16. juni 2021
På Høje-Taastrup Gymnasium fortæller rektor Ida Diemar, at selvom corona har gjort det sværere at fortælle om gymnasiet for de kommende elever, så frygter hun ikke et faldende antal ansøgere. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

På Høje-Taastrup Gymnasium fortæller rektor Ida Diemar, at selvom corona har gjort det sværere at fortælle om gymnasiet for de kommende elever, så frygter hun ikke et faldende antal ansøgere. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Frist nærmer sig: Unge skal vælge uddannelse uden at have besøgt dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Frist nærmer sig: Unge skal vælge uddannelse uden at have besøgt dem
Taastrup - 14. februar 2021 kl. 17:34
Af Kasper Ellesøe

Lige om lidt skal 689 unge mennesker, der går i 9. eller 10. klasse på en af Høje-Taastrup Kommunes skoler tage stilling til, hvad de skal lave næste år. Skal de gå i 10. klasse eller søge ind på en ungdomsuddannelse? Eller noget helt andet?

arrow Læs også: Elever går i spidsen for at gøre skole røgfri før tid

De unge tager normalt stilligt til blandt andet valget af ungdomsuddannelser, efter de har været til orienteringsaftener og i brobygningsforløb på gymnasier og erhvervsuddannelser og deltaget i undervisningsforløb.

Alt det har været begrænset eller aflyst i dette skoleår på grund af corona - og det har været en udfordring for uddannelsesvejlederne i Høje-Taastrup Kommune, hvor Anders Vedberg er leder for ungeindsatsen Ungeguide HTK, der blandt andet står for uddannelsesvejledning.

- Det at komme ud og se uddannelsesstederne er med til, at de unge kan lave et nuanceret valg. Den mulighed har de ikke haft i år, siger Anders Vedberg.

Han fortæller, at selvom man har gjort en masse virtuelt, så bliver det aldrig optimalt.

- Vi nåede en virtuel uddannelsesmesse med mange forskellige uddannelser i januar, og alle uddannelsesstederne arbejder på gode virtuelle løsninger, men det er ikke det samme, siger Anders Vedberg.

Vælger de unge rigtigt?

Trods den langt fra optimale optakt, skal de unge skal altså træffe et valg inden længe. Anders Vedberg er ikke bekymret for, om de unge får søgt ind på en ungdomsuddannelse. Der er dog andre bekymringer.

- Vi har en situation, hvor stort set alle unge tilmelder sig en ungdomsuddannelse. Men vi er temmelig bekymrede for, om de får valgt rigtigt og valgt på et ordentligt oplyst grundlag, med den mangel på førstehåndsoplevelser og -erfaringer, som coronasituation har medført. I år kan vi også stå i en situation, hvor nogle ikke får kompetencerne til at komme ind, fordi undervisningen ikke har været optimal. Vi kommer til at følge årgangen og de enkelte unge tæt, siger Anders Vedberg.

Man har egentlig altid kunne skifte uddannelse, men på grund af situationen i år, er det blevet lidt nemmere at gå til, fortæller Anders Vedberg.

Digitalt arbejde

Mange elever har gået i skole hjemmefra i en stor del af det seneste år, og det betyder også, at uddannelsesvejlederne i kommunen har måttet tænke anderledes.

- Vi skal have fat i alle unge, selvom vi ikke har kunnet mødes med dem. Men mange har også været mere trygge ved en online kontakt. Hjemmeskolingen har i nogle tilfælde også betydet, at der er skubbet til døgnrytmen, men vejlederne har været dygtige til at indordne sig, så de unge er blevet fortrolige med dem. Så vi har lavet det samme arbejde, bare digitalt, siger Anders Vedberg.

Er der unge mennesker, der så er i tvivl, så står Anders Vedberg og hans medarbejdere klar.

- Der vil altid være nogle, der er i tvivl om, hvad de skal vælge. Her har vi en særlig ungeinsdsats, der hedder Ungeguide HTK, der er et tilbud til unge, som har særligt svært ved at blive klar til uddannelse af enten faglige eller personlige årsager, siger Anders Vedberg.

Fair chance for at vælge

På Høje-Taastrup Gymnasium har de også tænkt anderledes i forhold til at gøre opmærksomme på sig selv for at tiltrække de lokale unge, for heller ikke her har de kunne invitere de unge ud og se skolen.

- Vi har holdt flere virtuelle orienteringsaftener og forsøgt at komme ud virtuelt til de unge mennesker for at vise det faglige niveau og fortælle om os selv, så eleverne kan få en fair chance for at vælge deres uddannelse, siger Ida Diemar, rektor på Høje-Taastrup Gymnasium, og fortsætter.

- Det giver selvfølgelig nogle udfordringer, og vi ville naturligvis hellere have, at vi kunne vise vores skole frem fysisk, og de unge kunne møde vores søde elever og lærere, siger hun.

Interesserede unge

Rektoren har dog oplevet, at de unge er nysgerrige efter at blive klogere på valget af uddannelse, og derfor frygter hun heller ikke, at der kommer få ansøgere, når fristen den 1. marts nås.

- Vi får mange henvendelser, og jeg oplever, at de unge er meget opsøgende og interesserede i at finde den rette uddannelse. Jeg ved også, at ungdomsuddannelsesvejledningen opfordrer til, at de unge selv kigger på hjemmesider. Så jeg oplever, at de tager deres uddannelsesvalg seriøst, og derfor er jeg optimistisk, siger Ida Diemar.

Det havde været optimalt med fysiske arrangementer, men at det i stedet har været virtuelt, har på nogle punkter også været positivt.

- Det har selvfølgelig været lidt spøjst, for vi vil hellere i dialog med de unge. Det har dog også været en positiv oplevelse, og vi har fået et bedre kollegialt sammenhold og fundet nye arbejdsmetoder og gode processer, så alt i alt, når det nu skal være sådan, så har det været godt, siger Ida Diemar.

arrow Parter indgår grønt partnerskab: Skal øge klimafokus hos unge
19. februar 2021 kl. 11:31 Opdateret: kl. 10:10
arrow Gymnasie inviterede folkeskole til virtuel biologiundervisning
18. februar 2021 kl. 19:27 Opdateret: kl. 09:56
arrow Eksamensplan er på plads: En fornuftig aftale
13. februar 2021 kl. 13:35 Opdateret: kl. 16:03

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?