15. juni 2021
Købmand Henrik Andersen er personligt ikke meget for at skulle arbejde med visir, men han håber, han vænner sig til fornemmelsen. Han tror nemlig, kravet kommer til at vare længe. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Købmand Henrik Andersen er personligt ikke meget for at skulle arbejde med visir, men han håber, han vænner sig til fornemmelsen. Han tror nemlig, kravet kommer til at vare længe. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Købmand om nye krav: - Vi bør ikke være dommere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Købmand om nye krav: - Vi bør ikke være dommere
Taastrup - 29. oktober 2020 kl. 19:56
Af Stina Felby Egerup

Torsdag var første dag, hvor danskerne skulle iføre sig mundbind eller visir for at købe brød, mælk og kartofler i supermarkederne.

Og de første erfaringer var umiddelbart rigtig gode hos Meny i Blåkildecentret i Taastrup.

- Alle vores kunder har haft mundbind på, så på den front har vi ikke haft nogen problemer, fortæller købmand Henrik Andersen.

Der er en vagt tilknyttet Blåkildecentret, som holder øje med, at alle kunderne har mundbind på. Men Henrik Andersen er ikke helt tilfreds med, at det er op til butikken at vurdere, om en kunde er fritaget fra kravet om mundbind på grund eksempelvis fysiske skavanker.

- Man skal ikke vise lægeattest, så på den måde skal vi være dommer for, om de skal have mundbind eller ej. Det mener jeg ikke er i orden, siger Henrik Andersen, som gerne havde set, at det var et krav at kunne fremvise en lægeattest for at være undtaget kravet.

- Vi bør jo ikke skulle være dommer eller politimænd, siger han.

Frygter problemer

Samme melding kommer fra De Samvirkende Købmænd, som også savner svar på, hvor langt personalet i butikkerne skal gå, hvis kunder nægter at følge kravet.

- Vi er i tvivl om, hvor langt vi skal gå, hvis en person ikke reagerer på vores bortvisning. Skal vi true med at ringe til politiet - med risiko for, at en verbal konflikt måske udarter sig til en fysisk konflikt, siger direktør i De Samvirkende Købmænd, John Wagner, til ritzau.

Kunderne i Meny i Taastrup var generelt gode til at huske mundbindet, men købmand Henrik Andersen er ikke begejstret for, at det er op til butikken at vurdere, om en kunde er fritaget for kravet om at bruge mundbind. Foto: Allan Nørregaard

Både personen, der ikke bærer mundbind, og butikken risikerer at få en bøde, hvis bekendtgørelsen ikke overholdes.

Visirer til alle

I Meny i Taastrup har alle ansatte fået udleveret et personligt visir, som de hver dag skal afspritte efter brug. Det var dog med nød og næppe, de nåede at blive klar.

- Visirerne kom klokken fem minutter over otte torsdag morgen, så de første fem minutter havde de ansatte mundbind på, griner Henrik Andersen og fortæller, at butikken også har bestilt nogle andre og mindre visirer hjem, ligesom de har bestilt stofmundbind.

- Vi prøver os jo lidt frem. Jeg tror, at de her krav kommer til at vare langt ind i foråret, så vi vil gerne forsøge at gøre det så behageligt for vores ansatte som muligt. Men det har været svært at finde nogen, for alt er jo næsten blevet revet væk, siger han.

Personligt er han ikke så glad for kravet om at gå med mundbind eller visir.

- Det er lidt stramt at skulle arbejde med det på. Men vi vænner os forhåbentlig til det, siger han.

Skal passe på hinanden

Generelt synes købmanden, at kunderne er gode til at overholde restriktionerne, men butikken gør også meget for at gøre det nemt for kunderne. Der er opstillet otte spritdispensere ved indgangen og i butikken, der er gratis engangshandsker til kunderne i grøntafdelingen, og så er der sat afstandsmarkeringer op i butikken.

- Vi skal jo passe på hinanden, og selvom det godt kan være lidt trælst, så er det nødvendigt, siger Henrik Andersen og fortæller, at der bliver brugt omkring fem liter sprit om dagen i butikken.

Børn under 12 år er undtaget kravet om mundbind eller visir. Det samme er personer med en mental eller fysisk svækkelse.

Kravet om mundbind i detailhandlen gælder foreløbig frem til 2. januar 2021.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?