21. juli 2019
Dansk Retursystems kantine i Hedehusene. Fra venstre: Ernæringsassistent Bente Jensen, køkkenchef Heine Skriver, ernæringsassistent Michelle Hansen og ernæringsassistent Charlotte Egtved Harris. Foto: Jens Grønlund
Dansk Retursystems kantine i Hedehusene. Fra venstre: Ernæringsassistent Bente Jensen, køkkenchef Heine Skriver, ernæringsassistent Michelle Hansen og ernæringsassistent Charlotte Egtved Harris. Foto: Jens Grønlund
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En af de første i landet: Lokal arbejdsplads bliver svanemærket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af de første i landet: Lokal arbejdsplads bliver svanemærket
Taastrup - 07. februar 2019 kl. 11:54
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Som miljøvirksomhed med fokus på cirkulær økonomi har det længe været naturligt for Dansk Retursystem i Hedehusene at tænke bæredygtigt. Derfor var det også naturligt at tage beslutningen om at få kantinen svanemærket, så både indkøb og arbejdsprocesser her kunne blive mere bæredygtige. Svanemærkningen er gået hånd i hånd med Dansk Retursystems CSR-certificering, som kom i december 2018.

- Bæredygtighed og økologi ligger mig meget på sinde. Dybest set er det jo ingen grund til, at vi bruger kemikalier, der kan skade os selv og miljøet, siger Heine Skriver, som har været køkkenchef i kantinen på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene siden 2017, og som gerne vil påvirke folk, der spiser i hans kantine, så de også får lyst til at spise mere bæredygtigt derhjemme.

For at blive svanemærket skal man igennem en omfattende certificeringsproces med dokumentation og kontrol af, at man lever op til en lang række krav. Målet er at nedbringe den samlede miljøbelastning. Det sker blandt andet ved, at en del af retterne er økologiske og vegetariske, og at man bruger svanemærkede rengøringsprodukter, mindre strøm og minimerer affald og madspild.

Dansk Retursystem var allerede godt på vej, fordi virksomheden siden 2013 har været medlem af Netværk for Miljømærket Indkøb under Miljømærkning Danmark. Derfor var virksomheden også allerede gået over til svanemærkede rengøringsmidler alle steder, på nær i opvaskemaskinen.

- Skiftet til mere miljøvenlige rengøringsmidler har været det letteste. Omvendt viste netop det svanemærkede opvaskemiddel sig at være det vanskeligste at implementere, fordi det ikke er nær så krast som det gamle. Det betyder, at medarbejderne nu skal komme op med kaffekopper løbende og ikke lade dem stå, for så er det svært at få dem rene. På samme måde skal aftenholdet i produktionen også skylle deres tallerkener af, så de ikke står natten over, siger Heine Skriver.

Hos Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket i Danmark, er man glade for at Danmark nu har fem svanemærkede kantiner.

- Kantinerne har indtil nu primært haft fokus på, at fødevarerne er økologiske. Det er naturligvis vigtigt, men med Svanemærket ser man på hele processen. Det er derfor et stort skridt i den rigtige retning, at selve kantinedriften nu kommer med, da den tæller meget i miljøregnskabet, fortæller Ingrid Elmedal, som er konsulent i Miljømærkning Danmark,og fortsætter.

- Dansk Retursystem har spillet rigtigt godt ind på mange indkøbsområder som medlem i indkøbsnetværket. Virksomheden har længe gjort, hvad den kunne for at købe bæredygtigt ind, og nu er kantinen så også kommet med.

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk