12. december 2017
»En pludselig høj lyd som for eksempel et knald fra en bagerpose kan resultere i en høreskade,« fortæller formanden for Høreforeningen i Høje-Taastrup Jens Wiinholt.
»En pludselig høj lyd som for eksempel et knald fra en bagerpose kan resultere i en høreskade,« fortæller formanden for Høreforeningen i Høje-Taastrup Jens Wiinholt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Høreapparater forebygger demens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Høreapparater forebygger demens
Taastrup - 11. oktober 2017 kl. 12:20
Af Josefine Klitgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis man går rundt med nedsat hørelse,er et høreapparat langt vigtigere, end man egentlig skulle tro.

På torsdag den 12. oktober er der valgaften om høreapparatbehandling fra klokken 19.00 -21.00 i den Store Sal i Taastrup Kulturcenter på Poppel Alle 12.

Ubehandlet høretab har mange konsekvenser og giver større risiko for både ensomhed, isolation og en nedsat livskvalitet.

Demens kan opstå, hvis hjernen mangler input fra lyde, hvor risikoen er fordoblet ved milde høretab, tredoblet ved middel høretab og femdoblet ved kraftige høretab. Ved at bruge høreapparater nedsætter man denne risiko til normalthørendes niveau. Mange får anskaffet sig et høreapparat alt for sent, da det ikke at kunne høre er meget tabubelagt og meget sværere at erkende i modsætning til at få briller.

- Der er mindst 40 ugers ventetid på at få et høreapparat gennem det offentlige, fortæller Jens Wiinholt, der er formand for høreforeningens afdeling i Høje-Taastrup og fortsætter:

- Det er ikke alle, der har råd til at gå gennem det private, hvor det går langt hurtigere, men koster omkring 25.000 kroner.

Han fortæller også, hvor vigtigt det er at kunne høre ordentligt for at undgå flere mulige former for følgesygdomme som for eksempel depressioner og angstlidelser, som kan blive resultatet af den ensomhed, der kan komme, hvis man har svært ved at følge med i samtalerne ved sociale arrangementer.

Ved en dårlig hørelse er der yderligere en tredobbelt risiko for faldulykker og en markant større risiko for tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Alt sammen problemer, der belaster samfundet hårdt økonomisk, og som kunne forebygges ved en effektiv omsorg for sin hørelse.

Ubehandlet høretab koster samfundet dyrt, og undersøgelser viser, at penge brugt på behandling af høretab kommer mange gange igen. Det kan betale sig at hjælpe dem med høretab, så de lettere kan fungere socialt, tage en uddannelse og blive i job.

Alligevel er der meget lange ventetider på høreapparatbehandling på de offentlige høreklinikker. Region Hovedstaden er ingen undtagelse med 34 ugers ventetid på Bispebjerg Hospital og 40 ugers ventetid på Hillerød Hospital. Ikke alle borgere har råd til at søge behandling på en privat høreklinik, og ikke alle borgere har et høretab, der tillader privat behandling ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Høreforeningen vil have behandlingsgaranti på høreapparatbehandling - men hvad vil politikerne? Det kan du blive klogere på, og på hvor du skal sætte dit kryds til regionsvalget 21. november 2017, når Høreforeningen inviterer til valgaften, hvor man kan opleve Høreforeningens landsformand Majbritt Garbul Tobberup i debat med: Karin Friis Bach (B), formand for Sundhedsudvalget, Region H. Ricki Vejsmose (V), Lars Gaardhøj (S), Carl Andersen (I) og Ken Patrick Petersson (Å).

Ordstyrer vil være Knud Anker Iversen.

Mød op og find ud af, hvem der vil bruge kroner på dine ører!

Dørene åbnes kl. 18.30. Der vil være skrivetolkning samt teleslyngeanlæg, så alle kan følge med. Mulighed for køb af kaffe/the, kage samt øl og vand.

Hvis du er på Facebook, så tilmeld dig meget gerne arrangementet via Facebook ved at klikke her, så arrangørererne har en idé om, hvor mange der dukker op.

Alle er velkomne, og der er gratis adgang.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk