17. januar 2019
Indtil videre har man haft denne mælkekasse, hvor man kunne dele sine fejl, og hvad man har lært af dem. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Indtil videre har man haft denne mælkekasse, hvor man kunne dele sine fejl, og hvad man har lært af dem. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mere plads til fejl: Fablab bliver udvidet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mere plads til fejl: Fablab bliver udvidet
Taastrup - 20. juli 2018 kl. 11:42
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Til efteråret åbner en ny udgave af Fablab hos Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut i Høje-Taastrup Kommune.

Der bliver flere kvadratmeter og dermed mere plads til, at opfindere og andre innovative borgere med gode idéer kan arbejde endnu bedre for at skabe værdi.

- Der bliver mere plads fysisk, men også mentalt. Der bliver plads til fordybelse og bedre muligheder for at arbejde med de første faser af den innovative proces, fortæller Line Gram Frøkjær, der er Fablab manager.

Gaffatape, legoklodser og post-its er nu rykket fra værkstedet med blandt andet 3D-printer og laserskærer ind i et glasbur med et arbejdsbord og en reol med materialer.

På den måde har man opdelt Fablab, så man i den nye del kan arbejde med idéerne på et tidligt stadie, og i værkstedet arbejde med at bygge en prototype på en idé.

- Tanken er, at man arbejder med idéerne i de tidlige faser for at få en forståelse for problemet. Her hylder vi, at man forstår problemerne, og i stedet for, at man skal bruge to timer på at bygge noget i værkstedet, kan man bygge noget på to minutter i pap eller legoklodser, som der kan arbejdes videre med. De flere kvadratmeter giver på den måde forhåbentlig nogle tidlige prototyper og mere tid til at undersøge de problemer, man gerne vil løse, siger Line Gram Frøkjær.

De flere kvadratmeter giver også muligheder for fordybelse. Der er blandt andet oprettet tre mindre rum, der er afskærmet med en glasvæg. I de rum er der et whiteboard, og man kan lukke døren, så der er plads til fordybelse.

Et andet mål med udvidelsen af Fablab er at få brugerne til at blive en større del af hele opfinderrådgivningen.

- Det skal være en integreret del af hele afdelingen og give et indtryk af, at man godt må være med. Indtil videre har værkstedet ligget i hjørnet, og vi har kunnet lukket døren, hvis det larmede. Nu er brugerne inviteret mere indenfor, og man må gerne komme forbi og tale med medarbejderne på deres kontor. Tanken er også, at der bliver mere plads til, at man kan hjælpe hinanden og dele sin viden, når man er her, siger Line Gram Frøkjær.

På Teknologisk Instituts Fablab er der åbent to dage om ugen for almindelige borgere med ikke-kommercielle formål, der ønsker at udvikle en idé med hjælp fra opfinderrådgivere, og det er de borgere, der får bedre forhold med ombygningen.

- Udvidelsen giver muligheder for at give problemerne lige så meget respekt som løsningerne. Har man en bedre problemforståelse, så bliver løsningerne forhåbentlig bedre, siger Line Gram Frøkjær, der håber på, at flere borgere med gode idéer kigger forbi.

Fablab manageren fortæller, at hun forventer, at ombygningen er helt færdig i efteråret. Noget af det, der mangler, er blandt andet en særlig scene.

- Vi vil gerne skabe en »må-godt-kultur«, hvor det er lovligt at begå fejl. Derfor er vi også i gang med at bygge en »fuck up«-scene. Her kan man stille sig op og fortælle om og dele de fejl, der opstår under arbejdet med ideerne og ikke mindst, hvad man har lært af dem. Vi vil gerne hylde fejl, for noget af det vigtigste er at teste og validere sin idé hele tiden, så den bliver bedre, siger Line Gram Frøkjær

Pengene til udvidelsen af Fablab er doneret af Otto Bruuns Fond, der blandt andet støtter iværksætteres og opfinderes udvikling af industrielle opfindelser.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk