21. oktober 2021
Modstandsbænken er inspireret af den lokale modstandskamp i Hedehusene, hvor modstandsbevægelsen blandt andet vippede en togvogn ned på Hovedgaden for at spærre vejen for besættelsesmagten. Foto: Martin Rosenkreutz Madsen
gallery icon

Se billedserie

Modstandsbænken er inspireret af den lokale modstandskamp i Hedehusene, hvor modstandsbevægelsen blandt andet vippede en togvogn ned på Hovedgaden for at spærre vejen for besættelsesmagten. Foto: Martin Rosenkreutz Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Møbler med historie: Modstandsbænk og Balderbænken indviet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Møbler med historie: Modstandsbænk og Balderbænken indviet
Taastrup - 05. maj 2018 kl. 17:53

To byrumsmøbler med en vigtig fortælling blev indviet den 4. maj i Charlottekvarteret i Hedehusene.

Mange har været med i tilblivelsesprocessen både unge, ældre og professionelle håndværkere. Så da det røde bånd skal klippes, er et helt hold udstyret med sakse, og musikerne skaber en intens spænding.

Båndet klippes, og bag tildækningen afslører sig to veludførte skulpturelle bænke, der fører tankerne tilbage i tiden, da kunsthåndværk og parkarkitektur stadig gik hånd i hånd.

Den ene bænk - Modstandsbænken - er inspireret af den lokal modstandsbevægelse i Hedehusene, som gjorde deres for at gøre livet surt for besættelsesmagten under krigen. Blandt andet væltede de en togvogn ned på Hovedgaden fra viadukten for at spærre vejen for soldaterne.

Én af dem var Gunnar Vagtborg, som er den sidste nulevende modstandsmand fra Hedehusene. Ved indvielsen læste hans søn Henrik Vagtborg et uddrag af Gunnars modstandshistorie for de fremmødte.

Den anden bænk hedder Balderbænken, og den er inspireret af Baldersbrønde. Ved indvielsen fortalte byggeleder Thor Salling, hvordan Baldersbrønde fik sit navn. En fortælling, der går 3000 år tilbage i tiden og handler om stor kærlighed, en krig mellem konger, og en hest, der på mirakuløs vis redder konge og kærligheden. Sagnet kan læses på bænken.

På siden af Modstandsbænken er en såkaldt QR-kode, og hvis man scanner den med sin telefon, kan man se en lille film, hvor Gunnar Vagtborg deler sine personlige og medrivende oplevelser fra krigens tid.

Man kan se filmen på youtube.com/detbedstekvarter.

Byrumsmøblerne er blevet til i et samarbejde, der går under navnet Urban Co-creation 2640. Igennem en samskabende proces har unge og ældre beboere i Charlottekvarteret skabt møblerne sammen med kulturiværksætterne fra det boligsociale sekretariat, Cirkuspavillonen.

Arbejdet er udført sammen med Verner Pedersen, Jern Henrik, Veteranbanen Hedeland, Danstein, Julstrøm tømrer & Snedker.

Møblerne er finansieret via Det gode boligliv - Realdania.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?