25. september 2021
Der mangler en endelig godkendelse af byrådet, men det ser ud til, at der er flertal for at udrulle fjernvarme i store dele af Hedehusene og Fløng. Foto: Niels Sørensen
gallery icon

Se billedserie

Der mangler en endelig godkendelse af byrådet, men det ser ud til, at der er flertal for at udrulle fjernvarme i store dele af Hedehusene og Fløng. Foto: Niels Sørensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter månedlangt tovtrækkeri: Grønt lys til fjernvarmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter månedlangt tovtrækkeri: Grønt lys til fjernvarmen
Taastrup - 12. maj 2021 kl. 06:02
Af Stina Felby Egerup

Efter flere forskellige udregninger, uddybende rapporter og dialogmøde ser det nu ud til, at vejen er banet for udrulningen af fjernvarme i store dele af Hedehusene og Fløng.

arrow Læs også: Efter langt tilløb: Fjernvarmen er klar til udrulning

Det er Høje-Taastrup Fjernvarme, som med et projektforslag har ønsket at etablere fjernvarme i området, og nu har et enigt plan- og miljøudvalg nikket ja til projektet, som dog fortsat skal endeligt godkendes af byrådet.

Inden har der dog været flere måneders tovtrækkeri, hvor sagen har været udskudt, efter ikke mindst flere repræsentanter for Landsbylauget - Fløng Sogn havde stillet sig kritisk over for forslaget og de beregninger fra Rambøll, der lå til grund for det.

Derfor indvilligede kommunen i at få endnu en uvildig rådgiver til at efterprøve Rambølls beregninger, og de nåede frem til samme konklusion: at fjernvarmeprojektet har en positiv samfundsøkonomi.

Beregningerne udviser også en positiv brugerøkonomi for fjernvarme i forhold til individuel varmepumpe, lyder det fra begge rådgivere.

Derfor har politikerne altså valgt at godkende projektet,

- Sagen er klokkeklar, og nu har vi fået slået fast, at det er en god ide med fjernvarme. Det er godt for samfundsøkonomien, for klimaet og i langt de fleste tilfælde også for den enkelte forbruger, siger Peter Faarbæk (S), formand for plan- og miljøudvalget.

Et enigt udvalg

Socialdemokratiet har hele tiden ville stemme for projektet, men i marts fik Det Konservative Folkeparti og Lokallisten sagen udsat, efter projektet havde mødt modstand i Fløng.

Derfor er formanden glad for, at det nu er et enigt udvalg, der godkender projektet.

Landsbylauget Fløng Sogn har desuden tilkendegivet på Facebook, at man accepterer beslutningen, og at det er fint, at der nu bliver yderligere en valgmulighed for opvarmning i Fløng.

Også det glæder formanden.
- Jeg er glad for, at de kvitterer for en bedre afklaring, og at der dermed ikke er lagt op til en kamp for fjernvarmen, siger Peter Faarbæk.

Hvad betyder det så?

Konkret betyder beslutningen, hvis den som forventet også godkendes i byrådet, at Høje-Taastrup Fjernvarme nu kan gå videre med planerne om at udrulle fjernvarme til de 1.842 boliger i Hedehusene Vest, Fløng Øst inkl. bebyggelsen omkring Kallerupgade samt Hedehusene Øst.

Implementeringen af fjernvarme forventes gennemført over de kommende ni år, og formanden for Høje-Taastrup Fjernvarme, Nils Olsen, har tidligere oplyst, at arbejdet kan sættes i gang efter sommerferien.

Der vil ikke bliver tilslutningspligt til fjernvarmen, og det er således helt op til beboerne selv, om de vil tilsluttes systemet eller ej.

Høje-Taastrup Fjernvarme kører et særligt tilbud i opstartsfasen med gratis tilslutning, som ellers koster minimum 25.000 kroner, men man vil også kunne koble sig på systemet senere.

Til gengæld betyder politikernes beslutning, at beboerne i området ikke længere vil få mulighed for at søge tilskud til en varmepumpe i henhold til tilskudspuljerne til udfasning af olie- og gasfyr mv. Øvrige tilskud under disse puljer som for eksempel tilskud til afkobling af gasnettet eller tilskud til øvrige energibesparende foranstaltninger kan stadig søges af alle.

Høje Taastrup Fjernvarme dækker i forvejen cirka 70 procent af varmeforbruget i kommunen.

Selskabet vil følge op med yderligere information til de berørte beboere, når har endeligt godkendt projektforslaget.

arrow På rette vej: Så lidt belaster fjernvarmen miljøet
01. juni 2021 kl. 11:37 Opdateret: kl. 14:21
arrow Efter kritik: Nu kommer der nye beregninger på fjernvarme
22. april 2021 kl. 16:03 Opdateret: kl. 10:35
arrow Fjernvarme afviser kritik: - Det er et robust projekt
21. april 2021 kl. 21:03 Opdateret: kl. 17:02

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Stemmer du til kommunalvalget i år?