19. juli 2019
Den lille pin, som kan sættes på tøjet, viser, at man er demensven.
Den lille pin, som kan sættes på tøjet, viser, at man er demensven.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere bliver demensvenner - men målet er endnu ikke nået

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere bliver demensvenner - men målet er endnu ikke nået
Taastrup - 17. februar 2019 kl. 10:41
Af Stina Felby Egerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et forsigtigt skøn siger, at omkring 650 mennesker i Høje-Taastrup Kommune har demens i en eller anden form, og nu er det blevet nemmere for dem at få hjælp, hvis de en dag er faret vild eller glemmer hvorfor de pludselig står midt i Netto.

arrow Læs også: Så længe sygdommen tillader det, vil ægtepar holde jul hos familien

Flere og flere borgere i Høje-Taastrup har nemlig meldt sig som såkaldt demensven og har derved sagt ja til at være med til at udbrede viden og nedbryde tabuer om demens. Det vil sige en person, der rækker hånden frem, hvis han eller hun møder et menneske med demens - for eksempel derhjemme, i opgangen, på villavejen, i butikken, på arbejdspladsen eller der, hvor personen med demens har brug for hjælp.

Ved udgangen af sidste år var der 239 borgere i Høje-Taastrup Kommune, der havde registreret sig som demensvenner hos Alzheimerforeningen, men efter kommunen og foreningen indgik et samarbejde om at få endnu flere med ombord, var det tal vokset til 667 borgere ved udgangen af oktober.

Målet med samarbejdet med Alzheimerforeningen var at få minimum 750 borgere som demensvenner, og selvom det ikke er nået, er det alligevel et flot tal, mener formanden for ældre- og sundhedsudvalget, Helle Koch (K).

- Jeg vil alligevel betegne projektet som en succes, for der er langt flere demensvenner nu, end da vi startede. 667 registrerede demensvenner er rigtig flot, og det er vi meget tilfredse med, siger hun.

Årsagen til, at målet om de 750 demensvenner ikke er nået, skal blandt findes i, at opstarten af projektet blev forsinket, da kommunens demensteam på daværende tidspunkt ikke var fuldt bemandet og derved ikke kunne afses ressourcer til at opstarte projektet.

Administrationen oplyser desuden, at mange af de i alt 13 demensvens-instruktører, der blev uddannet som led i projektet, af forskellige årsager ikke har kunnet udføre opgaven efterfølgende. En demensven-instruktør har til opgave at tage ud til foreninger, netværk og lignende og holde oplæg om demens, herunder hvad det betyder at være ramt af en demenssygdom. Størstedelen af deltagerne på kurset tilkendegav efterfølgende, at de ikke havde tid eller lyst til at påtage sig opgaven med at rekruttere demensvenner, men at de stadig gerne ville informere borgere og netværk om demens.

- Så vi vil stadig gerne have flere demensvenner, og det vil fortsat arbejde videre med, siger Helle Koch.

Administrationen vil derfor i samarbejde med nogle af demensven-instruktørerne forsat arbejde med at informere om demens.

I forlængelse heraf har administrationen netop indgået et samarbejde med DGI om at skabe mere demensvenlige idrætsforeninger. Dette går ud på, at udvalgte idrætsforeninger bliver klædt på til at kunne rumme deres medlemmer med demens, så de længst muligt kan bibeholde en tilknytning til foreningen på trods af deres demenssygdom.

I hele Danmark er omkring 400.000 mennesker i familie med en demensramt person, mens op mod 90.000 danskere statistisk set har demens. I Høje-Taastrup er det estimatet, at omkring 650 personer har demens.

arrow Gode råd: Sådan holder man en demensvenlig jul
18. december 2018 kl. 08:23 Opdateret: kl. 15:25
arrow Butikker bliver demensvenlige
03. december 2018 kl. 11:35 Opdateret: kl. 09:57
arrow Musik og sang hjælper demente
23. november 2018 kl. 11:49 Opdateret: kl. 10:09

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk