21. oktober 2019
Inge Østergaard Bæth fik for otte år siden konstateret brystkræft, men er i dag rask. Nu er hun klar til at sætte fokus på kampen mod kræft, når hun som Fighter deltager i Stafet for Livet i Høje-Taastrup den 7.-8. september. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Inge Østergaard Bæth fik for otte år siden konstateret brystkræft, men er i dag rask. Nu er hun klar til at sætte fokus på kampen mod kræft, når hun som Fighter deltager i Stafet for Livet i Høje-Taastrup den 7.-8. september. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Inge overvandt kræft - nu er hun Fighter i Stafet for Livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Inge overvandt kræft - nu er hun Fighter i Stafet for Livet
Taastrup - 01. august 2019 kl. 12:30
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var en tung besked, Inge Østergaard Bæth fra Taastrup fik for otte år siden.

arrow Læs også: Godt tilløb til lokal Stafet for Livet

For selvom hun selv havde en stærk mistanke om det, så sendte ordene »Du har brystkræft« hende alligevel ned under gulvbrædderne.

Hun var alene med sin dengang 9-årige datter, og tanken om at skulle igennem et opslidende sygdomsforløb - eller i værste fald dø - var ikke nem at kapere.

- Jeg blev selvfølgelig utroligt ked af det og også chokeret. Jeg tænkte nok alle de klassiske tanker om »hvorfor mig?« og »hvad nu?«, og det føltes lidt uvirkeligt, fortæller hun i dag.

Men det var virkeligt, og Inge Østergaard Bæth blev opereret og gennemgik seks kemo-behandlinger med tre ugers mellemrum. Herefter fik hun 20 gange strålebehandling på Herlev Sygehus.

- Det var hårdt, men jeg fik en rigtig god behandling, og jeg havde stor hjælp fra familien og venner i hverdagen. Uden dem er jeg ikke sikker på, at det var gået lige så godt, siger hun og fortæller, at hendes datter selvfølgelig også tog det tungt.

- Hun var meget ked af det, men jeg fik god rådgivning fra Kræftens Bekæmpelse om, hvordan jeg skulle tale med hende om det. Jeg valgte kun at fortælle hende det, jeg synes, hun skulle vide, for jeg var bange for, at det ellers ville fylde for meget hos hende. Hvis hun spurgte om noget, fik hun svar, men jeg gik ikke i detaljer. Og det virkede for os, siger Inge Østergaard Bæth og fortæller, at familien desuden havde en tæt bekendt, som var gået gennem samme forløb og overlevede.

- Det gjorde det nemmere at tro på, at vi også nok skulle klare det, siger hun.

Og det gjorde den lille familie. I februar 2012 blev Inge erklæret rask, og hun har det i dag næsten lige så godt, som før hun blev syg.

- Jeg har været heldig, for nogen kommer aldrig helt ovenpå igen. Men jeg vil sige, at jeg er 95 procent tilbage til før sygdommen - og hvem ved, om det bare er alderen, der har taget den sidste lille del, siger hun med et smil.

Har prøvet det før

I dag er 57-årige Inge tilbage på arbejde på fuld tid, og hun er aktiv i den lokale afdeling af Kræftens Bekæmpelse. Derfor er hun selvfølgelig også med, når Stafet for Livet for første gang løber af stablen i Høje-Taastrup Kommune den 7.-8. september. Her står hun i spidsen for Fighterne, der er nuværende eller tidligere kræftramte, og som deltager i dagen iført de karakteristiske gule T-shirts.

- Fighterne er om nogen dagens hovedpersoner, og der bliver taget rigtig godt hånd om dem. De får deres eget telt, og dem, der kan, indleder dagen med en Fighter-runde, hvor vi sammen går en runde på banen med en solskikke i hånden, fortæller Inge Østergaard Bæth, der tidligere har deltaget i to stafetter i Egedal som Fighter.

- Det er en meget speciel oplevelse, nærmest højtideligt, fordi vi går sammen og alle deler en oplevelse med kræft. Det giver en stærk samhørighed og en fællesskabsfølelse, og man kan godt blive lidet bevæget, siger hun og understreger, at man selvfølgelig selv bestemmer, om man vil dele sin historie med andre.

- Man kan også bare gå i stilhed og være anonym, understreger hun.

Også stafettens lysceremoni er meget speciel, hvor man om aftenen samles til en ceremoni med musik, taler og stilhed. Her tændes der levende lys i dekorerede papirsposer, hvor man kan skrive navnet på den eller de personer, man gerne vil mindes, støtte eller hylde.

Gør en forskel

Formålet med Stafet for Livet er at samle penge ind til Kræftens Bekæmpelse, som bruger midlerne til blandt andet forskning og oplysning.

- Hvis vi alle bliver 100 år, så er det hver tredje af os, der vil blive ramt af kræft. Det er et meget højt tal, og derfor er det så vigtigt, at der bliver forsket og oplyst om det. Så jeg håber, at jeg på denne måde kan være med til at gøre en forskel, siger Inge Østergaard Bæth.

arrow Stafet for Livet kommer til byen: Et døgn i kræftens tegn
16. maj 2019 kl. 10:51 Opdateret: kl. 13:12

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk