15. september 2019
Borgmester Michael Ziegler gav den som oliesheik tilbage i 2013 i forbindelse med en 1. april spøg, hvor det blev »afsløret«, at der var fundet olie i Høje-Taastrup. Men det er ingen spøg, at byrådet i Høje-Taastrup nu har besluttet, at kommunens penge ikke må investeres i producenter af fossile brændsler.
Borgmester Michael Ziegler gav den som oliesheik tilbage i 2013 i forbindelse med en 1. april spøg, hvor det blev »afsløret«, at der var fundet olie i Høje-Taastrup. Men det er ingen spøg, at byrådet i Høje-Taastrup nu har besluttet, at kommunens penge ikke må investeres i producenter af fossile brændsler.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny kurs: Slut med at poste penge i kul og olie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny kurs: Slut med at poste penge i kul og olie
Taastrup - 21. november 2018 kl. 13:57
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det skader vores image, hvis vi som grøn kommune investerer i fossile brændsler.

arrow Læs også: Høje-Taastrup holder fast i kul og olie

Sådan lød det tirsdag aften fra borgmester Michael Ziegler (K), da byrådet i Høje-Taastrup skulle vedtage en ny finansiel strategi for kommunen, skriver DAGBLADET Roskilde.

Tilbage i september måned afviste borgmesteren ellers, at Høje-Taastrup skulle frasige sig muligheden for fossile investeringer, da det alligevel ikke gjorde fra eller til i klimakampen. For hvis en aktivitet giver afkast, vil den fortsætte, uanset om Høje-Taastrup investerer i den eller ej, lød argumentet.

Men nu lyder der nye toner fra borgmesteren.

- I politik betyder signaler også noget. Omtalen går ud over den stærke klimaprofil, som Høje-Taastrup Kommune har opbygget gennem mange år, sagde Michael Ziegler, da han og resten og byrådet besluttede, at Høje-Taastrup Kommune fremover ikke skal investere i virksomheder, som producerer fossile brændsler.
Tiltaget glæder især Enhedslistens Emil Viskum, som helt fra starten har arbejdet for at få tiltaget skrevet ind i den finansielle strategi.
- Det var åbenlyst, at Høje-Taastrup her også blev nødt til at tage ansvar, da det er afgørende, hvis vi skal lykkedes med at begrænse klimaforandringer, at alle gør en ekstra indsats, sagde Emil Viskum og roste borgmesteren for at have skiftet standpunkt.

Borgmesteren fremhævede flere af de grønne indsatser, som Høje-Taastrup allerede har gennemført eller igangsat; Blandt andet var Høje-Taastrup den første såkaldte Klimakommune Plus i landet (der er nu syv), og i løbet af de sidste ni år er det lykkedes at nedbringe kommunens egen CO2-udledning med 50 procent, og hele kommunens CO2-udlendning med en tredjedel - og det i en periode med vækst.

- Derfor bliver vi betragtet som en af de førende kommuner på klimaområdet, og det ville være ærgerligt at miste den position på grund af vores finansielle strategi, sagde Michael Ziegler.

Debatten kom, fordi byrådet i Høje-Taastrup skulle godkende en ny toårig finansiel strategi. Den indeholder også en etisk investeringspolitik, der indebærer, at kapitalforvalterne er forpligtet til at investere kommunens penge etisk forsvarligt. Der må således ikke investeres i producenter af tobak, alkohol, våben, pornografi og hazardspil - og fremover altså heller ikke i producenter af fossile brændsler.

Den beslutning kommer dels på baggrund af medieomtalen og dels på baggrund af en henvendelse fra Ansvarlig Fremtid, som netop opfordrede kommunen til eksplicit at stille et miljøetiske krav om fossilfrie investeringer. Ansvarlig Fremtid er en politisk kampagne, som udspringer af »350 Klimabevægelsen i Danmark«, som igen er en politisk græsrodsbevægelse, der bekæmper klimakrisen nedefra.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk