18. oktober 2019
Medlemmerne af Regnbuehuset er kede af, at ukendte gerningsmænd har stjålet denne long john, da den har en særlig værdi for brugerne. Privatfoto
gallery icon

Se billedserie

Medlemmerne af Regnbuehuset er kede af, at ukendte gerningsmænd har stjålet denne long john, da den har en særlig værdi for brugerne. Privatfoto
Foto: Henning Schjoedt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Har du set den? Elsket cykel stjålet fra psykisk sårbare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Har du set den? Elsket cykel stjålet fra psykisk sårbare
Taastrup - 16. maj 2019 kl. 15:42
Af Søren Schaadt Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En lad-cykel, en såkaldt long john, er blevet stjålet fra Regnbuehuset i Taastrup. Og det er de rigtigt kede af.

Cyklen har de nemlig arvet af en kær gammel ven, Frits, som døde for tre år siden. Medlemmerne af Regnbuehuset - som er et socialt arbejdstræningssted for psykisk sårbare personer - har sat den i stand og brugt den. Kort sagt, så er det en masse gode minder, der er blevet stjålet.

Cyklen var lænket fast til plankeværket, men det var åbenbart ikke nok.

- Vi tror, de har parkeret en varevogn foran og så klippet kæden over, hvorefter de har smidt den op bag i og er kørt af sted, siger Henning Smed, som understreger, at de reelt ikke ved, hvad der er sket.

Men de har meldt tyveriet til politiet. Og sikkert er det, at cyklen er væk, og de blomsterkrukker, der stod på ladet af den, var smidt på jorden.

Henning Smed er medlem af Regnbuehuset og kommer to gange hver uge. Regnbuehuset var også stedet, hvor han lærte Frits at kende, og hvor de blev venner.

- Frits havde haft cyklen, helt fra han var ung, hvor han blandt andet kørte på skovture med den. Men han brugte den mest, da han arbejdede som gartner. Han kunne have masser af redskaber med på ladet af cyklen, fortæller Henning Smed.

Frits kom i Regnbuehuset, fordi han til tider led af voldsomt svære depressioner, og ofte var indlagt på grund af dem.

- Han kom her, når han havde det godt, forklarer Helle Nygaard Mottelson, Regnbuehusets daglige leder.

Fordi Frits var en god ven af Regnbuehuset og mange af medlemmerne i huset, betød cyklen også noget specielt for dem, ligesom den gjorde for Frits:

- Han fortalte engang, hvordan han som ung kørte rundt med sin mor i ladet, og hvordan han kørte på ture på den. Det var nogle gode behagelige minder, som Frits havde i et ellers besværligt sind, forklarer Helle Nygaard Mottelson.

- Han kunne fortælle mange anekdoter om den tid og long john cyklen, fortæller hun.

Også i Regnbuehuset har de mange gode minder om cyklen. Blandt andet var Henning Smed sammen med Frits med til at finde cyklen frem fra gemmerne ved Frits' kolonihavehus, hvor den dengang havde fået lov at stå i lang tid:

- Den stod bag huset under et læskur, hvor den var groet til med efeu, og den var rustet en del, siger han.

- Men den virkede. Den kunne køre, selv om den var lidt svær at køre på, siger Henning Smed og viser med hænderne, at det krævede noget balance.

De besluttede at sætte cyklen i stand, så de kunne bruge den i noget af det daglige arbejde i Regnbuehuset, hvor Henning Smed og Frits blandt andet arbejdede en del i haven:

- Vi kørte den til Regnbuehuset, hvor vi sleb rusten af og malede den sort, så den næsten blev som ny igen, siger Henning Smed.

Da Frits døde fik Regnbuehuset doneret cyklen af de pårørende.

Men glæden var kort, for allerede i 2017 blev cyklen stjålet første gang. Dengang blev den fundet igen efter en uge. Denne gang har den været væk i længere tid, da den forsvandt i weekenden 27.-28. april fra Regnbuehuset på Østerparken.

- Vi vil selvfølgeligt gerne høre fra folk, som har set sådan en long john stå et sted. Vi vil meget gerne have den igen, siger Helle Nygaard Mottelson og fortsætter:

- Det er så ærgerligt. Jeg forstår ikke, at nogen vil stjæle fra udsatte borgere på den måde, forklarer hun. Regnbuehuset har ligeledes fået stjålet havemøbler, hynder og en grill, men cyklen er det værste, fordi den har en særlig værdi for huset og de medlemmer, som kendte Frits.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk