

Se billedserie
Hedehusene før og nu. Der har været beboelse i Marbjerg siden bronzealderen, og ved Reformationen blev byens gårde overdraget til kongen.
Landsbyen Marbjerg ligger i Fløng sogn, og blev derfor ved kommunalreformen i 1970 sammensluttet med Høje-Taastrup Kommune.
Det meste af markerne mod øst fra fire gårde og hele Langbjerggaard, kom dog til Roskilde Kommune, på hvis jorde RUC, Roskilde Universitets Center, blev bygget og indviet i 1973.
Navnet Marbjerg, eller som det er nedskrevet første gang cirka 1376, 'Madebyergh'.
Det er sammensat af 'made' = eng og 'byergh' = bjerg eller bakke, så Marbjerg betyder 'Bakken ved engen'.
Landsbyens historie går dog meget længere tilbage i tiden, idet der har været beboelse på stedet tilbage i bronzealderen, hvilket den nærliggende 'Maglehøj' vidner om.
I 'Danske Atlas' IV, 1746-66, fortælles i et gammelt sagn fra Marbjerg, at der her var en 'sundhedskilde', Langebjerg Kilde.
»Da en blind mand, ved denne kilde havde fået sit syn tilbage, var der en mand, som dristede sig til at føre sin blinde hest hen til samme kilde. Hesten blev seende, men manden blev stokblind.«
Landsbyen med de 10 gårde
I middelalderen har landsbyens gårde hørt under Biskoppen og Domkirken i Roskilde, idet de ved Reformationen, 1536 'overdrages' til Kongen, der opretter Bistrup Gods.
Efter Svenskekrigene, i 1660, forærede kongen Frederik III Bistrup Gods med tilhørende jord og ejendomme, herunder Marbjerg, til byen København, som en tak for dennes indsats under 'Belejringen af København' i 1659.
Ved udskiftningen af Marbjergs jorde i 1795, var der 10 gårde, hvoraf de otte, Toftekærgaard, Marbjergholm, Tjørnemosegaard, Horsevang, Marbjerggaard, Maglehøjgaard, Grønnebjerggaard og Havesbjerggaard, stadig blev liggende i landsbyen og to, Maglemosegaard og Langbjerggaard, tildelt jord udenfor.
I dag er mange af de gamle gårde og huse stadig bevaret, især omkring Smedevænget, der omkranser det tidligere, nu udtørrede og bebyggede, gadekær.
I en kommende artikel vil jeg fortælle mere om Marbjergs historie, blandt andet om Marbjerg Mejeri og opfinderen Michael Pedersen der konstruerede en særlig cykel, der senere er blevet nyproduceret under navnet 'Christiania-cyklen'.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her
Redaktionen
Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk