31. oktober 2020
Allan van O.T. Andersen (tv.) og Lars Occhionero står her ved en mediankreds fra 1872, som er i Kroppedals Museums samling. Mediankredsen er baseret på Ole Rømers design. Foto: Peter Andersen
gallery icon

Se billedserie

Allan van O.T. Andersen (tv.) og Lars Occhionero står her ved en mediankreds fra 1872, som er i Kroppedals Museums samling. Mediankredsen er baseret på Ole Rømers design. Foto: Peter Andersen
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpe lysshow: - Der er sket noget helt unikt her i byen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmpe lysshow: - Der er sket noget helt unikt her i byen
Taastrup - 10. september 2018 kl. 10:52
Af Pernille Rohde

For Allan van O. T. Andersen er det lidt som at komme hjem igen efter mange år, når han sammen med produktionsselskabet We Create Magic i september er med til at blænde op for et storslået lysshow på Domhuspladsen i Taastrup. Lysshowet er en del af Vestegnens Kulturuge, som finder sted i september og skal handle om den store fysiker og astronom Ole Rømer, som havde sit Observatorium Tusculanum i landsbyen Vridsløsemagle.

arrow Læs også: Endnu et lysshow rammer byen: Nu også med vandfontæne

Allan stammer fra Glostrup, men tog sin studentereksamen på Høje-Taastrup Gymnasium i 1999. Som nyudsprungen student tog han direkte til Holland, hvor han gik på filmakademiet og blev uddannet manuskriptforfatter og filminstruktør.

- Jeg følte mig rigtig godt tilpas i Holland, som er et land, der ligner Danmark en del. Min mor er halvt hollandsk og halvt indonesisk, så jeg har en naturlig tilknytning til landet og følte mig godt tilpas. Jeg fik hurtigt bygget et netværk op, fik arbejde i et hollandsk filmselskab og boede der i otte år, fortæller Allan.

En dag blev Allan tilbudt at sætte et datterselskab af filmselskabet op i Litauen, og da han kendte landet lidt og godt kunne lide det, tog han imod udfordringen. Selskabet blev en succes og Allan blev tilbudt at blive længere end først aftalt. Derefter kom han tilbage til moderselskabet i Holland og var pludselig manager for 200 mand.

Allan kunne dog mærke, at det ikke var den vej, han havde lyst til at gå.

- Det jeg ville, var at komme tilbage til rødderne, kunne skabe selv og fortælle egne historier. Og der var bare en energi i Litauen, som jeg havde lyst til at komme tilbage til. Derfor tog jeg tilbage dertil og startede på en frisk. Jeg byggede et produktionsselskab.

I Litauen mødte Allan sin nuværende hustru, og de fik to børn sammen. For to år siden flyttede hele familien hjem til Danmark og startede igen på en frisk.

Allan arbejder med mange forskellige projekter og store spektakulære lysshows er han blevet begejstret for at lave.

- Det første lysshow, jeg lavede, var en reklameopgave for Sony Ericsson, og det gav mig lyst til også at fortælle historier med lys. Det er altid fedt, at noget er lokalt forankret. Pointen med lysshowet om Ole Rømer er at fortælle, at der er sket noget helt unikt her i byen - vi kender jo ikke alle sammen vores lokalhistorie. Men showet vil have en wow-effekt og vise, at Taastrup kan noget, så der bliver en større historisk bevidsthed, forklarer Allan van O. T. Andersen.

Han skriver manuskriptet til lysshowet om den store videnskabsmand Ole Rømer og har researchet meget i den forbindelse. Her har han fået god hjælp af Lars Occhionero, astrofysiker på Kroppedal Museum, som har en meget stor viden om Ole Rømer.

På museet, der ligger tæt på det sted, hvor Ole Rømer havde sit observatorium, har man en del effekter relateret til den store videnskabsmand. Der findes dog ikke mange af hans videnskabelige tekster, fordi de gik tabt i den store brand i København i 1728.

Om observatoriet fortæller Lars Occhionero:

- Observatoriet Tusculanum var verdens første moderne observatorium, hvorfra man kunne måle stjerners position på himlen samt jævndøgn. Observatoriet ligger stik vest for Rundetårn, hvor Ole Rømer startede med at observere. Han havde dog brug for mere ro og da hans svigerfar hr. Bartholin ejede hele området herude, blev det her, observatoriet kom til at ligge, fortæller Lars Occhionero.

Ole Rømers mest berømte opdagelse er lysets hastighed - eller 'lysets tøven', som han selv kaldte det. Efter denne opdagelse, som han gjorde i 1676, blev han udnævnt som professor i astronomi ved Københavns Universitet.

Men han havde mange andre jern i ilden.

- Han var som ung ansat ved hoffet hos Louis den 14. i Paris, hvor han var med til at designe springvandene i haven ved Versailles. Rømers opdagelse med lysets tøven dannede senere noget af grundlaget for relativitetsteorien.

Da han kom hjem til København igen, blev han senere rektor på Københavns Universitet, fortæller Lars Occhionero.

På sine gamle dage, var Ole Rømer desuden stadsingeniør og politimester i København.

I forbindelse med, at det store lysshow bliver vist på Domhuspladsen i Taastrup, bliver der også mulighed for at få mere viden om Ole Rømer.

Lars Occhionero holder et foredrag på Taastrup Bibliotek om Ole Rømer, og der bliver opstillet et teleskop på Taastrup Hovedgade. Biblioteket laver en udstilling med bøger om lysets hastighed, stjerner og planeter og holder et klæd-ud arrangement, hvor børn og barnlige sjæle kan klæde sig i tøj som det så ud på Ole Rømers tid.

På Kroppedal Museum kan man besøge den astromiske afdeling, der er centreret om Ole Rømer.

Lysshowet om Ole Rømer bliver vist tre gange; 13., 14. og 15. september, alle dage kl. 20.30, hvor mørket er faldet på.

arrow Lysshow slog rekord: Så mange så det
16. september 2019 kl. 09:33 Opdateret: kl. 09:33
arrow Kæmpe-lysshow sluttede med brag, koncert og klapsalver
12. september 2019 kl. 20:55 Opdateret: kl. 20:55
arrow En magisk aften med lys, lyd og ild
14. september 2018 kl. 10:13 Opdateret: kl. 09:43
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?
 

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk