25. oktober 2021
Forfatter Helle Juhl fortæller historien om Jutlandia gennem dagbøger og breve fra dengang, skibet sejlede på Hedehusene Bibliotek den 13. oktober. Foto: Kenn Thomsen
Forfatter Helle Juhl fortæller historien om Jutlandia gennem dagbøger og breve fra dengang, skibet sejlede på Hedehusene Bibliotek den 13. oktober. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Foredrag om hospitalsskibet Jutlandia

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Foredrag om hospitalsskibet Jutlandia
Taastrup - 12. oktober 2021 kl. 16:02

I år er det 70 år siden, at hospitalsskibet Jutlandia sejlede ud på sit første togt under Koreakrigen. Høje-Taastrup Bibliotekerne markerer jubilæet med et foredrag af forfatter Helle Juhl onsdag 13. oktober på Hedehusene Bibliotek.

Anja Søndergård
Journalist
Hedehusene: De fleste kender nok Kim Larsens sang om Jutlandia, og skibet spiller da også en stor rolle i Danmarks historie.

Som de fleste ved, så blev Jutlandia ombygget til hospitalsskib som en del af Danmarks bidrag til FN's indsats under borgerkrigen mellem Nord- og Sydkorea i årene 1950-53.

Skibet skulle yde humanitær støtte til de allierede styrker i Sydkorea, og Dansk Røde Kors stod for drift, bemanding og organisation af skibet. Jutlandia tog på tre togter til Korea, og i alt deltog 275 sygeplejersker på et eller flere af Jutlandias togter. Mere end 3.000 søgte jobbet som sygeplejerske.

Jutlandia var et moderne og professionelt flydende hospital og havde på sin første tur fire operationsstuer, fire hospitalsafdelinger med 356 senge, røntgen-, øjen- og tandklinikker samt laboratorier, apotek og specialafdelinger.

En af de særlige fortællinger om Jutlandia og de danske sygeplejersker er det faktum, at Jutlandia som det eneste hospitalsskib også behandlede civile koreanere.

Gennem dagbøger, breve og fotografier kommer forfatter Helle Juhl tæt på sygeplejerskernes møde med krigens gru, men for manges vedkommende også kærligheden. Et tankevækkende og medlevende foredrag om en kvindehistorie, der er kommet frem i lyset gennem omfattende research.

Billetter kan købes på www.bibliotek.htk.dk

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?