19. september 2020
Ved dette hjørne i Charlotteager i Hedehusene løb Lau Falkenberg i påsken 2018 lynhurtigt for at komme hen til naboopgangen, hvor hans kammerat Thomas Michelsen havde hjertestop. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Ved dette hjørne i Charlotteager i Hedehusene løb Lau Falkenberg i påsken 2018 lynhurtigt for at komme hen til naboopgangen, hvor hans kammerat Thomas Michelsen havde hjertestop. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lau reddede sin ven fra hjertestop: Jeg får gåsehud, når jeg taler om det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lau reddede sin ven fra hjertestop: Jeg får gåsehud, når jeg taler om det
Taastrup - 07. februar 2019 kl. 17:21
Af Lisbeth Jansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den tidligere brandmand Lau Falkenberg reddede sidste år sin genbo Thomas Michelsens liv, da han reagerede instinktivt ved at løbe over til genboens lejlighed og give ham hjertelungeredning under et hjertestop.

arrow Læs også: Reddede sin 40-årige mands liv med brækket hånd: Lene er årets hjerteredder

De to mænd bor med deres respektive bedre halvdele i hver deres lejlighed ret tæt på hinanden i Charlotteager i Hedehusene, og familierne er indbyrdes venner.

Fredag den 8. februar 2019 er Lau Falkensbergs redning af Thomas Michelsen en af de hjerteredninger fra 2018, som hædres ved et arrangement af Hjerteforeningen, der senere munder ud i en udpegning af Årets Hjerteredder.

Var der på 15 sekunder

I påsken den 21. april 2018 står Lau Falkenberg og hans hustru i deres lejlighed i Charlotteager og er ved at pakke madvarer og vin sammen, som de skal have med til en påskefrokost. Humøret er derfor højt, da Lau Falkenbergs telefon ringer. Han kan se, at det er genboen Ellen Sørensens nummer, og tager derfor telefonen med en frisk bemærkning.

Han bliver afbrudt af Ellen Sørensen, der næsten råber:

- Lau, Thomas er faldet om, jeg kan ikke få kontakt med ham.

Lau svarer:

- Jeg kommer med det samme.

Han smider telefonen og råber til sin hustru, mens han løber, at genboen Thomas er faldet om.

Lau Falkenberg løber de 50 meter rundt om hjørnet og er ved naboopgangen i løbet af 15 sekunder, hvor han bliver lukket ind af Ellen Sørensen. Da han kommer ind i lejligheden, ligger Thomas Michelsen helt stille med åbne øjne på køkkengulvet.

Mens Ellen Sørensen ringer 112, går Lau Falkenberg i gang med at undersøge Thomas Michelsen og kalde på ham, men der er ingen reaktion. Han er blå om læberne og bleg. Lau Falkenberg starter med at give hjertemassage. Efter et minut får Thomas Michelsen lidt farve, og Lau Falkenberg råber det ud i rummet, så alarmcentralen kan høre det. Han tæller også højt, mens han arbejder.

Efter fem-seks minutter ankommer redderne og akutlægen. Mens de pakker ud, fortsætter Lau Falkenberg den livreddende førstehjælp. Redderne fortæller, at Thomas Michelsens hjerte er kommet i gang, men kort tid efter stopper det igen. Redderne støder ham, og nu bliver hjertet ved med at slå. Thomas Michelsen overlever.

Er blevet endnu tættere

Når Lau Falkenberg husker tilbage på den dag, er det blandt andet forskrækkelse og bevidstheden om, at det skulle gå stærkt, der står klarest i erindringen.

- Jeg blev forskrækket og begyndte bare at løbe, da jeg fik opkaldet. Jeg tænkte ikke så meget, andet end at jeg ville derop. Det skulle bare gå stærkt, siger han.

Det var panikken i Ellen Sørensens stemme, der gjorde, at han vidste, at det var alvor.

Selvom Lau Falkenberg før har udført hjertelungeredning på andre i kraft af sin baggrund som tidligere brandmand, har han aldrig før brugt det i en privat sammenhæng.

- Når det sker for ens kammerat, er man mere påvirket og rystet over det, end hvis man er ude på en professionel opgave, hvor det er ens arbejde. Jeg kan mærke, hvordan jeg får gåsehud, når jeg taler om det. Jeg tænker på det, der skete, næsten hver dag, siger Lau Falkenberg, der også er meget ydmyg over for indstillingen til årets hjerteredder.

- Jeg kan kun opfordre folk til at tage de korte førstehjælpskurser, der findes. For det gør en forskel, og det er vigtigt at kunne reagere, siger Lau Falkenberg.

Selvom Thomas Michelsen i sagens natur ikke husker selve episoden, får han alligevel altid en klump i halsen, når han hører gengivelsen af det. Han var indlagt i 14 dage på hospitalet og har i dag en pacemaker (ICD) indopereret.

- Det er Laus fortjeneste, at jeg sidder her i dag, og jeg ikke er en grøntsag. Jeg synes, at vi var tætte før, men nu er vi blevet endnu tættere. Jeg er evig taknemmelig, siger Thomas Michelsen, der har takket sin ven for den hurtige reaktion de første 1000 gange.

arrow Lene kan blive Årets Hjerteredder
05. marts 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:55
arrow 15-årig dreng reddede sin far ved hjertestop
08. februar 2019 kl. 07:32 Opdateret: kl. 15:52
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk