17. oktober 2021
Her er den Charlotte, som har lagt navn til flere vej- og stednavne i Hedehusene. Foto: Byhistorisk Samling og Arkiv, Blaakildegaard
gallery icon

Se billedserie

Her er den Charlotte, som har lagt navn til flere vej- og stednavne i Hedehusene. Foto: Byhistorisk Samling og Arkiv, Blaakildegaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Få historien bag vejnavnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Få historien bag vejnavnene
Taastrup - 06. februar 2020 kl. 20:54
Af Lisbeth Jansen

Mange vejnavne i Hedehusene og de omkringliggende landsbyer giver sig selv.
De henviser til eksempelvis natur, oldtidshistorie eller lokale stednavne eller virksomheder, der har ligget i byen.

arrow Læs også: Hjælp museet: Hvor malede L.A. Ring sine værker?

Men nogle navne giver bedst mening, hvis man kender sin lokalhistorie.
Her er et par eksempler.

Opkaldt efter godsejer

I Reerslev ligger landsbyens kirke på M. W. Gjøes Vej. Vejen er opkaldt efter Michael Wulff Gjøe, der levede i 1700-tallet. Han var godsejer på Gjeddesdal godset i Greve fra 1774 til sin død i 1795.
I sit testamente lod han totredjedele af sin formue indgå i et fond. Reerslevs tredje skole fra 1836 og Tune Landboskole fra 1867 blev bygget for disse midler. Blandt andet derfor er godsejeren mindet gennem vejnavnet.
I øvrigt ligger en lillebitte del af Gjeddesdalsvej geografisk i Stærkende - godset, som vejen er opkaldt efter har fået SIT navn efter den første godsejers hustru, som hed Margrethe Gjedde.

En af de første på vejen

P. Mortensensvej i Hedehusene er blevet berørt før i Hedeposten i september 2019, hvor Ib Sandahl skriver historien om Peder Mortensen, som levede mellem 1862 og 1921.
Vejen ligger som sidevej til Reerslevvej og henviser til en af de første beboere i området. Peder Mortensen blev født i Reerslev og flyttede til Hedehusene i 1896, hvor han passede et lille landbrug.
Dog følger der en drabelig historie til vejnavnet, fordi Peder Mortensen blev slået ned af en indbrudstyv, der ville hævne sig - Mortensen døde få dage efter overfaldet af sine kvæstelser.

To malere fra Baldersbrønde

Ludvig Finds Vej ligger i Baldersbrønde. Navnet henviser til en maler, der levede 1869-1945 og som flyttede til Baldersbrønde i 1914 med sine 12 børn. Ludvig Find var især kendt for sine portrætter og landskabsmalerier.

I Baldersbrønde ligger også et andet interessant vejnavn L. A. Rings Vænge. Det henviser til maleren Laurits Andersen Ring, der levede 1854-1933 og boede i Baldersbrønde.
Han malede især genremalerier og landskaber - heriblandt mange landskaber i Baldersbrønde, Hedehusene, Vadsby og Fløng. Hvis man vil vide mere om maleren Ring, kan man besøge en udstilling på lokalarkivet på Blaakildegaard i Taastrup.

En helt særlig Charlotte

Pigenavnet Charlotte i et vejnavn kan principielt henvise til en hvilken som helst Charlotte - men ikke i Hedehusene.
Mange stednavne referer til én bestemt kvinde, heriblandt vejnavnene Charlotteager og Charlottegårdsvej.
Charlotte Sophie Magdalene Langgaard, født Seydewitz levede 1826- 1891. Hun var gift med justitsråd og grundlægger af Hakkemose Teglværk i Sengeløse, Johannes Peter Langgaard, og de boede på Charlottegården, der lå på den ene side af Roskildevej.
Gården blev bygget i 1860 - af mursten fra ejerens teglværk naturligvis. Man kan stadig se gården udefra - bygningen huser i dag ungdomsboliger. og ligger på hørnet af Baldersstien og Charlottestien i Charlottekvarteret.

arrow Turist i egen by: Lav selv en kirkegårdsvandring
02. juni 2020 kl. 19:57 Opdateret: kl. 13:22
arrow Dyk ned i hovedgadens lange historie
05. november 2019 kl. 21:36 Opdateret: kl. 12:47
arrow Helt nye værker viser Baldersbrønde på en ny måde
13. april 2018 kl. 11:16 Opdateret: kl. 14:32

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Rejser du til udlandet i år?