18. september 2021
Høje-Taastrup Fjernvarme vil gerne levere fjernvarme til Fløng og Hedehusene Øst og Vest, men den politiske godkendelse af projektet er blevet udsat. Arkivfoto
gallery icon

Se billedserie

Høje-Taastrup Fjernvarme vil gerne levere fjernvarme til Fløng og Hedehusene Øst og Vest, men den politiske godkendelse af projektet er blevet udsat. Arkivfoto
Foto: Kim Brandt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter kritik: Nu kommer der nye beregninger på fjernvarme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Efter kritik: Nu kommer der nye beregninger på fjernvarme
Taastrup - 22. april 2021 kl. 16:03
Af Stina Felby Egerup

Der kommer til at gå endnu en måned, før der kommer en afklaring på, om borgerne i Fløng og Hedehusene Øst og Vest i fremtiden får mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmen. Der skal nemlig laves nye beregninger på projektet, før politikerne vil tage endelig stilling, fortæller formanden for plan- og miljøudvalget, Peter Faarbæk (S).

arrow Læs også: Efter langt tilløb: Fjernvarmen er klar til udrulning

- Der er nogle repræsentanter fra Landsbylauget Fløng Sogn, som har stillet sig kritiske over for de beregninger og den beskrivelse, Rambøll har lavet til sagen. Derfor er vi blevet enige om at få lavet nye beregninger, der skal efterprøve de beregninger, siger Peter Faarbæk og fortæller, at regningen for de ekstra beregninger nok lander på kommunens bord.

- Men vi har bedt om, at de bliver lavet hurtigt, så vi kan få en afklaring, understreger han.

Glade for tiltag

Det var ellers i sidste måned, at politikerne skulle have nikket ja eller nej til Høje-Taastrup Fjernvarmes projekt for en udrulning af fjernvarmen i de tre nye områder.

Socialdemokratiet var klar til at stemme ja, men Det Konservative Folkeparti og Lokallisten fik sagen udsat, da de ønskede lidt flere fakta, efter projektet havde mødt modstand i Fløng.

Nu bliver der så lavet nye beregninger, og det vækker tilfredshed hos Landsbylauget Fløng Sogn, som havde stillet spørgsmålstegn ved den første rapport og beregninger fra Rambøll.

- Vi mener helt grundlæggende, at de lægger nogle forkerte forudsætninger til grund for deres beregninger, blandt andet en tilslutningsprocent på 90. Det mener vi er helt urealistisk. Derfor er vi glade for, at der nu kommer en uvildig beregning på projektet, også på de enkelte delområder, siger Søren E. Sørensen, der er formand for landsbylauget.

Det er til de blå områder, at Høje-Taastrup Fjernvarme vil udvide deres fjernvarmenet, men det kræver politisk godkendelse.

Samme melding lyder fra bestyrelsesformand i Høje-Taastrup Fjernvarme, Nils Olsen.

- Vi har det helt fint med at få nye beregninger, hvis det kan give ro i maven på de toneangivende borgere i Fløng, der er kritiske over for projektet. Vi er glade for, at vi nu kan få verificeret, at det, vi har lagt frem, er efter den gængse standard. Og hvis de andre kommer frem til samme resultat, så har jeg også en forventning om, at de pågældende så ikke vil stille sig i vejen for, at borgerne i området får mulighed for at få fjernvarme, siger han.

Alle borgerne i Fløng vil nemlig blive afskåret for at få fjernvarme, hvis politikerne ikke nikker ja til projektet, da Høje-Taastrup Fjernvarme ikke må lægge rør i jorden uden godkendelse.

Mister tilskudsmulighed

På den anden side mister borgerne i området muligheden for at søge statstilskud til andre grønne opvarmningsformer, hvis området bliver udlagt til fjernvarme, og det er også et springende punkt for landsbylauget.

- Man kan ikke sige på forhånd, hvem der vil få tilskud, men det er forkasteligt, hvis vi bliver afskåret fra helt at søge tilskuddet, siger Søren E. Sørensen, som dog erkender, at der er rift om tilskuddet.

Da første pulje på 250 millioner kroner blev udbudt i begyndelsen af april, var den væk efter 13 timer, og rigtig mange måtte gå forgæves.

Alligevel vil landsbylauget gerne have undersøgt, om det er muligt at udskille Fløng fra projektet, så området eventuelt kunne komme med på et senere tidspunkt, men det er der endnu ikke kommet svar på.

Ingen tilslutningspligt

Sagen kommer for plan- og miljøudvalget til maj, og hvis fjernvarmeprojektet bliver godkendt, er Høje-Taastrup Fjernvarme klar til at gå i gang med udrulningen efter sommerferien.

Beboere og virksomheder i de pågældende områder får i opstartsfasen et kampagnetilbud om gratis tilslutning, hvilket ellers koster minimum 25.000 kroner.

Der er ingen tilslutningspligt til fjernvarmen, selvom projektet bliver godkendt. Og hvis man siger ja tak til tilbuddet, kan man efter fem måneder altid opsige aftalen igen med en måneds varsel, oplyser Høje-Taastrup Fjernvarme.

arrow På rette vej: Så lidt belaster fjernvarmen miljøet
01. juni 2021 kl. 11:37 Opdateret: kl. 14:21
arrow Efter månedlangt tovtrækkeri: Grønt lys til fjernvarmen
12. maj 2021 kl. 06:02 Opdateret: kl. 15:11
arrow Fjernvarme afviser kritik: - Det er et robust projekt
21. april 2021 kl. 21:03 Opdateret: kl. 17:02

Redaktionen

Ring på 43 77 26 30 eller skriv til:
redaktiontaastrup@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?