20. september 2021
Ida Limone Bau Jørgensen Går i 2.t på Høje-Taastrup Gymnasium og begyndte at ryge som 14-årig. Hun Står i spidsen for projekt Røgfri Skole og gik ind i det, fordi hun var træt af ikke-rygernes dummeforslag. Hun har været røgfri i cirka tre månederne.
gallery icon

Se billedserie

Ida Limone Bau Jørgensen Går i 2.t på Høje-Taastrup Gymnasium og begyndte at ryge som 14-årig. Hun Står i spidsen for projekt Røgfri Skole og gik ind i det, fordi hun var træt af ikke-rygernes dummeforslag. Hun har været røgfri i cirka tre månederne.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elever går i spidsen for at gøre skole røgfri før tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Elever går i spidsen for at gøre skole røgfri før tid
Taastrup - 23. februar 2021 kl. 15:52

Når eleverne på Høje-Taastrup Gymnasium vender tilbage fra corona-nedlukningen, bliver det til et røgfrit gymnasium.

arrow Læs også: Få svar på universets store spørgsmål: Folkeskoleelever kan få gymnasieundervisning

Fra august 2021 skal alle gymnasier have såkaldt røgfri skoletid, men på Høje-Taastrup Gymnasium er de allerede startet.

Ida Limone Bau Jørgensen, der går i 2.g på gymnasiet, har røget siden hun var 14, men ser frem til at gymnasiet bliver røgfrit:

- Jeg tror, de fleste starter allerede i 8.-9.-klasse, men hvis det ikke er tilladt at ryge i gymnasiet, vil mange stoppe igen, inden de er blevet inkarnerede rygere, håber Ida Limone Bau Jørgensen, der står i spidsen for Høje-Taastrup Gymnasiums projekt med at gøre gymnasiet røgfrit fra årsskiftet.

Selvom corona-nedlukningen har sat en stopper for aktiviteterne, er både hun og resten af gymnasiet klar til at være røgfri fra den dag, eleverne er tilbage på skolen.

- Under nedlukningen i marts røg jeg meget mere, end jeg ellers havde gjort - jeg røg også i timerne. Nu spiser jeg lakrids i stedet for, griner Ida Limone Bau Jørgesen, som nu har været røgfri i næsten 3 måneder.

Salman Naveed Ghani går i 3. K. på gymnasiet, og selvom han stadig er ryger, går han også ind for at gøre skolen røgfri.

- Jeg er sikker på, at det kan få flere til at stoppe med ryge. Det svære vil helt sikkert være pauserne, hvor man jo plejer at ryge med sine venner, siger Salman Naveed Ghani, der har røget siden 7. klasse.

Det er da også pauserne og alt det sociale, der har været lagt vægt på i arbejdsgruppen omkring den røgfri skole:

- Der er kaffe og the inden for, og vi vil sørge for at lave forskellige events i pauserne, så man ikke bliver rastløs over ikke at kunne gå ud og ryge, forklarer Ida Limone Bau Jørgensen.

Hun nåede at stoppe med at ryge, kort før corona lukkede skolen ned før jul, og det var bestemt ikke nemt:

- Når mine venner gik ud for at ryge, købte jeg en slikkepind og gik med ud. Så kunne jeg godt holde det ud, siger hun.

På Høje-Taastrup Gymnasium er man i fuld gang med at skaffe penge til at understøtte projektet med den røgfri skole, og både Kræftens Bekæmpelse og Dansk Ungdoms Fællesråd er involveret i projektet.

For Ida Limone Bau Jørgensen og Salman Naveed Ghani har rygning primært handlet om to ting: Det sociale og at dulme stress.

Det er forhåbningen for Ida Limone Bau Jørgensen, at de mange tiltag i pauserne på gymnasiet vil gøre det attraktivt at være indendørs og være sammen, og dermed håber hun, at der kommer et andet socialt liv ud af det.

Men hvordan dulmer en ryger stress, når rygeren er blevet røgfri?

- Da jeg skulle skrive stor skriftlig opgave før jul, ville jeg normalt have røget en masse. Men nu sørgede jeg for at have et godt lager af lakridsbolscher klar, og så klarede jeg det, selv da jeg var mest stresset, fortæller Ida Limone Bau Jørgensen, der dog godt er klar over, at det trick ikke gælder for alle - og derfor er der også samarbejder i gang om både rygestopkurser og udlevering af nikotintyggegummi på gymnasiet.

arrow Parter indgår grønt partnerskab: Skal øge klimafokus hos unge
19. februar 2021 kl. 11:31 Opdateret: kl. 10:10
arrow Gymnasie inviterede folkeskole til virtuel biologiundervisning
18. februar 2021 kl. 19:27 Opdateret: kl. 09:56
arrow Eksamensplan er på plads: En fornuftig aftale
13. februar 2021 kl. 13:35 Opdateret: kl. 16:03

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?