24. juni 2021
Hos Café Paraplyen driver man i øjeblikket projektet »Stop Madspild«, hvor man uddeler madvarer til omkring 100 borgere.
Hos Café Paraplyen driver man i øjeblikket projektet »Stop Madspild«, hvor man uddeler madvarer til omkring 100 borgere.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grønt projekt er en succes: Giver luft i økonomien til gode varer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grønt projekt er en succes: Giver luft i økonomien til gode varer
Taastrup - 15. december 2020 kl. 11:54
Af Kasper Ellesøe

Projektet »Stop Madspild«, som er et tilbud om gratis mad til Høje-Taastrups borgere, har vist sig at være så populært, at det er ved at vokse sig ud af rammerne hos Café Paraplyen på Kingosvej i Taastrup.

arrow Læs også: Sætter gang i klimaindsats: Sådan vil kommune bekæmpe madspild

Siden november 2019 er der hver uge fordelt cirka et ton overskudsmad ud til cirka 100 borgere.

Men hvis flere af kommunens butikker ville bakke op, kunne madspildet yderligere begrænses.

At mindske madspild er efterhånden gået ind i vores alles bevidsthed som en vigtig miljøfaktor. I klimadebatten tales ligefrem om, at madspild er den tredjestørste CO2-synder.

På DR har der for nyligt været en tv serie om »Robin Hood fra Højbjerg« om en entusiast, der »skralder mad fra containere«, og for nylig var »Stop Madspild« på byrådsmødets dagsorden, hvor De Radikale stillede forslag om større opmærksomhed på Høje-Taastrup Kommunes eget madspild i kantiner samt støtte til det lokale projekt »Stop Madspild«.

Café Paraplyen er et af de alsidige sociale væresteder i Høje-Taastrup Kommune, og da »Stop Madspild« projektet begyndte, kom cirka 20 borgere og hentede en pose varer.

I efteråret var der tilmeldt op til 80 gæster på en aften, men i gennemsnit udleveres mad til 50 familier hver mandag og onsdag. Helt gratis.

Kræver bedre lokaler

Kim Truesen, der er leder af Café Paraplyen, er glad for projektet, som drives af en gruppe frivillige, der mødes mandag og onsdag. De første møder op klokken 9 og henter overskudsmad fra dagligvarebutikker, grossister og bagerforretninger. I løbet af dagen sorteres varerne og pakkes i portioner, som udleveres om aftenen.

Han håber derfor, at flere forretninger, supermarkeder og leverandører vil bakke op og følge med den politiske holdning om at undgå madspild. Det vil kræve bedre lokaler, flere ressourcer fra de frivillige og større velvilje fra de lokale forretningsdrivende.

- Til paraplyens 10 års jubilæumsfest i marts mødte vi stor interesse fra kommunens politikere. Vi bliver støttet i vores frivillige arbejde. Og den gode vilje er faktisk drivkraften, der får alle vores frivillige til at yde en stor indsats for kommunes borgere, som har brug for en social håndsrækning eller bare kan lide tanken om, at mad ikke skal smides væk, siger Kim Truesen.

På grund af risiko for coronasmitte, må man i dag tilmelde sig på Facebook-gruppen »Stop Madspild Paraplyen« eller på tlf. 52 22 98 48 (i dagtimerne). På Facebook-siden kan man læse retningslinier for udlevering.

Bibi Myrhøj er initiativtager til projektet og daglig kontaktperson.

- Vi får god respons fra vore gæster. Flere har fortalt, at de varer, de får hos os, lige giver den luft i økonomien, så de kan få råd til lidt ekstra økologi eller frisk fisk og kød i butikkerne. På den måde synes jeg faktisk, vores arbejde gavner butikkerne, siger Bibi Myrhøj.

arrow Støtte kan være på vej til klimaprojekt: Men ikke lige nu
11. maj 2021 kl. 06:55 Opdateret: kl. 13:29
arrow Debat: Indsats mod madspild er ikke ulovligt
18. januar 2021 kl. 12:32 Opdateret: kl. 17:51
arrow Politikere bakker op om at succesfuldt grønt projekt
15. december 2020 kl. 06:53 Opdateret: kl. 11:54

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?