

Se billedserie
Den 21. februar 1888 besluttede en kreds af landmænd ved et møde på Hedehuskroen, at man ville oprette et andelsmejeri i Hedehusene.
Allerede den 19. september 1888 var »Hedelykke« klar til at begynde sin virksomhed, som det første andelsmejeri på egnen.
De første år var man oppe på at få indvejet 3000 kg. mælk om dagen, stigende til 7000 kg. omkring år 1900.
I 1913, hvor mejeriet havde 25 års jubilæum, var der 240 leverandører, hvoraf den største havde 24 køer.
Den årlige produktion lød nu på 3,6 millioner kg. mælk og 140.000 kg. smør.
Mejeriet blev efterhånden for lille til den store produktion, så i 1931 bliver man enige om at bygge et helt nyt mejeri, med plads til mælk-, smør- og ostefabrikation, bl. a. Fiona Rygeost.
På dette tidspunkt er man oppe på at have 275 leverandører med 1900 køer, og en produktion på ca. 5.6 millioner kg. mælk og 185.000 kg. smør.
I de efterfølgende år stiger produktionen stille og roligt, bl.a. fordi flere af de omkringliggende mejerier bliver nedlagt, og gårdmændene derfor leverer deres mælk til Hedelykke i stedet.
Produktionen i 1973 er oppe på ca. 12 millioner kg. mælk og ca. 25.000 kg. smør.
Særligt smørret er med til at gøre Hedelykke berømt, idet det vinder talrige bronze- og sølvmedaljer, i 1984 blev det til en guldmedalje og en ærespræmie.
Samme år var der på generalforsamlingen afstemning, om hvorvidt man skulle gå med i mejerisammenslutningen MD Foods., hvilket blev besluttet med et meget lille flertal.
Denne aftale løb indtil 1990, hvor den evt. skulle fornyes. Dette blev desværre aldrig aktuelt, så den 2. juli 1990 lukkede Andelsmejeriet Hedelykke efter 102 år i Hedehusene.
Bygningerne stod herefter tomme nogle år, indtil de blev omdannet til kontorer og andelslejligheder på adressen Hovedgaden 451.
Udover bygningerne minder to vejnavne i Hedehusene om dengang, da Hedelykke var et af Sjællands største Andelsmejerier.
Hedelykken nord for Hovedgaden i Hedehusene er opkaldt efter det gamle Hedelykke Andelsmejeri, grundlagt 1888.
Navnet »lykken« burde måske rettelig staves »løkken«, som betyder et indhegnet stykke jord, som f. eks. Smedeløkken i Sengeløse.
Men vejen i Hedehusene er opkaldt efter Hedelykke, det gamle andelsmejeri.
Mejerivej ligger som en sidevej fra Brandhøjgårdsvej til Nyvej, bag det gamle Andelsmejeri Hedelykke, som vejen er opkaldt efter.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her
Redaktionen
Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk