21. juni 2021
Der er ladestandere til opladning af elbiler på vej til Høje-Taastrup Kommune de kommende år. Foto: Kaj Ove Jensen
gallery icon

Se billedserie

Der er ladestandere til opladning af elbiler på vej til Høje-Taastrup Kommune de kommende år. Foto: Kaj Ove Jensen
Foto: Kaj Ove Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Elbiler skal prioriteres i klimakommune: Hundredvis af ladestandere på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Elbiler skal prioriteres i klimakommune: Hundredvis af ladestandere på vej
Taastrup - 18. januar 2021 kl. 06:02
Af Kasper Ellesøe

Flere skal køre elbiler. Det er en del af Høje-Taastrup Kommunes strategi og en del af Klimaplan 2030, der i øjeblikket er ved at blive behandlet med blandt andet en offentlig høring.

arrow Læs også: På rette vej: Så lidt belaster fjernvarmen miljøet

Men flere elbiler kræver også flere muligheder for opladninger. Derfor har politikerne i Høje-Taastrup vedtaget en strategi for, hvordan man vil få flere ladestandere i kommunen.

- Det betyder, at der inden 2030 skal være etableret ladestandere ved alle kommunale bygninger og parkeringspladser, siger borgmester Michael Ziegler (K).

Det er en ny ladestanderbekendtgørelse, der trådte i kraft i marts 2020, der forpligter Høje-Taastrup Kommune til at etablere ladestandere på blandt andet 45 p-pladser ved bygninger, som kommunen ejer.

- Det er en del af forpligtelsen, at der hvor der er kommunale bygninger, skal der også være mulighed for at oplade sin elbil, siger Michael Ziegler.

Begynder i år

Den nye ladestander-strategi udspringer af budgetforliget for 2020, hvor samtlige partier i byrådet blev enige om, at man ville prioritere området frem mod 2030. Og allerede i 2021 bliver de første ladestandere etableret.

Udover ladestandere ved de kommunale bygninger, så har politikerne også besluttet at understøtte muligheden for at fremme, at boligforeninger og arbejdspladser kan få at etableret ladestandere.

- Det kan for eksempel være rækkehusbebyggelser, hvor man ikke kan have sin egen ladestander. Kan vi gøre noget for at fremme det med for eksempel rådgivning og vejledning, vil det være super godt, og det vil vi rigtig gerne understøtte, siger borgmesteren.

Som en del af beslutningen skal der også etableres et mindre antal hurtig ladestandere.

Op til 600.000 kr.

Det vurderes, at etablering af en ladestander med to udtag koster cirka 65.000 kroner. Der bliver afsat penge i budgetterne til bygningsdrift. I 2021 forventer man, at det beløb vil løbe op i 400.000 - 600.000 kroner til etablering af ladestandere ved tre til fem kommunale bygninger.

- Pengene kommer fra budgettet til bygningsdrift, men man kan altså få ret mange ladestandere for en millioner kroner, siger Michael Ziegler som eksempel.

Det Radikale byrådsmedlem Esat Sentürk, der også bakker op om beslutningen, sætter også gerne tal på, hvor mange ladestandere, der er i kommunen inden 2030.

- Vi forventer, at der i 2030 vil være omkring 400 ladestandere. Vi skal allerede tænke på det nu, da det er billigere at gøre det fra starten, siger Esat Sentürk.

Ifølge et kort på www.bildrøm.dk er der i øjeblikket 14 ladestandere i Høje-Taastrup Kommune, mens der er yderligere to på vej.

arrow Støtte kan være på vej til klimaprojekt: Men ikke lige nu
11. maj 2021 kl. 06:55 Opdateret: kl. 13:29
arrow Ny klimaplan er ambitiøs: Sådan skal målene nås
10. maj 2021 kl. 15:41 Opdateret: kl. 17:09
arrow Politikere fik vist cyklistudfordringer: Det gjorde mest indtryk
15. april 2021 kl. 06:31 Opdateret: kl. 09:50

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?