17. april 2021
Høje-Taastrup Kommune er fortsat med i det grønne samarbejde Smart Cities Accelerator. Her er det billeder af en solcellepark. Foto: Kenn Thomsen
Høje-Taastrup Kommune er fortsat med i det grønne samarbejde Smart Cities Accelerator. Her er det billeder af en solcellepark. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fortsætter grønt samarbejde: Energiløsninger skal gavner borgere og byer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fortsætter grønt samarbejde: Energiløsninger skal gavner borgere og byer
Taastrup - 02. marts 2021 kl. 06:32

Sammen med et forsyningsselskab og andre samarbejdspartnere fortsætter Høje Taastrup Kommune udbygningen af vedvarende energi og udviklingen af energiløsninger til gavn for borgere, byer og virksomheder på begge sider af Øresund.

arrow Læs også: Grøn succes: Har allerede nået klimamål for 2030

Det sker i projektet Smart Cities Accelerator+ (SCA+), hvor de 11 partnere er støttet af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling for Öresund-Kattegat-Skagerrak.

Frem mod efteråret 2022 skal partnerne udvikle skalérbare modeller og metoder til at undgå spidsbelastningsperioder i el- og varmeproduktionen og til at gøre energiforbruget i bygninger så effektivt som muligt.

Mange og forskelligartede partnere skal skabe nye synergier og løsninger SCA+ bygger videre på erfaringerne fra det forudgående SCA-samarbejde, og flere af partnerne er derfor gengangere samtidig med, at flere nye er kommet til.

Tilsammen udgør de et bredt og dedikeret tværfagligt netværk på tværs af Øresund og tæller visionære byplanlæggere, ledende forskere i databaserede energisystemer, driftsfolk fra almene boligselskaber, distributører af energi til både bygninger, transport og borgere samt kommunale klimaplanlæggere.

- For at indfri de ambitiøse svenske og danske klimamålsætninger og omlægge samfundet til vedvarende energi, er der behov for, at vi arbejder sammen på tværs af sektorer og brancher, kommune- og landegrænser. Vi kan lære meget af at samarbejde på tværs, og vi kan hurtigere skalere og kommercialisere løsninger, vi finder frem til i fællesskab. Og det har vi brug, forklarer Nette Kirkegaard, der er projektleder for SCA+.

Energidata og energifællesskaber

Målet er at skabe fleksible, smarte energisystemer, der reducerer spidslastningsperioder i produktionen, fremmer vedvarende energikilder og et effektivt forbrug i bygninger.

Det kræver samspil og viden om energiproduktion og distribution, energifordeling og lagring og effektivitet. Kommuner og boligselskabet KAB vil sammen med forskerne fra DTU og Lunds Universitet bruge anonymiserede energi- og indeklimadata til identificere hvilke bygninger, der bør renoveres.

Data virker som et slags røntgenbillede. Tilsvarende vil datadrevne modeller, hvor man planlægger energibehovet ud fra forecast, fx forskellige lokale vejrudsigter, være med til at sikre optimal opvarmning i fjernvarmen.

Mange kommuner oplever i disse år, at omlægningen fra naturgas og oliefyr kræver alternative løsninger i eksisterende eller nye boligområder, der ligger for langt fra fjernvarmenettet. SCA+ vil undersøge, hvordan såkaldte energifællesskaber, hvor borgerne fx sætter solceller og varmepumper op og deler energien med hinanden eller sælger strøm til det omkringliggende elnet, kan være en løsning i disse områder.

arrow Fjernvarme eller ej? Beslutning er udskudt
04. april 2021 kl. 06:06 Opdateret: kl. 18:44
arrow Valg til fjernvarmen udsættes - igen
29. marts 2021 kl. 16:06 Opdateret: kl. 15:03

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?