21. juni 2021
Man kan lave en stor del af sit arbejde på sin smartphone, men for at være nærværende skal man huske at lægge den væk, når man holder fri, mener Helle Rosdahl Lund, der er stifter af tænketanken Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv (CBAF) og ekspert inden for work-life balance.     Foto: Lisbeth Jansen
Man kan lave en stor del af sit arbejde på sin smartphone, men for at være nærværende skal man huske at lægge den væk, når man holder fri, mener Helle Rosdahl Lund, der er stifter af tænketanken Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv (CBAF) og ekspert inden for work-life balance. Foto: Lisbeth Jansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gavner bundlinjen: Derfor skal virksomheder have fokus på work-life balance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gavner bundlinjen: Derfor skal virksomheder have fokus på work-life balance
Taastrup - 22. oktober 2020 kl. 09:44
Af Kasper Ellesøe

- Det betyder så meget for virksomhederne, at man har fokus på work-life balance og giver medarbejderne den fleksibilitet, der gør, at de kan få hverdagen til at hænge sammen.

arrow Læs også: Gode råd: Sådan får du den rette balance mellem arbejde og fritid

Sådan siger Helle Rosdahl Lund, der er stifter af tænketanken Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv (CBAF) og ekspert inden for work-life balance.

- Undersøgelser har blandt andet vist, at produktiviteten forbedres, der er mere samarbejde, og medarbejderne får lyst til at bidrage mere. Det kan rent faktisk ses på bundlinjen hos virksomheden. Omvendt kan det give flere fejl, hvis man ikke har fokus på det, siger Helle Rosdahl Lund, der nævner, at der er over 400 business cases, der viser det.

Dialog er vigtigt

Ifølge Helle Rosdahl Lund har der siden 1987 været en kamp for at få mere fleksibilitet ind på arbejdsmarkedet, som der gradvist er kommet mere af siden.

Også for medarbejderne er det godt, at work-life balancen er i fokus og bliver italesat.

- På den måde kan de få hverdagen til at hænge sammen. Det er vigtigt, at der er fleksibilitet, og derfor er det dobbelt så vigtigt, at der sker en forventningsafstemning mellem medarbejdere og leder. Man skal være åbne om det, siger eksperten.

Den optimale balance

Hvad er så den optimale balance mellem arbejde og fritid?

Det findes, der ikke noget entydigt svar på.

- Det afhænger af personen. Og man kan ikke sætte konkrete tal på det. Det vigtigste er, at man har en føleles af, at man trives og at man føler, at tingene fungerer. Føler man det, så har man ramt balancen. Det er mavefornemmelsen, siger Helle Rosdahl Lund.

Et andet vigtigt element er, at man skal have et godt fundament i familielivet.

- Det er her dine rødder er. Jo mere stabilt, du står, jo flere skub kan du tåle. Corona-situationen krævede en stor omstilling for mange mennesker, og der var det vigtigt, at man havde et godt fundament derhjemme, så man er i stand til at tale om tingene, både de nemme og de svære. Og så skal man kunne tale om, hvad der er vigtigst at prioritere i familien for at få hverdagen til at hænge sammen, siger Helle Rosdahl Lund.

Også smartphonen, der for manges vedkommende sidder klistret fast til hånden, får et par ord med på vejen. Der bliver tjekket mails, svaret på sms, og alt muligt andet - også når man ikke er på arbejde. Her har hun også et bud på en løsning.

- Man skal selv kunne styre nysgerrigheden og lægge sin telefon væk. En erhvervsmand, der var direktør i en stor international virksomheden sagde en gang til mig: »Hvis jeg tager telefonen, når jeg er sammen med mine børn, så bryder jeg fortryllelsen«. Vi skal huske at være nærværende, selvom det er svært, siger Helle Rosdahl Lund.

arrow Fleksibilitet på arbejdspladsen giver produktive ansatte
22. oktober 2020 kl. 05:41 Opdateret: kl. 13:17
arrow De unge vil have job og fritid til at balancere
22. oktober 2020 kl. 05:03 Opdateret: kl. 13:29

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?