18. juli 2019
Politikerne i Høje-Taastrup er enige om at borgerne i fremtiden skal sortere deres affald i syv forskellige fraktioner. Det betyder, at alle husstande skal have nye skraldespande, for eksempel som dem på billedet, der kommer fra Vallensbæk. Der er dog lag top til, at det er kommunen, som køber affaldsbeholderne og udleverer dem til borgerne. Foto: Kenn Thomsen
Politikerne i Høje-Taastrup er enige om at borgerne i fremtiden skal sortere deres affald i syv forskellige fraktioner. Det betyder, at alle husstande skal have nye skraldespande, for eksempel som dem på billedet, der kommer fra Vallensbæk. Der er dog lag top til, at det er kommunen, som køber affaldsbeholderne og udleverer dem til borgerne. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu skal der snart sorteres affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu skal der snart sorteres affald
Taastrup - 14. september 2018 kl. 06:35
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Snart skal borgerne sortere husholdningsaffaldet derhjemme. Det vedtog et enigt byråd i Høje-Taastrup på det seneste byrådsmøde.

Det var et forslag fra De Konservative, Dansk Folkeparti, Lokallisten og Radikale Venstre, der blev fremsat, og som Socialdemokratiet og Enhedslisten støttede - selvom der dog ikke var helt enighed om, hvis idé det egentlig er, at Høje-Taastrup Kommune skal sortere mere affald.

- Det er en politisk sejr for mig og mit parti. For en af mine politiske mærkesager var, at jeg ville kæmpe for en endnu grønnere og mere miljøvenlig Høje-Taastrup Kommune. Samtidig er det også en landsdækkende mærkesag for De Radikale at være mere miljøvenlige, sagde Esat Sentürk (R).

Hos Enhedslisten støttede Emil Viskum forslaget med henvisning til, at partiet længe har ønsket en bedre kildesortering af affald.

- Vi er positivt overrasket over, at vi ikke længere står alene med det synspunkt, men at hele byrådet nu synes, at vi bør gøre noget mere, sagde han og nævnte, at hans og de øvrige røde partier har ført kampagne med fokus på affaldssortering, som skulle sætte gang i debatten om emnet.

Det støttede Socialdemokratiets Peter Faarbæk op om, men beskyldte blandt andet forslagsstillerne for at ændre på retorikken i forhold til kommunalvalget sidste år.

- Det er lige før, man får tårer i øjnene, når man hører De Konservative fremlægge forslaget. Ved kommunalvalget var det lidt andre ord, man hørte. Der var ikke nogle smukke løsninger, og derfor havde man fravalgt det. Vi har været positive og kæmpet for det lige siden, og vi kan næsten ikke rose forslaget nok, sagde Peter Faarbæk, som undrede sig over, hvad der ifølge ham har gjort, at de øvrige partier har skiftet mening.

Høje-Taastrup Kommune fravalgte ved det seneste udbud af affaldsindsamlingen at ændre i det nuværende affaldssystem, da der hos flere partier var tvivl omkring, hvorvidt der var udviklet de rigtige løsninger til bedre affaldssortering.

Det er tiden mere moden til nu, fortæller borgmester Michael Ziegler (K).

- Ved sidste udbud var Socialdemokratiet enige med os om, at det ikke skulle være nu. Dengang var der ikke de rette løsninger, som var pæne, og æstetik betyder noget. Da vi sidst diskuterede det, faldt det på æstetikken. Dengang var det et fælles standpunkt fra alle, siger Michael Ziegler.

Men forslaget blev vedtaget, og det betyder, at hver borger skal have nye affaldsstativer, hvor man skal sortere affaldet i syv fraktioner: glas, plast papir, metal, restaffald, bioaffald, samt pap.

Der er lagt op til, at det er kommunen, der skal købe og udlevere affaldsstativerne, og at man samtidig vil tilbyde borgerne små affaldsbeholdere, som kan opbevares i husstanden.

Ifølge Michael Ziegler vil implementeringen ske i forbindelse med næste udbud af affaldsindsamling, da det blandt andet kræver nye affaldsbiler. Der kan derfor gå lang tid, før det bliver implementeret i den enkelte husstand.

Forslaget om at sortere affald gælder både for lejligheder, huse, virksomheder og institutioner.

Affaldssortering
Med forslaget er der lagt op til, at alle husstande, virksomheder og institutioner i fremtiden skal affaldssortere i syv fraktioner:
  • Glas
  • Pap
  • Papir
  • Plast
  • Jern og metal
  • Bioaffald
  • Restaffald

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk