16. oktober 2019
Beredskabsforbundet holder til hos Beredskabsstyrelsen i Hedehusene, der huser 300 frivillige. Dansk Folkepartis beredskabsordfører undrer sig over flytningen til København. Foto: Kasper Ellesøe
gallery icon

Se billedserie

Beredskabsforbundet holder til hos Beredskabsstyrelsen i Hedehusene, der huser 300 frivillige. Dansk Folkepartis beredskabsordfører undrer sig over flytningen til København. Foto: Kasper Ellesøe
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flytning af Beredskabsforbundet vækker undren hos DF: Mangler et godt argument

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flytning af Beredskabsforbundet vækker undren hos DF: Mangler et godt argument
Taastrup - 12. november 2018 kl. 06:46
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Beslutningen om at Beredskabsforbundet flytter sit landssekretariat fra Beredskabsstyrelsen i Hedehusene ind til Hovedstadens Beredskab bag Københavns Kommunes rådhus, vækker undren hos Dansk Folkepartis beredskabsordfører, Susanne Eilersen.

arrow Læs også: Beredskabsforbundet forlader Hedehusene

Derfor har hun stillet tre udvalgsspørgsmål til forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, da beredskaberne hører under forsvarsområdet.

- Jeg synes, det er lidt underligt, at man flytter Beredskabsforbundet ind til København. Jeg kan ikke se begrundelsen for det og mangler et godt argument for, at de gør det. Der er jo flere frivillige på Bornholm eller i Sønderborg, og der bør man også kunne få faglig sparring. Ministeren kan nok ikke gøre noget, da det hører under armslængdeprincippet. Men nu afventer jeg nogle svar fra ham, siger Susanne Eilersen, der også sidder i Folketingets forsvarsudvalg.

Begrundelsen for flytningen er blandt andet, at man får et fagligt netværk i København, ligesom det vil være nemmere for besøgende af Beredskabsforbundet at tage ind til centrum af København frem for Hedehusene.

Frygter forfordeling

Susanne Eilersen har blandt andet rejst et spørgsmål, der går på, om forsvarsministeren synes, det er i orden, at Beredskabsforbundet understøtter ét beredskab økonomisk frem for andre, og hvilke garantier der er for, at de statslige penge, Beredskabsforbundet modtager, direkte eller inddirekte kommer til at understøtte og bistå et kommunalt beredskab.

- Jeg frygter, at man forfordeler 23 beredskaber, når man placerer sig hos et. Hvordan bliver økonomien for eksempel fordelt, når Hovedstadens Beredskab får tilført ressourcer? Når man ligger i København, kan det også være, at man så ikke vil se ret langt ud over brillekanten. Når Beredskabsforbundet så får faglig sparring hos Hovedstadens Beredskab, er det så kun de udfordringer, Hovedstadens Beredskab står over for, man sparrer om. Der er jo andre udfordringer i andre dele af landet, siger Susanne Eilersen.

Udover økonomien har Susanne Eilersen også spurgt om en begrundelse for flytningen fra Hedehusene, der huser 300 frivillige, ligesom hun har spurgt, om det ikke giver bedre mening at flytte til for eksempel Bornholm eller Sønderjylland, hvor frivilligheden er størst.

Susanne Eilersen nævner også, at som medlem af Dansk Folkeparti går hun ind for udflytning af statslige arbejdspladser, og i det lys mener hun heller ikke, det giver mening at flytte Beredskabsforbundet til København.

Medarbejdere flytter med

Jan Johansen er præsident i Beredskabsforbundet og samtidig folketingsmedlem for Socialdemokratiet og næstformand i forsvarsudvalget i Folketinget. Han er ikke enig i kritikken fra Susanne Eilersen og mener ikke, at man kan sammenligne flytningen med at man flytter arbejdspladser ind til København.

- Jeg mener, det er inden for, hvad jeg vil kalde for almindelig pendlerafstand, og derfor kan det ikke sammenlignes. Medarbejderne i Beredskabsforbundet flytter med, og det ændrer ikke meget for dem, at deres arbejdsplads flytter fra Hedehusene til København. Det er indenfor det samme område, siger Jan Johansen.

Han lover også, at de 23 øvrige kommunale beredskaber ikke bliver glemt, selvom Beredskabsforbundet slår sig ned hos et af de 24 kommunale beredskaber, Hovedstadens Beredskab.

- Det er ikke for at støtte et særskilt beredskab. Vi kommer selv til at betale for det, vi skal bruge. Ingen af de andre 23 beredskaber bliver forfordelt. Vi samarbejder med alle de andre beredskaber i landet, siger Jan Johansen.

Han forklarer, at han mener, det er en klog beslutning.

- Vi har fået gode lokaler, og det bliver nemmere for vores medlemmer, de frivillige, når de er på besøg fra hele landet, at de kan gå fra Københavns Hovedbanegård over til brandstationen. Så det er i høj grad for medlemmernes skyld. Derudover får vi faglig sparring, og vi sparer penge, så der er flere parametre, der har spillet ind, og jeg mener, det er en klog beslutning, siger Jan Johansen.

Ifølge Beredskabsforbundets direktør Carsten Iversen vil man spare omkring 100.000 kroner i husleje og øvrige udgifter årligt på flytningen.

- Det er udbud og efterspørgsel. Vi betaler, det vi skal hos Beredskabsstyrelsen i Hedehusene, og vi betaler markedshuslejen i København, hvor vi får mindre plads, men også sparer penge, siger Jan Johansen.

Fakta: Om Beredskabsforbundet
  • Beredskabsforbundet er en landsdækkende selvejende forening med et landssekretariat, fem regioner og cirka 65 kredse over hele landet.
  • Landssekretariatet ligger hos Beredskabsstyrelsen på Hedelykken 10 i Hedehusene.
  • Har 12 fastansatte og har 6200 medlemmer.
  • Beredskabsforbundet understøtter det frivillige bidrag til det statslige og kommunale redningsberedskab gennem oplysning og uddannelse.
  • Beredskabsforbundets hovedopgaver er at være det foreningsmæssige ståsted for de frivillige i det kommunale og det statslige redningsberedskab, at medvirke til at udbrede borgernes kendskab til redningsberedskabet, beredskabsplanlægning og forebyggelse og at rekruttere og fastholde frivillige samt at uddanne befolkningen i forebyggelse og i øvrige beredskabsrelaterede emner samt medvirke til at gennemføre sådanne uddannelser.
  • Opgaverne fastlægges i en aftale mellem Forsvarsministeriet og Beredskabsforbundet.
  • Beredskabsforbundet fik i 2018 en bevilling på finansloven på 14,5 millioner kroner, og i forslaget til finansloven 2019 er der bevilliget 14,7 millioner kroner.

Kilde: beredskab.dk, forslag til finanslov 2019.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk