24. september 2021
Det er til de blå områder, at Høje-Taastrup Fjernvarme vil udvide deres fjernvarmenet, men det kræver politisk godkendelse.
Det er til de blå områder, at Høje-Taastrup Fjernvarme vil udvide deres fjernvarmenet, men det kræver politisk godkendelse.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fjernvarme afviser kritik: - Det er et robust projekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Fjernvarme afviser kritik: - Det er et robust projekt
Taastrup - 21. april 2021 kl. 21:03
Af Stina Felby Egerup

Det vækker ærgrelse hos Høje Taastrup Fjernvarme, at den politiske godkendelse af en udrulning af fjernvarmen i Fløng samt Hedehusene Øst og Vest nu er udsat.

arrow Læs også: Efter langt tilløb: Fjernvarmen er klar til udrulning

Udsættelsen skyldes blandt andet, at De Konservative og Lokallisten har ønsket flere oplysninger i sagen, efter særligt Landsbylauget - Fløng Sogn har protesteret højlydt mod projektet, som det foreligger nu.

I en indsigelse til kommunen har repræsentanter for landsbylauget stillet spørgsmålstegn ved flere udregninger i den rapport, som Rambøll har udarbejdet for Høje Taastrup Fjernvarme.

- Men vi kan ikke genkende den kritik, der er kommet, og vi har faktisk mærket en stor interesse for at blive tilsluttet fjernvarmen, også i Fløng. Jeg synes derfor, det ville være ærgerligt, hvis projektet blev afvist, og en stor gruppe borgere fik frataget muligheden for fjernvarme, siger Nils Olsen, bestyrelsesformand for Høje Taastrup Fjernvarme.

Han fortæller, at 215 husstande i de berørte områder allerede har tilkendegivet interesse for fjernvarme, herunder 70 husstande alene i Fløng.

Tilbageviser kritik

Derfor har Høje Taastrup Fjernvarme bedt Rambøll svare på de kritikpunkter, som landsbylauget er kommet med.

Landsbylauget mener blandt andet, at der i rapporten er regnet med en urealistisk høj tilslutningsprocent på 90 inden for ni år, men det er helt på linje med andre fjernvarmeprojekter, lyder det fra Rambøll. I det nye notat understreges det desuden, at tilslutningsniveauet i Fløng skal helt ned på 63 procent, før individuelle varmepumper bliver samfundsøkonomisk ligeværdigt med fjernvarme.

Landsbylauget har også undret sig over, at Høje Taastrup Fjernvarme ikke har søgt statsstøtte til projektet, men det kan de slet ikke, forklarer Nils Olsen.

- Statsstøtten er til projekter, der ellers ikke ville kunne realiseres. Vores projekt har netop en god samfundsøkonomi og er derfor for godt til at kunne få støtte, siger han.

Kan miste tilskud

Men hvis de nye områder bliver udlagt til fjernvarme, så kan beboerne miste muligheden for at søge om tilskud til individuelle løsninger som eksempelvis en varmepumpe - og det er måske her, skoen trykker, lyder det fra formanden.

- Vores indtryk er, at der er en mindre gruppe af personer, der ikke ønsker at blive frataget muligheden for at søge tilskud, hvis de en dag vil investere i en varmepumpe. Men problemet er, at man slet ikke er sikret tilskuddet, hvis man søger. Der er kun afsat penge svarende til tilskud til cirka 7 procent af de omkring 500.000 husstande, der i dag har gas- eller oliefyr og kunne tænkes at søge støtten, forklarer Nils Olsen og understreger igen, at det fortsat er op til den enkelte boligejer, om de ønsker fjernvarme - også selvom projektet bliver godkendt.

- Vi vil lave udrulningen i etaper, og de berørte borgere vil få tilbuddet om gratis tilslutning, når vi når til deres område. Men det er ingen tilslutningspligt, siger han og fortæller, Høje Taastrup Fjernvarme også tilbyder hjælp til fremtidige kunder med at holde varmen, hvis deres fyr går i stykker, inden fjernvarmen bliver udrullet i deres område.

- Vi sætter en mobil unit op hos den kommende kunde, så de kan holde varmen, indtil vi får lagt rør, siger Nils Olsen.

Ejet af forbrugerne

Høje Taastrup Fjernvarme er forbrugerejet og havde ved årsskiftet 7.520 andelshavere, hvoraf en del er boligselskaber eller lignende med et stort antal forbrugere. Det betyder, at 70 procent af varmebehovet i kommunen dækkes med fjernvarme.

Høje Taastrup Fjernvarme, er - som andelsselskab ejet af forbrugerne - en non-profit virksomhed og havde i 2020 en omsætning på 193 millioner kroner.

Hvis det nye fjernvarmeprojekt bliver godkendt, vil Høje Taastrup Fjernvarme gå i gang med udrulning af fjernvarmerør efter sommerferien. Hvis husstandene siger ja til fra begyndelsen, er tilslutningen gratis.

Sagen forventes at komme på dagsordenen for plan- og miljøudvalget igen i maj.

arrow På rette vej: Så lidt belaster fjernvarmen miljøet
01. juni 2021 kl. 11:37 Opdateret: kl. 14:21
arrow Efter månedlangt tovtrækkeri: Grønt lys til fjernvarmen
12. maj 2021 kl. 06:02 Opdateret: kl. 15:11
arrow Efter kritik: Nu kommer der nye beregninger på fjernvarme
22. april 2021 kl. 16:03 Opdateret: kl. 10:35

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Stemmer du til kommunalvalget i år?