20. oktober 2021
Enhedslisten og Lokallisten stemte imod indstillingen om at afsætte fire millioner kroner til Spejdernes Lejr i Hedeland i 2022, men de øvrige partier stemte for. Det vil nemlig være en kæmpe gevinst for kommunen og Hedeland, da det vil medføre nogle store investeringer i områder, som er nødvendige, hvis det skal udvikles i fremtiden, lød det.
Enhedslisten og Lokallisten stemte imod indstillingen om at afsætte fire millioner kroner til Spejdernes Lejr i Hedeland i 2022, men de øvrige partier stemte for. Det vil nemlig være en kæmpe gevinst for kommunen og Hedeland, da det vil medføre nogle store investeringer i områder, som er nødvendige, hvis det skal udvikles i fremtiden, lød det.
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grønt lys - men ikke fuld opbakning til Spejdernes Lejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Grønt lys - men ikke fuld opbakning til Spejdernes Lejr
Taastrup - 06. november 2019 kl. 21:42
Af Stina Felby Egerup

40.000 spejdere fra hele landet, der i 10 dage deltager i en kæmpe lejr i Hedeland.

arrow Læs også: Spejdere fejrer jubilæum: Tester og fester i Hedeland forud for kæmpe lejr

Det scenarium stemte et flertal af byrådet i Høje-Taastrup tirsdag aften for at gøre til en realitet, da de vedtog at afsætte fire millioner kroner til projektet over to år.

Høje-Taastrup ønsker sammen med Roskilde og Greve kommuner at huse lejren i naturparken, men det handler ikke kun om at være vært for de mange spejdere og øvrige besøgende. Med beslutningen følger nemlig også, at det skal laves varige installationer som el, vand og kloak i Hedeland for i alt seks millioner kroner.

- Det vil være helt i tråd med de udviklingsplaner, som er aftalt for Hedeland Naturpark. Hedeland har i mange år levet en stille tilværelse. Man har manglet eksponeret branding, så området kan blive alment kendt i offentligheden uden for de tre ejerkommuner. Det vil Hedeland Naturpark nu få. Vi kan næsten ikke få et bedre udstillingsvindue. Det er branding hele riget rundt for en relativ beskeden kommunal investering, sagde Hugo Hammel (S) i aftes.

To partier imod

Der var dog ikke opbakning til beslutningen fra Enhedslisten og Lokallisten.

Jens Wollesen

Der ventes at komme 40.000 deltagere i Spejdernes Lejr 2022, og hertil kommer en lang række besøgende i de 10 dage, lejren varer. Foto: Jens Wollesen


- Sidst vi behandlede denne her sag, sagde jeg, at vi ikke ville bruge én eneste øre på det her - og det står jeg fast ved. En spejderlejr kommer ikke særlig mange borgere i kommunen til gode. Det er en meget snæver målgruppe, der får glæde af det her. Det er faktisk primært spejdere fra resten af landet, der får glæde af det. Og hvad angår image og branding af kommunen, tror jeg ikke, det giver nogen effekt, at der er nogle spejdere, der holder lejr ovre ved Hedeland. Pengene kan bruges langt bedre til fordel for kommunens egne borgere, blandt andet på bedre service, eller ved at sende de samme penge tilbage til borgernes lommer, sagde Lokallistens Omer Ayub.

Bør sikre god service

Samme toner lød fra Enhedslisten.

- Jeg har svært ved at se, at fordi vi inviterer 40.000 spejdere i nogle dage, så skulle hele verden se anderledes på Høje-Taastrup. Det, der gør, at folk ser anderledes på Høje-Taastrup Kommune, er, at vi skaber en god kommune, hvor vi bruger pengene på god service. Det vil lokke folk til. I Enhedslisten synes vi ikke, at vi skal bruge fire millioner kroner på et par dages hygge for spejderne i Hedeland, sagde Emil Viskum (EL) og påpegede, at man for samme beløb for eksempel kunne undgå takststigninger på SFO, sætte penge af til bedre snerydning for ældre og en grøn pulje til klimatiltag.

Investering i Hedeland

Men det handler om meget mere end at investere i en spejderlejr, understregede Dansk Folkepartis Lars Prier, der udover at være byrådsmedlem også er udpeget som formand for I/S Hedeland, der driver det store naturområde.

FAKTA
  • Spejdernes Lejr er Danmarks største spejderlejr og den største lejr for børn og unge i Norden
  • Bag Spejdernes Lejr står Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig, som også står bag Foreningen SPEJDERNE.
  • Spejdernes Lejr er blevet afholdt to gange tidligere. Første gang i Holstebro i 2012 og i Sønderborg i 2017.
  • Gennemførelsen af Spejdernes Lejr bygger primært på frivillige kræfter og understøttes af et sekretariat.

- For et relativt beskedent beløb er vi i stand til at kickstarte de udviklingsplaner, der er vedtaget i alle tre byråd i ejerkommunerne. Hedeland vil ikke kunne rykke på de udviklingsplaner, med mindre der bliver tilført økonomi - og det gør der med den plan, der nu ligger. Seks millioner kroner til blivende installationer vil på sigt gøre, at Hedeland vil blive endnu mere attraktivt at komme ud i. Man vil blive i stand til at tiltrække andre, der måtte have lyst til at afholde forskellige events, og det vil give penge i kassen til Hedeland, sagde Lars Prier.

Er det nødvendigt?

Også det stillede Enhedslisten dog spørgsmålstegn ved. For området bliver jo allerede brugt i dag, så hvorfor skal man lave anlæg, der skal tilpasses en spejderlejr med 40.000 deltagere?

- Det giver nogle begrænsninger med de faciliteter, vi har nu. Og hvis man ønsker, at Hedeland skal kunne kickstarte den udviklingsplan, der ligger, og man på sigt skal kunne rage nogle penge til sig, som ikke kommer fra kommunerne, så er det væsentligt, at vi får nogle blivende installationer, så vi kan løfte de opgaver, sagde Lars Prier.

- Det handler ikke bare om, at nogle spejdere skal holde en fest, understregede han.

Passer til visionen

Spejdernes Lejr passer nemlig som fod i hose til de udviklingsplaner, som er vedtaget for Hedeland Naturpark, lød det fra borgmester Michael Ziegler (K), som citerede et uddrag af visionen for Hedeland Naturpark:
»Inden 2030 er Hedeland kendt som et storslået landskab, der rækker ud til både lokale brugere og gæster langvejs fra. Her forenes natur med kultur, vildt råt og vildt roligt. Hedeland tilbyder oplevelser og aktiviteter, der tiltrækker, overrasker og udfordrer.«
- Et af omdrejningspunkterne for udviklingsplanen har været at gøre Hedeland mere kendt. Hedeland er et fantastisk naturområde. Kendt af mange, men måske også overset af flere - og det er rigtig synd. Spejdernes Lejr vil være et åbningsgreb i realiseringen af denne udviklingsplan og øge kendskabet til Hedeland markant, sagde Michael Ziegler.

En god mulighed

Også Radikale Venstre støtte ideen.
- Vi ser Spejdernes Lejr som en oplagt mulighed, og derfor er vi meget positive. Tilgangen om, hvad vi ellers kan få for pengene, holder ikke. Med den logik havde vi aldrig fået et Taastrup Teater eller kunstgræsbaner, for hvad kunne man ellers have fået for de penge, lød det fra Esat Sentürk.

Enden på debatten blev, at Enhedslisten og Lokallisten stemte imod forslaget, mens de øvrige 19 byrådsmedlemmer stemte for at afsætte i alt fire millioner kroner over to år til afholdelse af Spejdernes Lejr 2022 i Hedeland.

arrow 70 års jubilæum: En stolt tradition føres videre
01. marts 2021 kl. 11:32 Opdateret: kl. 17:20
arrow Spejderne er igen klar med juletræer
04. december 2020 kl. 15:23 Opdateret: kl. 14:30
arrow Leder får pris: Har et glimt i øjet og løjer i ærmet
16. oktober 2020 kl. 11:54 Opdateret: kl. 15:28

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?