23. januar 2020
Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, bliver placeret udfor Højgårdstoften 133, hvor den er tilgængelig hele døgnet. Foto: TrygFonden
Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, bliver placeret udfor Højgårdstoften 133, hvor den er tilgængelig hele døgnet. Foto: TrygFonden
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grundejerforeningen kan redde liv med hjertestarter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grundejerforeningen kan redde liv med hjertestarter
Taastrup - 14. juni 2018 kl. 11:17
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når et hjertestop indtræffer, betyder hurtig hjælp forskellen på liv og død. Derfor har Grundejerforeningen Højgårdstoften taget initiativ til at få hængt en hjertestarter op ved Grundejerforeningen Højgårdstoften på Højgårdstoften 140 i Taastrup. Hjertestarteren, der er doneret af TrygFonden, hænger udendørs udfor Højgårdstoften 133, så den er tilgængelig hele døgnet og kan ses på hjertestarter.dk

Ca. 4.000 personer falder om med hjertestop i Danmark hvert år, og godt 13 pct. af dem overlever. Hvis der er vidner til hjertestoppet, øger deres indsats med livreddende førstehjælp og stød fra en hjertestarter, inden ambulancen når frem, chancen for, at personen overlever. Hvert minut tæller, og den mest effektive behandling mod hjertestop er et elektrisk stød til hjertet.

Derfor har Grundejerforeningen Højgårdstoften søgt om og netop modtaget en hjertestarter fra TrygFonden, og med hjertestarteren fulgte et kursus, hvor bestyrelsen blev uddannet i livreddende førstehjælp, og i hvordan man bruger hjertestarteren.

»Vi er meget glade for, at Grundejerforeningen Højgårdstoften har taget initiativ til at få en hjertestarter hængt op, for jo flere der hænger rundt i landet, jo større er chancen for, at der er en i nærheden, hvis uheldet er ude. Vi ved, at chancen for at overleve et hjertestop øges, hvis man får stød fra en hjertestarter, inden ambulancen når frem, så derfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til, både hvor hjertestarterne hænger, og hvordan man bruger dem,« siger Grethe Thomas, projektchef for TrygFonden Akutindsatser, og fortsætter:

- Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at 66 pct. af dem, som falder om med hjertestop, får hjertemassage og kunstigt åndedræt af vidner, før ambulancen ankommer. Men det er endnu i få tilfælde, at vidner anvender en hjertestarter. Når man ringer 1-1-2, bliver man guidet igennem, hvordan man bruger hjertestarteren, så man skal ikke være nervøs for at tage den i brug. Hjertestarteren giver kun stød, hvis der er hjertestop, så man kan aldrig komme til at skade personen, der er faldet om, og det er vigtigt at huske på.

Hos TrygFonden oplever man en stigende interesse for hjertestarterne, fordi mange foreninger, klubber og offentlige institutioner har fået øjnene op for den tryghed, som hjertestarterne giver.

Hjertestarteren guider
Når hjertestarteren tændes, guider en stemme brugeren gennem alle trin, og der afgives kun stød, hvis hjertet ikke slår korrekt. Man behøver dermed ikke forhåndskendskab til hjertestarteren.

Hjertestarteren kan ikke betjenes forkert, og man må derfor aldrig tøve med at tage den i brug. Det er altid bedre at gøre noget end at forholde sig passivt, selvom det er en uvant situation, man pludselig befinder sig i.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk