gallery icon

Se billedserie

Jonas Pehrson slår på plethandskerne, som Benjamin Franklin Nielsen har på. Foto: Kasper Ellesøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Psykisk sårbare får »et varmt kram i en kold vinternat«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Psykisk sårbare får »et varmt kram i en kold vinternat«
Taastrup - 07. december 2018 kl. 09:13
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Jeg har den bedste forståelse for deltagerne til »Sårbar Boksning«, for jeg har selv været i en lignende situation.

Sådan siger Kenny Bülow Larsen, der er træner på træningsholdet »Sårbar Boksning«, hvor alle kan være med, selvom psykisk sårbare er prioriteret. Det er et træningstilbud til borgere i Høje-Taastrup Kommune.

I salen på Solgården i Taastrup bliver kettlebells tre gange om ugen slæbt frem og tilbage i salen, og boksehandsker slår i forskellige rytmer mod plethandsker. Det er sådan en del af træningen foregår til »Sårbar Boksning«, hvor man udelukkende dyrker motionsdelen af boksetræningen, og man slår derfor ikke på hinanden.

Selv har Kenny Bülow Larsen i omkring 15 år døjet med forskellige psykiske lidelser som depression, skizofreni, PTSD og været en del af socialpsykiatrien i mange år. På et tidspunkt har han også været oppe at veje næsten 180 kg, men har nu tabt sig cirka 60 kg, efter en af pædagogerne undervejs i hans behandlingsforløb anbefalede ham at boksetræne, da han fra tidligere havde kampsportserfaring. Han fik det meget bedre mentalt og fysisk, og det inspirerede til at starte »Sårbar Boksning« op.

Det blev en succes, og i marts i år blev han ansat i et fleksjob med ansvar for »Sårbar Boksning«. Han er ikke i tvivl om, hvad han giver til deltagerne på holdet.

- Med træningen giver jeg dem et frirum i deres hjerne. De får et pusterum hos mig, og de slipper af med tankemylderet om hverdagens gøremål, siger Kenny Bülow Larsen og fortsætter.

- Træningen er som at give et varmt kram i en kold vinternat. Her bliver de hørt og mærker, at nogen lytter, siger han med henvisning til, at mange af deltagerne er psykisk sårbare.

Træningen til »Sårbar Boksning« er tilpasset den enkeltes niveau, så der er plads til alle, og alle har noget at skulle sige i forhold til træningen.

- Jeg giver dem succeshistorier ved, at de klarer øvelser, der passer dem. Når de klarer det, lever de på følelsen af at have lært noget, og det er det, der er min drivkraft, siger boksetræneren og fortæller, hvad han får ud af det.

- Det er fedt at se den gnist i folk. Det tænder mig især, når de forstår, hvad jeg vil have dem til.

Når man har været til træning 20 gange, får man sin egen t-shirt med sit eget navn på. På den måde er man noget, og det er desuden lettere at tage fat i de andre, når man kender deres navn.

»Sårbar Boksning« er i gang tre dage om ugen på Solgården i Taastrup: mandag, onsdag og fredag.

Det siger deltagerne om »Sårbar Boksning«

Smilet bryder frem på læberne, og øjnene nærmest stråler som diamanter, når de fortæller, hvad boksetræningen har gjort for dem.

- Det giver overskud på grund af motionen.

- Det giver en fest i hjernen.

- Den indre uro forsvinder på grund af boksning.

Sådan lyder det blandt andet fra de tre deltagere til »Sårbar Boksning« Jonas Pehrson, Benjamin Franklin Nielsen og Bettina Andreassen.

Der er ingen tvivl om, at det har givet dem rigtig meget at være med på det træningshold, Kenny Bülow Larsen er træner for.

Læs her, hvad de siger om det:

Jonas Pehrson, 36 år, i praktik, fra Taastrup:

- Jeg har lidt af ensomhed og har haft social angst, så jeg ikke kunne være sammen med andre mennesker. Boksetræningen er mit fix. Jeg er gået fra at være dybt medicineret til nul piller og nul cigaretter, og jeg kan nu være sammen med andre. Alt sammen på grund af boksningen. Nu er jeg kun afhængig af træningen, og jeg kan godt lide, at det gør ondt. Hvis det her stopper ved jeg ikke, hvad der sker, siger han.

Benjamin Franklin Nielsen, 28 år, under uddannelse, fra Hedehusene:

- Jeg har social angst og kunne blandt andet ikke køre i offentlig transport eller være steder med mange mennesker. Nu har jeg været her i cirka tre år og har fundet ud af, at jeg godt kan finde ud af træningen, efter det tog mig et halvt år at komme i gang. Boksetræningen er vigtig for mig, for hvis ikke jeg er til boksning om fredagen, så bliver det en hård weekend, og jeg føler, jeg mangler noget. Ved at være her, har jeg lært, at det ikke er så slemt at være sammen med andre mennesker, og jeg har ikke længere nogle problemer med at køre i bus, siger han.

Bettina Andreassen, hjemmevejleder i Høje-Taastrup Kommune, støtter psykisk sårbare i kommunen.

- Jeg hjælper blandt andet psykisk sårbare med at komme på kommunen, ordne praktiske tig og tager med til boksetræning. Det giver god mening for mig, at jeg selv deltager. Jeg sætter mig selv i spil, når jeg for eksempel tager med borgere til træning. Jeg kunne vælge bare følge dem derned og så kigge på, men ved at jeg er med, gør vi ting som ligeværdige. Vi griner, og vi er lige, selvom jeg er ansat i kommunen. Det giver rigtig meget at sætte mig selv i spil, og jeg tænker ikke, at jeg når langt med mit relationsarbejde, hvis jeg ikke er med, for det er rigtig vigtigt at vi er i øjenhøjde. Jeg er nødt til at være autentisk, hvis jeg har en forventning om, at borgerne giver mig noget, siger Bettina Andreassen.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk