15. oktober 2019
Teknologisk Institut i Taastrup har fået tilladelse til dyrkning af medicinsk cannabis. Foto: PR
Teknologisk Institut i Taastrup har fået tilladelse til dyrkning af medicinsk cannabis. Foto: PR
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu må der dyrkes cannabis i Taastrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu må der dyrkes cannabis i Taastrup
Taastrup - 17. juni 2019 kl. 08:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lægemiddelstyrelsen har givet grønt lys til, at der må dyrkes medicinsk cannabis på Teknologisk Institut i Taastrup.

arrow Læs også: Medicinsk cannabis har givet Helle et helt nyt liv

Dermed kan Instituttet nu hjælpe virksomheder med blandt andet genetisk optimering og opformering i vævskultur.

Siden den særlige udviklingsordning for dyrkning af cannabis i Danmark trådte i kraft pr. 1. januar sidste år, er der 29 virksomheder i Danmark, der har fået tilladelse til dyrkning og håndtering under ordningen. Og flere virksomheder står i kø for at opnå tilladelse.

- Dyrkning af cannabis til fremstilling af medicinske produkter stiller store krav til både kvalitet og ensartethed af det frembragte plantemateriale, hvilket igen stiller store krav til især opformeringsmateriale og dyrkningsteknologien, siger seniorspecialist Mai-Britt Brøndum, Teknologisk Institut.

Tilladelsen er givet med henblik på at udvikle metoder til standardiserede, ensartede og reproducerbare cannabisprodukter. Formålet er at de aktive indholdsstoffer skal blive ens for hver høst og forarbejdningsproces, og hvor der er fuld kontrol med alle fremstillingsaktiviteter.

Teknologisk Institut har gennem mange år arbejdet med dyrkning og opformering af nye plantekulturer, genetisk optimering/forædling samt implementering af ny væksthusteknologi til overvågning og styring af dyrknings- og vækst-parametre.

Med tilladelsen til dyrkning af cannabis får Teknologisk Institut nu mulighed for også at tilbyde virksomheder hjælp til udviklingsarbejde udført på cannabis i vævskultur eller potter.

Opformering og genetisk optimering

Teknologisk Institut kan blandt andet arbejde med plantevævskultur - en teknik, hvor plante-celler, -væv eller -organer, opbevares og dyrkes under sterile betingelser. Det reducerer risikoen for overførsel af plantesygdomme. Teknikken anvendes for eksempel til fremstilling af genetisk identiske kopier af planterne til videre udviklingsarbejde. Plantevævskultur kan også anvendes til optimeret spiring af frø med særligt lav spireevne eller til rengøring af planter for vira og andre infektioner.

- Plantevævskultur anvendes ofte i forbindelse med forskellige bioteknologiske forædlingsmetoder. Hos Teknologisk Institut arbejdes der blandt andet med afprøvning af metoder til kromosomfordobling, som kan bruges til udvikling af nye typer af planter, siger Mai-Britt Brøndum.

Teknologisk institut har siden juni 2018 haft tilladelse til håndtering af cannabis i forbindelse med kemiske analyser og til produktudvikling af cannabis-baserede produkter. Med den nye tilladelse til dyrkning udvides ydelserne til også at omfatte optimering af ekstraktion med superkritisk CO2.

Superkritisk CO2 har vist sig som en overlegen teknologi, når det blandt andet kommer til ekstraktion af essentielle olier. Superkritisk CO2 har den store styrke, at det er et miljøvenligt opløsningsmiddel, som genanvender CO2, så det ikke slipper ud i atmosfæren. En af fordelene ved superkritisk CO2-teknologi er, at CO2'en fordamper fuldstændigt efter en given proces.

arrow Helle levede i smertehelvede: Cannabis gav hende livet tilbage
17. september 2019 kl. 05:54 Opdateret: kl. 17:27
arrow Kontroversiel cannabislæge åbner smerteklinik i Næstved
12. september 2019 kl. 05:57 Opdateret: kl. 10:49
arrow Flere får medicinsk cannabis trods skepsis
12. juli 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 14:02

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk