6. marts 2021
Her ses Maglehøjgård i Marbjerg i 1912-14. Stående fra højre ses: Gårdejer Hans Peter Jensen og hustru Inger Johanne Jensen med datteren Anna Margrethe. De øvrige personer er ukendte. Foto er udlånt af Byhistorisk Samling og Arkiv
gallery icon

Se billedserie

Her ses Maglehøjgård i Marbjerg i 1912-14. Stående fra højre ses: Gårdejer Hans Peter Jensen og hustru Inger Johanne Jensen med datteren Anna Margrethe. De øvrige personer er ukendte. Foto er udlånt af Byhistorisk Samling og Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Marbjerg - en kongelig gave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Marbjerg - en kongelig gave
Taastrup - 08. november 2015 kl. 18:04
Af Ib Sandahl, Byhistorisk Samling og Arkiv, Blaakildegaard

Hedehusene før og nu. Der har været beboelse i Marbjerg siden bronzealderen, og ved Reformationen blev byens gårde overdraget til kongen.

arrow Læs også: På skolebænken med lærer Lynge: Hvorfor hedder det Lyngevej?

Landsbyen Marbjerg ligger i Fløng sogn, og blev derfor ved kommunalreformen i 1970 sammensluttet med Høje-Taastrup Kommune.

Det meste af markerne mod øst fra fire gårde og hele Langbjerggaard, kom dog til Roskilde Kommune, på hvis jorde RUC, Roskilde Universitets Center, blev bygget og indviet i 1973.

Navnet Marbjerg, eller som det er nedskrevet første gang cirka 1376, 'Madebyergh'.

Det er sammensat af 'made' = eng og 'byergh' = bjerg eller bakke, så Marbjerg betyder 'Bakken ved engen'.

Landsbyens historie går dog meget længere tilbage i tiden, idet der har været beboelse på stedet tilbage i bronzealderen, hvilket den nærliggende 'Maglehøj' vidner om.

I 'Danske Atlas' IV, 1746-66, fortælles i et gammelt sagn fra Marbjerg, at der her var en 'sundhedskilde', Langebjerg Kilde.

»Da en blind mand, ved denne kilde havde fået sit syn tilbage, var der en mand, som dristede sig til at føre sin blinde hest hen til samme kilde. Hesten blev seende, men manden blev stokblind.«

Landsbyen med de 10 gårde
I middelalderen har landsbyens gårde hørt under Biskoppen og Domkirken i Roskilde, idet de ved Reformationen, 1536 'overdrages' til Kongen, der opretter Bistrup Gods.

Efter Svenskekrigene, i 1660, forærede kongen Frederik III Bistrup Gods med tilhørende jord og ejendomme, herunder Marbjerg, til byen København, som en tak for dennes indsats under 'Belejringen af København' i 1659.

Ved udskiftningen af Marbjergs jorde i 1795, var der 10 gårde, hvoraf de otte, Toftekærgaard, Marbjergholm, Tjørnemosegaard, Horsevang, Marbjerggaard, Maglehøjgaard, Grønnebjerggaard og Havesbjerggaard, stadig blev liggende i landsbyen og to, Maglemosegaard og Langbjerggaard, tildelt jord udenfor.

I dag er mange af de gamle gårde og huse stadig bevaret, især omkring Smedevænget, der omkranser det tidligere, nu udtørrede og bebyggede, gadekær.

I en kommende artikel vil jeg fortælle mere om Marbjergs historie, blandt andet om Marbjerg Mejeri og opfinderen Michael Pedersen der konstruerede en særlig cykel, der senere er blevet nyproduceret under navnet 'Christiania-cyklen'.

arrow Billedserie: 128 år med Brugsen
10. oktober 2020 kl. 19:28 Opdateret: kl. 14:21
arrow Historien om en iværksætter: Øl var indmuret i stationsbygning
17. september 2020 kl. 20:03 Opdateret: kl. 09:39
arrow Historien om en driftig mand
30. maj 2020 kl. 20:12 Opdateret: kl. 09:29

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?