8. august 2020
Lene Bregnholt Larsen er en af tre finalister på landsplan til at blive Årets Hjerteredder 2019. Da hendes mand Anders Larsen en nat fik hjertestop, gav hun ham resolut hjertemassage, selvom hendes hånd var brækket. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Lene Bregnholt Larsen er en af tre finalister på landsplan til at blive Årets Hjerteredder 2019. Da hendes mand Anders Larsen en nat fik hjertestop, gav hun ham resolut hjertemassage, selvom hendes hånd var brækket. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lene kan blive Årets Hjerteredder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lene kan blive Årets Hjerteredder
Taastrup - 05. marts 2019 kl. 11:01
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lene Bregnholt Larsen er en af tre finalister, der er nomineret til at blive Årets Hjerteredder 2019. Hun er nomineret for en nat at redde sin mands liv ved at give ham hjertemassage, selvom hun havde brækket hånden. Hun fortsatte redningen, indtil en ambulance ankom til parrets hjem, der ligger i udkanten af Sengeløse ved grænsen til Hedehusene.

arrow Læs også: Reddede sin 40-årige mands liv med brækket hånd: Lene er årets hjerteredder

Vinderen findes ved Hjertegalla, der vises på TV 2 Charlie den 9. marts.

Om aftenen den 27. december 2017 er Lene Bregnholt Larsen gået tidligt i seng. Hun har det dårligt, og har uden at vide det på daværende tidspunkt en kraftig hjernerystelse og en brækket højre hånd efter et fald fra en hest nogle dage inden.

Hendes da 40-årige mand Anders Larsen bliver lidt længere oppe og ser tv, men går i seng kl. 23. Senere på natten vågner Lene Bregnholt Larsen ved, at hun hører sin mand skrige.

- Jeg vågner ved, at han skriger. Først tror jeg, at han har mareridt, så jeg lægger mig hen til ham. Men det reagerer han ikke på. Han bliver ved med at skrige, så jeg tænker, at der må være noget galt. Jeg tænder lyset i soveværelset og ser, at han ligger med åbne øjne uden at trække vejret. Dér ved jeg, at det er både unormalt og alvorligt. Jeg løber ud i køkkenet efter min mobil og ringer 112. På mobilen ser jeg, at klokken er 00.41. Der går nok ikke så lang tid i virkeligheden, men jeg føler, at det tager 100 år og en sommer, før jeg kommer igennem til alarmcentralen, husker Lene Bregnholt Larsen.

Mens hun ringer op, begynder hun at trykke ned på sin mands brystkasse med sin ene hånd. Fra alarmcentralen får Lene at vide, at hun skal lægge telefonen og bruge begge hænder til at trykke.

- Jeg kan se, at det er dét, der skal til. For han ser død ud. Så jeg går i gang med hjertemassage. Jeg kan se, at han ikke bliver blå, så jeg tænker, at det hjælper. Jeg får set mig om i rummet. Min yngste datter står ved fodenden og stirrer på det, der foregår, fortæller hun.

Lene beder sin yngste datter vække den ældste datter, og bagefter om at de to finder lygter, som de kan bruge til at gå ud og guide ambulancen til det rette sted, fordi der er helt mørkt i området omkring huset. Imens fortsætter Lene Bregnholt Larsen med at give sin mand hjertemassage uden at ænse smerterne fra sin hånd.

- Jeg bliver guidet godt igennem af kvinden fra alarmcentralen, der også fortæller mig hvor langt væk ambulancen er. Jeg tænker ikke over tid. Jeg tænker bare, at det skal være løgn. Anders er jo kun 40 år. Og han reagerer slet ikke, siger hun.

Efter 20 minutter ankommer ambulancen med reddere, der støder Anders Larsen to gange.

- Lige der går det virkelig op for mig, at han var ved at dø. For efter to stød får de gang i hans hjerte, men han vågner ikke op. Det havde jeg regnet med, siger Lene Bregnholt Larsen.

Først da redderne går i gang med at overtage redningen, mærker hun, at der drypper sved fra hendes pande.

Anders Larsen bliver kørt til Rigshospiatlets traumecenter, hvor han er i kunstigt koma i to dage. Lene beskriver det som en »helt forfærdelig ventetid«. Men efter tre dage er han vågnen og sidder op, da Lene kommer forbi hospitalet med parrets to døtre. Lægerne har aldrig fundet ud af, hvad der gav Anders Larsen hjertestop, og han har det godt i dag uden mén. Dog har han fået indopereret en såkaldt ICD i hjertet, der fungerer som en hjertestarter.

Når hun tænker tilbage på, hvordan hun havde det undervejs, mens hun gav sin mand hjertemassage, husker Lene Bregnholt Larsen dette:

- Man er bange. Man er sindssygt bange. For at miste og ikke gøre det rigtigt.

Anders Larsens hjertestop har fået familien til at værdsætte hinanden endnu mere, end de gjorde i forvejen. Som Lene udtrykker det:

- Vi har set, at livet er på lånt tid, og at hjertestop kan ramme alle.

Familien kan mærke en lille forandring i deres hverdag. Udover at de vælger at stole på ICD'en.

- Nu siger vi mere pyt i de situationer, hvor man kan blive irriteret på hinanden. Vi er mere tolerante og bruger mere tid sammen, ligesom vi snakker mere sammen som familie, siger hun.

Lene Bregnholt og familien har et klart budskab til andre:

- Det vigtigste i det her er, at man skal lære førstehjælp. Min ene datter har taget et førstehjælpskursus, og jeg havde selv været på kursus inden vi oplevede Anders hjertestop. Det kan ramme alle.

- Jeg er stolt over at være nomineret til Årets Hjerteredder. Men jeg føler allerede, at jeg har vundet, fordi Anders overlevede uden mén, siger hun.

Familien har også med en god portion humor fejret Anders Larsens 1 års fødselsdag.

arrow 15-årig dreng reddede sin far ved hjertestop
08. februar 2019 kl. 07:32 Opdateret: kl. 15:52
Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk