25. juni 2019
17 procent af de 16-34-årige i Høje-Taastrup Kommune ryger, men der skal nu arbejdes på at få færre til at begynde på den farlige last. Kommunen er gået med i et partneskab, der hedder ?Bliv en vinder uden tobak?. Foto: Peter Andersen
17 procent af de 16-34-årige i Høje-Taastrup Kommune ryger, men der skal nu arbejdes på at få færre til at begynde på den farlige last. Kommunen er gået med i et partneskab, der hedder ?Bliv en vinder uden tobak?. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kun to skoler vil være røgfri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun to skoler vil være røgfri
Taastrup - 25. januar 2019 kl. 09:57
Af Pernille Rohde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

17 procent af de 16 til 34-årige i Høje-Taastrup ryger dagligt i følge den seneste Sundhedsprofil fra 2017. På landsplan begynder 40 unge at ryge hver dag, mens fem procent af de 15-årige ryger dagligt. Blandt de 16-25-årige ryger 15 procent på landsplan.

Høje-Taastrup Kommune er gået med i et partnerskab, der skal få færre unge til at ryge. Det hedder 'Bliv en vinder uden tobak' og alle kommunens folkeskoler samt Linie 10 har fået tilbud om at være med. Kun Torstorp Skole og Mølleholmskolen har meldt sig til at deltage.

I partnerskabet indgår også otte andre kommuner på Vestegnen og Sydamager og kommunerne finansierer sammen en projektleder, der skal arbejde med projektet, som består af tre delindsatser: Røgfri folkeskole, Røgfri ungdomsuddannelser og Røgfri fritid.

Første indsats - røgfri folkeskole - er netop begyndt og målet er, at 20 ud af de ni kommuners 47 folkeskoler senest i 2020 har indført røgfri skoletid.

I Høje-Taastrup blev Røgfri skole implementeret på Torstorp Skole i efteråret 2018 og på Mølleholmskolen forventes det, at røgfri skole træder i kraft senest ved udgangen af januar i år. Røgfri skoletid betyder, at eleverne ikke må ryge eller bruge tobak i skoletiden.

Skolebestyrelser har sagt nej

I oktober deltog repræsentanter for partnerskabet på et møde for Høje-Taastrup kommunes skoleledere for at tilbyde yderligere information om projektet. Dog er der ikke yderligere skoler, der har ønsket at indføre tobaksfri skoletid. Skolelederne fra de skoler, der ikke har valgt at deltage, forklarer, at det er fordi skolebestyrelserne mener, at lærerne skal bruge deres tid på andre ting, og samtidig er de ikke er overbeviste om at røgfri skoletid nytter.

Kurt Scheelsbeck, formand for institutions- og skoleudvalget (K) fortæller, at der i udvalget er enighed om, at røgfri skole bør udbredes til alle skoler.

- Det er som udgangspunkt altid vores holdning, at skolebestyrelserne skal have indflydelse. Men på dette område er det måske nødvendigt med en sundhedspolitisk mere firkantet udmelding, fordi det er vigtigt, at vi forebygger at de unge ryger. Det handler jo hovedsagelig om vores udskolingselever og det er nødvendigt med information og påvirkning. Vi skal sende et signal om, at man ikke ryger i skolen, siger formanden.

Ældre- og sundhedsudvalget arbejder i øjeblikket med at udforme en ny udgave af kommunens sundhedspolitik. Alle de politiske udvalg er blevet bedt om at komme med indsatser indenfor deres område, som de ønsker særligt fokus på og institutions- og skoleudvalget har besluttet at prioritere 'elev-røgfri skoletid' som en af de vigtigste udfordringer på institutions- og skoleområdet.

'Mere overskueligt'

På Torstorp skole fremhæves det, at det har været en mere overskuelig proces end forventet. Det er frivilligt for de skoler der ønsker at deltage, hvordan de vil indføre røgfri skoletid, og processen kan tilpasses så den i længde og indhold passer til den enkelte skole. Partnerskabet tilbyder støtte til processen og til rygestopkurser i det omfang skolerne ønsker det.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk