19. maj 2021
De tre unge præster arbejder som et team og har fundet en form, som gør, at mange har lyst til at komme i kirken. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

De tre unge præster arbejder som et team og har fundet en form, som gør, at mange har lyst til at komme i kirken. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kirkegængerne strømmer til

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kirkegængerne strømmer til
Opdateret 30. september 2016 kl. 20:33
Taastrup - 29. september 2016 kl. 09:14
Af Pernille Rohde

Da Ansgarkirken midt i september holdt Bøn og Brunch, var det heldigt, at vejret var godt. Der mødte nemlig 140 mennesker op og de ville ikke have kunnet været inde i kirken. Der måtte lånes borde og stole hos FDF, så alle kunne være der og det blev en hyggelig formiddag med en kort gudstjeneste og efterfølgende brunch og jazzband. Bandet bestod af kirketjener Søren Koch, sognepræst Thomas Gotthard, organist Peter Simonsen og to musikere udefra.

»For to år siden, sad der mellem fem og ti på kirkebænkene om søndagen. Nu er der minimum 30-40 hver søndag og altså rigtig mange, når vi fx holder Bøn og Brunch,« siger Frances Benzon, som har været ansat som præst i Ansgarkirken siden 15. marts. Hun er 31 år og udgør sammen med Thomas Gotthard på 40 år, som har været i kirken i to år samt 25-årige Jakob Schilling, der tiltrådte som præst 1. maj, præsteteamet i Ansgarkirken.

Arbejder som et team

Team er ikke et ord, der ofte bruges i kirker, men i Ansgarkirken lægger de tre præster vægt på at være et team.

»Vi er vant til at arbejde i teams på teologistudiet og vi kommer hver især med et drive og et gå-på-mod, som vi sammen kan bruge. Tidligere var præsten i højere grad den ensomme ulv, men vi har meget glæde ud af at arbejde sammen,« siger Thomas Gotthard.

Traditionerne i kirken er dog ikke lagt væk.

»Vi er meget opmærksomme på at der er traditioner i kirken, der er bevaringsværdige og som vi behøver. Det handler om også at være i kontakt med nutiden og skabe fornyelse i balance,« siger Jakob Schilling, der, selvom han er den yngste af de tre præster, også er den mest traditionsbundne.

»Jeg kan godt lide det lidt middelalderlige og tunge,« smiler Jakob Schilling, som blev ansat som præst ved Reerslev Kirke og Ansgarkirken kort tid efter at hans teologiske eksamen var i hus. Når en ny præstebolig ved Reerslev Kirke står færdig i april 2017, skal han flytte ind og det glæder han sig meget til. De tre præster skiftes til at holde gudstjenester i Ansgarkirken og Reerslev Kirke.

Antallet af udmeldelser af Folkekirken har i år været stort på landsplan. 4425 meldte sig i følge Danmarks Statistik ud i første kvartal - en stigning på 80 procent.

Denne tendens ses dog slet ikke i Ansgarkirkens sogn, hvor fremmødet i kirken altså ligefrem er stigende.

»I kirken kan man ikke måle en økonomisk bundlinie. Vi kan måle antallet af kirkegængere og ud fra det kriterie er vi meget tilfredse, fordi vi har et støt stigende antal,« siger Thomas Gotthard.

Autentiske

»Det er altid vigtigt, at folk får noget med hjem. Vi er meget autentiske, når vi er på. Hvis vi taler et sprog, vi ikke plejer at tale, vil det ikke virke ægte,« siger Frances Benzon og Thomas Gotthard supplerer:

»Præstens opgave er, at blande det overjordiske med det nutidige. Vi skal være opmærksomme på, at kirken er noget særligt, men den afspejler om noget livet. Vi bruger os selv til at tolke gamle bibelske tekster ind i folks liv.«

De tre præster er forskellige og formidler på hver deres måde, men de sørger for, at der er genkendelighed.

»Vi sørger for at alle gudstjenester har samme struktur, så kirkegængerne ved, hvordan det vil forløbe. Der bliver fx sunget både nye og gamle salmer hver gang, og de nye er ved at blive lige så populære som de gamle,« siger Frances.

Madrasser til de små

Blandt de mange nye kirkegængere er en del børnefamilier og de er meget velkomne.

»Vi har rygsække med forskellige legeredskaber, som børnene får ved indgangen og kan hygge sig med under gudstjenesten. Vi lægger også madrasser ud på gulvet til børnene, så de ikke behøver at sidde på en stol,« fortæller Frances.

Kirkekaffe og sjælesorg

Efter søndagens gudstjeneste er der altid kirkekaffe og det er blevet populært.

»Næsten alle kirkegængerne deltager og det er blevet en social begivenhed, hvor man får en snak om løst og fast og præsten deltager selvfølgelig også,« fortæller Thomas Gotthard.

Udover de kirkelige handlinger, kan sognets medlemmer også henvende sig til præsterne, hvis de har brug for en eksistentiel samtale.

»Man kan ringe eller skrive til os, hvis man ønsker at tale med os og det er der også en del, der gør. Særligt efter bisættelser, kan vi mærke, at der er brug for en samtale,« fortæller Frances Benzon.

Det unge præsteteam er ikke alene om at drive Ansgarkirken. Bag dem er et engageret menighedsråd.

Korleder Lonni Thostrup, som er leder af kirkens spirekor og storekor for sognets børn har fået mange børn draget ind i sangens verden.

Også organist Peter Simonsen, som spiller både traditionel kirkemusik og mere moderne musik ved særlige arrangementer bidrager til at det er en oplevelse at komme i kirken. Søren Koch, som er kirketjener på deltid, er også professionel musiker. Han guitarist i blandt andre Tim Christensens band og han spiller gerne med, når der holdes koncerter som fx Bøn og Brunch.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Siden oktober sidste år har det været obligatorisk at bruge mundbind i blandt andet det offentlige rum og detailhandlen. Ønsker du, at mundbindet droppes hurtigst muligt?